4.2 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalUitaţi în stradă

Uitaţi în stradă

În timp ce câinii comunitari sunt adoptaţi de străini, craiovenii au ajuns să îşi abandoneze până şi animalele de rasă. Acestea îngroaşă rândurile patrupedelor fără stăpân de pe străzile Băniei.

Sunt peste tot, la poarta oricărei instituţii, la uşa fiecărui bloc, pe spaţiile verzi, ca să nu mai vorbim de zonele din jurul platformelor de gunoi din cartierele Craiovei. Şi sunt mereu subiect de dispută între primărie, cetăţeni şi asociaţiile de protecţia animalelor. Numărul câinilor fără stăpân din municipiu este în jur de 7.000. ONG-urile care se ocupă cu protecţia animalelor spun că acţionează permanent pentru sterilizarea şi plasarea lor, Serviciul Public de Salubritate (SPS) susţine acelaşi lucru, dar, cu toate acestea, animalele fără stăpân sunt în stradă, iar rândurile lor se îngroaşă continuu. „Nu se mai poate trece sau intra în bloc din cauza câinilor vagabonzi. Este ceva de nedescris în curtea interioară de la K-uri, blocurile ce se află între Autobaza 2 din 1 Mai şi fostul Poligon auto. Nu este zi, nu este dată să nu fim atacaţi de aceştia“, a spus un locatar din cartierul 1 Mai.
Alt cartier, aceeaşi problemă. „În spatele blocurilor O12 şi O13 de pe strada Spania şi în faţa blocurilor de garsoniere de pe aleile străzii Putnei, în apropierea ghenei de gunoi aferente acestor blocuri, trăiesc foarte mulţi câini vagabonzi. Numărul lor depăşeşte cu mult limita în care oamenii pot să treacă liniştiţi pe lângă aceştia“, s-a plâns o locatară din cartierul Calea Bucureşti.
Replica asociaţiilor pentru protecţia animalelor din Craiova şi a Serviciului Public de Salubritate este mereu aceeaşi: „Tot cetăţenii îi aruncă în stradă“. Mai nou, în spaţiul public au apărut şi câini de rasă, pe care proprietarii îi abandonează fără nici o remuşcare.
Partea bună este că, datorită sterilizărilor efectuate, câinii comunitari nu se mai înmulţesc atât de mult ca în anii trecuţi. „Dacă numărul câinilor din stradă este ridicat, acest lucru este pricinuit de abandonuri. Grav este că, în ultima vreme, sunt aruncaţi în stradă câini de rasă. Poate că proprietarii nu mai au cu ce să-i întreţină“, este de părere Oana Popescu, reprezentanta Asociaţiei pentru protecţia animalelor „Speranţă pentru animale“.

Se poate

Din Craiova pleacă spre adopţie, în străinătate, mai mulţi câini decât îşi găsesc un stăpân pe plan local. Frecvent se fac
adopţii în Olanda, Elveţia, Austria, Germania. „Este mult să spun că în Craiova sunt adoptaţi în jur de 20 de câini într-o lună. În schimb, în străinătate au plecat 16 patrupede numai prin asociaţia noastră“, a declarat Tuţu Bărbulescu, reprezentantul Asociaţiei pentru protecţia animalelor „Suflete nevinovate“. Occidentalii iau chiar şi câinii cu probleme. „În trei luni, am trimis în străinătate 12 câini, în Craiova rareori putem să plasăm zece animale într-o lună. Peste hotare, adopţia este privită altfel, este un gest făcut pentru binele respectivului patruped, tocmai de aceea au fost adoptaţi căţei fără picioare, fără ochi sau cu epilepsie. Aici, cei care adoptă o fac numai pentru a se lăuda ce câine au, poate din această cauză ne solicită numai câini de rasă“, a mai spus Oana Popescu.

Cheltuieli

Pentru fiecare câine care trece pe la adăpostul de la Făcăi, administraţia locală cheltuieşte din bugetul local sume importante. „Pentru cele şapte zile cât câinele este cazat la adăpost, este sterilizat, hrănit şi îngrijit, cheltuim 178 de lei dacă acesta este mascul şi 210 lei dacă este femelă. Noi nu am reuşit să plasăm decât foarte puţini câini. Cele mai multe acţiuni de gen sunt susţinute de ONG-uri. Oamenii nu prea adoptă orice fel de câini, în schimb îi aruncă în stradă când nu îi mai vor“, a declarat directorul SPS Craiova, Sorin Ciobanu.

Ziua Internaţională a Animalelor
4 octombrie a fost aleasă în 1931 drept Ziua Internaţională a Animalelor, care a fost pusă sub patronajul Sfântului Francisc din Assisi, protectorul animalelor. Pe 15 octombrie 1978 a fost lansată, la Paris, Declaraţia Universală a Drepturilor Animalelor. În finalul acestei Declaraţii, Mahatma Gandhi spunea: „Modul în care o naţiune îşi tratează animalele dă măsura acelei naţiuni“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII