2.6 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe dau stimulentele

Se dau stimulentele

Ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat ieri că, în urma negocierilor purtate cu reprezentanţii protestatarilor, a fost luată decizia deblocării stimulentelor, urmând ca o comisie să analizeze modul de repartizare a acestora. „În urma negocierilor, am ajuns la puncte comune prin deblocarea plăţii stimulentelor, prin analiza, de către o comisie sindicat – minister, a modului în care directorii au repartizat stimulentele. Nu vreau ca directorii să fie beneficiari ai stimulentelor. Veţi primi salariile în mod corect şi vreau să asigur un sistem de salarizare echitabil“, le-a spus Ialomiţianu protestatarilor din Ministerul de Finanţe.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că stimulentele în ministerul de resort erau acordate „în mod subiectiv“, astfel că unii apropiaţi politic aveau stimulente foarte mari, comparativ cu cei care combăteau evaziunea fiscală.
„În Ministerul de Finanţe, salariile au rămas la un nivel scăzut, mergându-se pe sistemul de stimulente. Aşa au considerat cei care au condus Ministerul de Finanţe. Acest sistem creează multe probleme, pentru că acordarea de stimulente se făcea până acum în mod subiectiv de directori. Un sistem echitabil este cel care va fi preluat în Legea salarizării unitare şi se va aplica de la 1 ianuarie 2011“, a menţionat ministrul.
El susţine că un consilier din Finanţe, cu aceeaşi pregătire, trebuie să primească acelaşi salariu cu un coleg de-al lui de la minister care are aceeaşi pregătire.
„În ceea ce priveşte diferenţele, unii apropiaţi politic aveau stimulente foarte mari, iar cei care lucrau efectiv sau combăteau evaziunea fiscală ori impuneau disciplina economico-finaciară nu luau aceste stimulente. Asta a fost solicitarea Finanţelor pentru a corecta acest sistem“, a mai spus Ialomiţianu.

Preşedintele ANAF: Dacă protestele continuă oferta va fi retrasă

Angajaţii care au contribuit la creşterea încasărilor bugetare şi la combaterea fenomenului de evaziune fiscală vor primi stimulentele salariale aferente lunii august în cursul săptămânii viitoare, cu condiţia întoarcerii de vineri (astăzi – n.r.) la muncă“, a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. „Se vor constitui comisii prin care se vor acorda stimulente în funcţie de criterii de performanţă, în funcţie de anumiţi indicatori, bani pentru personalul care a contribuit decisiv la creşterea încasărilor bugetare, la combaterea fenomenului de evaziune fiscală. În cursul săptămânii viitoare vor fi plătite aceste drepturi pentru luna august“, a spus preşedintele Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar.
Pe de altă parte, Blejnar a precizat că, în cazul în care protestatarii vor rămâne în stradă, aceasta ofertă va fi retrasă.
„Această ofertă pe care le-am făcut-o cu privire la acordarea corectă a stimulentelor pe indicatori de performanţă este valabilă cu o singură condiţie: să se prezinte de mâine dimineaţă (astăzi – n.r.) să-şi reia munca. Toate aceste discuţii vor fi blocate. Eu cred că şi liderii de sindicat ,şi colegii vor înţelege că interesul lor este să muncească, să câştige şi să-şi ducă banii acasă, nu să stea pe holurile ministerului de finanţe şi să încerce să politizeze o mişcare spontană sau o mişcare sindicală. Avem ca variantă, dacă nu vor face acest lucru, inclusiv să-i acţionăm în instanţă pentru suspendarea grevei. Pentru că din acest moment este o grevă“, a spus Blejnar.

Garda Financiară va efectua controalele fiscale

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat că este necesar un proces de restructurare a agenţiei şi a instituţiilor subordonate, urmând a se trece la desfiinţarea unor administraţii financiare din ţară.
„Un lucru pe care îl anunţ şi care nu este luat ca urmare a protestului spontan: va trebui să trecem la procesul de restructurare a instituţiei şi în principal vorbim de restructurarea ANAF şi a instituţiilor subordonate. Vorbesc aici despre Garda Financiară, despre Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice, vorbesc despre Autoritatea Naţională a Vămilor. Vom trece la desfiinţarea unor administraţii fiscale din ţară pentru că suntem o ţară care are 424 de administraţii financiare. Avem administraţii financiare care, din punct de vedere al costului colectării, au eficienţă zero. Oamenii nu vor fi daţi afară, ci vor fi redirecţionaţi spre zonele de risc fiscal, acolo unde avem nevoie de personal“, a spus Blejnar.
Potrivit acestuia, Gărzii Financiare i se vor conferi atribuţii în ceea ce priveşte executarea silită. „În perioada imediat următoare, vom conferi Gărzii Financiare unele atribuţii în ceea ce priveşte efectuarea controalelor fiscale şi executarea silită. Vom comasa aceste structuri sub o singură structură şi, totodată, vom încerca să unificăm, şi vom reuşi, controlul. Să avem o singură instituţie din partea MFP care să verifice contribuabilul, nu două sau trei instituţii“, a mai spus şeful ANAF.
El a mai precizat că activitatea de administrare şi control a accizelor de la Vamă va fi transferată la această structură unificată şi că se doreşte ca o parte din atribuţiile Gărzii Financiare să le efectueze Poliţia, pentru a nu fracţiona marile cazuri de evaziune fiscală. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU