Mii de elevi din unităţile doljene care au solicitat acordarea bursei, prin programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu“, au fost verificaţi în aceste zile de angajaţi ai primăriilor. 60% dintre solicitanţi au declarat că provin din familii care nu au nici un fel de venit lunar…
5.859 de elevi din judeţul Dolj au solicitat în acest început de an şcolar „Bani de liceu“. Bursa este de 180 de lei pe lună şi se acordă elevilor care provin din familii cu venituri reduse. Sprijinul financiar lunar de 180 de lei va fi acordat solicitanţilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi au avut un venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului, de maximum 150 de lei. Elevii vor primi ajutorul financiar pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv în timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat sau de diplomă, respectiv în perioada practicii în producţie. Sumele vor fi alocate de Ministerul Educaţiei şi vor fi distribuite beneficiarilor de către unităţile şcolare la care aceştia şi-au depus dosarul. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj vor afişa astăzi pe site-ul instituţiei lista cu beneficiarii. Elevii care primesc această bursă trebuie să îndeplinească anumite condiţii de conduită şi să nu aibă media scăzută la purtare. Cei care însă vor acumula mai mult de 20 de absenţe pe semestru vor fi excluşi din program. „Înregistrăm în acest an un număr semnificativ de mare de cereri pentru «Bani de liceu». Ne confruntăm însă cu o situaţie specială, 60,85% dintre cei care au solicitat ajutorul lunar au declarat că au venituri zero. Cei mai mulţi solicitanţi sunt de la Grupul Şcolar Agricol «Petre Baniţă» – Călăraşi şi de la Colegiul Naţional Economic «Gheorghe Chiţu», din Craiova. În ceea ce priveşte localităţile cu cele mai multe cereri depuse din partea elevilor, în fruntea clasamentului se află oraşul Dăbuleni, după care urmează Craiova, Băileşti, Daneţi şi Călăraşi“, a precizat Mihaela Moţăţeanu, inspector general la ISJ Dolj.
Între 28 octombrie şi 2 noiembrie, elevii care nu se regăsesc pe liste şi consideră că au dreptul să primească ajutorul lunar alocat prin programul naţional „Bani de liceu“ pot depune contestaţii, iar între 2 şi 6 noiembrie, o comisie a inspectoratului şcolar va rezolva toate nemulţumirile.