4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMamă şi fiică, eleve în clasa I

Mamă şi fiică, eleve în clasa I

Anca şi Rodica sunt eleve în clasa I. Mama şi fiica sunt dornice să înveţe carte şi nu ţin cont de diferenţa de vârstă dintre ele, ajutându-se reciproc la teme.

Rodica Vijulie, de 32 de ani, este un exemplu pentru toate femeile din comunitatea romilor din Târgu Jiu. Ajunsă la vârsta maturităţii, femeia s-a hotărât să îşi reia studiile, neţinând cont că s-a înscris în clasa I la 32 de ani. Dornică să înveţe carte, Rodica Vijulie vine zilnic la şcoală şi îşi face conştiincioasă temele. De câteva luni, s-a înscris la cursurile Programului „A doua şansă“, care funcţionează în Gorj din anul 2005. Cea care o ajută la teme pe Rodica este fiica ei, Anca, elevă şi ea tot în clasa I, dar la zi. Fără ruşine, cu multă dorinţă de a învăţa, Rodica nu se dă bătută, chiar dacă fiica ei de doar şase ani este mai bună la învăţătură decât ea. „O ajut pe mama la lecţii, vrem să învăţăm să scriem şi să citim. Eu sunt mai bună la scris decât ea. Ştiu să şi citesc“, a spus micuţa elevă.

Măritată de la 13 ani

Tradiţia romilor a făcut ca Rodica să fie trimisă la casa soţului încă de la vârsta de 13 ani. Pe vremea aceea, fata mersese, sporadic, la cursuri, însă, odată ajunsă în casa socrilor, Rodica nu a mai fost lăsată să se ducă la şcoală. Anii au trecut şi micuţa de 13 ani a ajuns femeie în toată firea. „Vreau să învăţ să scriu şi să citesc. Vreau să fac şcoală, măcar opt clase, şi apoi voi mai vedea. Cât am fost copil şi am mers la şcoală a fost bine. Dar nu mai ştiu mare lucru. Acum mă ajută fiica mea cea mică la teme. Amândouă suntem în clasa I. Facem literele puţin câte puţin, ce să facem toată ziua? Fără şcoală nu poţi face nimic în viaţă. Am vrut ca fetele mele să înveţe carte, pentru că eu nu am învăţat. Dar recuperez acum“, a spus, râzând, Rodica Vijulie, eleva de 32 de ani din clasa I a Programului „A doua şansă“. Femeia mai are o fată, de 14 ani, care este elevă în clasa a VII-a. Soţul Rodicăi are doar cinci clase şi nu a avut nimic împotriva faptului că soţia sa se şcolarizează. Rodica visează să aibă propria afacere şi să obţină permisul de conducere.

Visează să-şi deschidă o afacere

Matei Ionică are 31 de ani şi este elev în clasa a IV-a. În cadrul Programului „A doua şansă“, elevii majori fac într-un an calendaristic doi ani şcolari. Primul începe în septembrie şi se termină în februarie, iar al doilea durează din februarie până în iunie. Ionică, la fel ca Rodica, a găsit curajul de a se înscrie la şcoală la maturitate. A profitat de şansa de a învăţa carte şi visează să îşi deschidă propria afacere cu flori. „Am patru copii, dar numai o fetiţă este la şcoală, în clasa a II-a. Ceilalţi sunt prea mici. Şi soţia mea s-a înscris la acest program şi este tot în clasa a IV-a. Nu putem face nimic în viaţă fără carte. Am fost florar, dar, dacă de la şase ani am muncit, nu am fost lăsat să merg la şcoală. Apoi m-am însurat, iar acum m-am hotărât să învăţ. Ca să-mi deschid afacerea mea cu flori am nevoie de cel puţin opt clase şi le voi face. Cred că este bine să înveţi. Îmi place la şcoală. Facem cu rândul eu şi soţia mea, cât sunt eu la şcoală, ea stă cu copiii şi invers“, a spus bărbatul.

16 elevi majori la Şcoala Nr. 5 din Târgu Jiu

Lidia Emilia Pârvulescu este învăţătoarea care se ocupă de cei 16 elevi beneficiari ai Programului „A doua şansă“ de la Şcoala Generală Nr. 5 din municipiul Târgu Jiu. În clasa I sunt înscrişi trei elevi, doi sunt într-a II-a, alţi patru în clasa a III-a, iar şapte frecventează cursurile clasei a IV-a. Din cei 16 elevi, şase sunt femei trecute de 18 ani. Fiecare are familie, copii şi soţ acasă, dar toate vor să înveţe carte. Chiar dacă nu mai sunt la vârsta copilăriei, elevii majori sunt disciplinaţi, ascultători şi conştiincioşi. Fiecare se străduieşte să înveţe cât mai bine. „Acest program a început acum cinci ani şi cred că am avut în total 50 de elevi. Majoritatea sunt persoane de etnie romă, oameni care nu au putut învăţa carte în copilărie, dar care fac acum tot posibilul să recupereze. Învăţăm să scriem, să citim. Totul se desfăşoară aşa cum trebuie. Pentru unii este mai greu, pentru alţii mai uşor. Pentru a forma o clasă am nevoie de minimum 15 elevi“, a spus învăţătoarea Lidia Pârvulescu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII