17 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPovara cheltuielilor de spitalizare

Povara cheltuielilor de spitalizare

Recuperarea cheltuielilor de spitalizare a victimelor agresiunilor şi accidentelor rutiere dă bătăi de cap Spitalului de Urgenţă Craiova, dar şi Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Spitalul se plânge că trebuie să dea la CAS mai mulţi bani decât primeşte pentru aceste cazuri, iar CAS Dolj susţine că spitalul nici nu recuperează mare lucru.

Activitatea de recuperator îi aduce Spitalului de Urgenţă Craiova pagube anuale de un milion de lei, susţine conducerea unităţii sanitare.
Managerul Florin Petrescu a făcut referire la serviciile medicale oferite de spital victimelor accidentelor rutiere şi agresiunilor. Potrivit Legii nr. 95/2006, aceste servicii trebuie achitate de autorii accidentelor şi agresiunilor. Practic, spitalizarea cazurilor este plătită iniţial de Casa de Asigurări de Sănătate. Spitalul trebuie să recupereze ulterior banii de la autorul accidentului sau agresiunii, pe cale legală, adică în instanţă. Aberaţia constă în faptul că deşi are cheltuieli de trei milioane de lei pe an cu îngrijirea pacienţilor agresaţi sau accidentaţi, Casa de Asigurări de Sănătate plăteşte doar două milioane de lei, unitatea sanitară rămânând cu o pagubă de un milion de lei. „Noi primim bani pentru spitalizare de la Casa de Asigurări de Sănătate pe sistem DRG, adică pe caz rezolvat. Problema este că, de regulă, cheltuim mai mulţi bani pentru rezolvarea acestor cazuri decât ne oferă Casa de Asigurări. Şi mai aberant este că, după ce reuşim să recuperăm integral de la autorul accidentului sau agresiunii sumele de bani cheltuite (nu suma primită de la Casa de Asigurări) cu cazul respectiv, legea ne obligă să virăm toată suma de bani recuperată la CAS“, a explicat conf.dr. Florin Petrescu.
La cheltuielile amintite, de trei milioane de lei anual, se adaugă potrivit reprezentantului spitalului şi cheltuielile juridice curente – corespondenţă, deplasare la procese, plata executorilor judecătoreşti – care sunt suportate de spital.

Patru jurişti la 3.000 de dosare

Managerul Spitalului de Urgenţă susţine că sarcina recuperării cheltuielilor cu spitalizarea victimelor ar trebui să revină Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. „Înainte, recuperarea acestor sume era făcută de casele de asigurări de sănătate, care aveau angajaţi suficienţi jurişti pentru astfel de activităţi“, susţine Petrescu.
Spitalul de Urgenţă Craiova are în prezent patru jurişti care trebuie să se descurce cu 3.000 de dosare pe rol, dintre care majoritatea sunt pe cheltuieli de spitalizare.
La rândul ei, CAS Dolj susţine că respectă legislaţia, întărind cele spuse de conducerea spitalului. „Serviciile medicale acordate pentru persoanele asigurate sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate cu care se află în relaţie contractuală furnizorul de servicii medicale. După recuperarea cheltuielilor efective de la agresor, furnizorul de servicii medicale restituie Casei de Asigurări de Sănătate sumele decontate pentru cazurile respective. În cazul în care agresorul este necunoscut sau persoana este vătămată din vină proprie, atunci serviciile medicale sunt suportate din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, dacă persoana în cauză este asigurată“, se precizează într-un comunicat al CAS Dolj.
Din cauza numărului mic de jurişti şi a cheltuielilor de spitalizare mai mari decât sumele primite de la CAS, unitatea sanitară nu ar mai avea nici o motivaţie ca să mai recupereze banii pentru spitalizarea victimelor, lucru susţinut şi de încasări. Potrivit CAS Dolj, în 2009, Spitalul de Urgenţă a reuşit să recupereze şi să vireze CAS Dolj doar 135.672,82 lei. În aceste condiţii, soluţia o poate oferi doar schimbarea legislaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU