19.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăldură în şcoli, frig în case

Căldură în şcoli, frig în case

Dacă acasă au frig în apartamente, elevii din Calafat pot să se bucure că măcar la şcoală au parte de căldură. Cât despre părinţi, aceştia au apelat la ingeniozitate pentru a face faţă frigului din case.

Caloriferele au început să se încălzească, rând pe rând, în unităţile şcolare din Calafat, oraş rămas în frig după desfiinţarea sistemului centralizat de încălzire. La Şcoala Generală nr. 1 „Gheorghe Brăescu“ nu erau probleme, căci unitatea avea deja o centrală proprie, în schimb, cea de-a doua şcoală şi cele două licee rămăseseră în frig. În acestea, montarea centralelor termice pe lemne se apropie de sfârşit. De fapt, de miercuri, 24 noiembrie, a început deja livrarea agentului termic într-unul dintre localurile Şcolii Generale nr. 2 „Constantin Gerotă“, fiind doar o chestiune de zile pornirea centralei şi în celălalt corp al acestei şcoli.

Administraţia rămâne în frig

Şi centrala de la Liceul Teoretic „Independenţa“ din Calafat a fost montată. Cea mai grea lucrare a fost însă instalarea uriaşelor cazane de la Grupul Şcolar „Ştefan Milcu“, atât de mari încât nu încăpeau pe uşa fostului punct termic al liceului. A fost nevoie ca uşa să fie demontată, iar o parte din zid să fie demolată pentru a putea fi introduse şi montate cazanele.
„Centralele vor fi puse în funcţiune la sfârşitul acestei săptămâni sau cel târziu la începutul săptămânii viitoare“, a precizat Mihai Roşoga, manager de proiect în cadrul SC PRO TC GRUP SRL Piteşti, firmă care a livrat centralele achiziţionate de primărie.
Chiar şi după punerea în funcţiune a centralei de la „Ştefan Milcu“, o problemă tot rămâne la acest liceu, întrucât centrala nu va încălzi toate corpurile de clădire ale unităţii de învăţământ. „Am legat la această centrală numai ce este de interes pentru elevi şi corpul didactic. De aceea, nu au fost conectate clădirea administraţiei şi nici sălile de sport“, a precizat primarul Calafatului, Mircea Guţă.

Grădiniţe cu infraroşii

Dacă pentru şcoli şi licee s-a mers pe soluţia centralelor pe lemne, la grădiniţe s-a adoptat încălzirea electrică. Şi nu oricum, ci prin intermediul unor ultramoderne (şi ultrascumpe!) panouri cu infraroşii.
„În Calafat avem trei grădiniţe. Una dintre ele – cea din centru, care este şi cea mai mică – este prevăzută cu sobe pe lemne. Cea din Mogador este prevăzută cu panouri cu infraroşii, montate pe tavan. La cea de-a treia grădiniţă începuse încă de anul trecut dotarea cu panouri cu infraroşii, iar în acest an am încheiat dotarea cu astfel de instalaţii moderne“, a menţionat primarul Guţă.
Edilul a menţionat că municipalitatea intenţionează să doteze anul viitor şi creşa cu o centrală pe lemne, dar numai după ce se va face reabilitarea clădirii.

„O să cam tremurăm“

Investind pe ultima sută de metri în instalarea unor centrale la şcoli şi licee, primăria n-a mai avut bani să-şi cumpere propria centrală.
„Noi ne descurcăm cu ce avem, respectiv cu aparatele de aer condiţionat, care până pe la -10 grade Celsius ar face faţă. Sub această temperatură, o să cam tremurăm“, a declarat primarul Mircea Guţă.
Tot fără căldură sunt şi alte instituţii aflate în subordinea municipalităţii calafetene – e vorba despre Muzeul de Artă, Biblioteca Municipală şi Casa de Cultură.
„La muzeu ne preocupăm să asigurăm căldura prin mijloace oarecum artizanale – cu aeroterme, calorifere electrice sau chiar încălzire cu o butelie de aragaz – şi sperăm să trecem de acest sezon. O centrală termică pentru a asigura agentul termic pentru primărie, muzeu, casa de cultură şi bibliotecă nu s-a putut realiza în acest an, însă ar urma să fie achiziţionată şi montată anul viitor“, a precizat Alexandru Pârvan, consilier local şi director al Muzeului de Artă din Calafat.

Radiatorul cu marmură

Cât despre calafetenii care stau la bloc şi au rămas fără agent termic, aceştia încearcă tot felul de metode pentru a-şi încălzi locuinţele.
Pentru cei mai mulţi, montarea unei centrale electrice rămâne doar un vis mult prea scump. Şi nu e vorba doar de preţul unui asemenea sistem de încălzire – care, cu tot cu ţevi şi calorifere, costă în jur de 3.000 de lei – ci şi de branşamentul de curent trifazic, ce costă alte câteva mii de lei şi este necesar, pentru că o centrală monofazică poate încălzi cel mult o garsonieră.
Multe firme de centrale termice s-au grăbit să-şi deschidă magazine în Calafat, dar vânzările n-au fost la nivelul aşteptărilor, pentru că lipsesc… banii. Oamenilor le-a fost mai uşor să-şi cumpere calorifere electrice cu ulei şi aeroterme sau radiatoare, însă şi comercianţii s-au gândit să profite, astfel că preţurile au ajuns aproape duble faţă de cele din Craiova. Cum, însă, ingeniozitatea românilor e nelimitată, ultima invenţie a calafetenilor este radiatorul din… marmură.
Un astfel de aparat e făcut dintr-un bloc de BCA scobit, în care se pune o rezistenţă de reşou, cuplată la un termostat de… fier de călcat, iar deasupra se pune o placă de marmură. Totul se prinde într-un schelet de cornier şi se pune pe perete.
„Durează cam mult până se încălzeşte prima dată, dar după aia marmura înmagazinează căldură şi consumă foarte puţin curent ca să-şi menţină temperatura“, spune Mihai Efrim, proprietarul unei astfel de „instalaţii de încălzire“. Cât de mult consumă, însă, n-a aflat nici el pentru că nu i-a sosit încă factura la curent electric…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS