81.531 de articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, 58.612 parfumuri şi 69.332 de perechi de încălţăminte au confiscat poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali în primele 11 luni ale acestui an. Pentru că infractorii obţin sute de milioane de euro anual, fenomenul s-a extins aproape în toate ţările lumii.
Românu-i destul de… fudul încât să cumpere produse contrafăcute sau cel puţin suficient de ignorant încât să se lase păcălit să achiziţioneze aşa ceva. Altfel, contrabandiştii nu s-ar osteni să introducă în ţară atât de multe produse falsificate, după cum reiese din statistica privind obiectele contrafăcute confiscate anul acesta, furnizată de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).
Infracţiunile la regimul de proprietate intelectuală şi industrială afectează atât titularii de drepturi, care suferă o importantă depreciere a mărcii lor şi a investiţiilor pe care le fac în cercetare şi dezvoltare, cât şi consumatorii, care îşi pun sănătatea şi viaţa în pericol cumpărând produse de proastă calitate, precum şi bugetul de stat, din cauza pierderilor fiscale.
„În 11 luni ale anului 2010, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au depistat la frontierele României bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate. Descoperirile – efectuate în baza informaţiilor obţinute în urma analizei de risc pe principalele rute internaţionale de transport – au constat în 81.531 de articole de îmbrăcăminte şi lenjerie contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate; 58.612 produse de parfumerie contrafăcute; 69.332 de perechi de încălţăminte“, susţine IGPF.
În ceea ce priveşte rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România, poliţiştii de frontieră au descoperit că acestea sunt diferite, în funcţie de produs. Astfel, produsele textile sunt aduse fie pe mare (din China), fie pe uscat, pe rutele China – Republica Moldova – România, Turcia – România, Turcia – România – Republica Moldova, în timp ce ţigările sunt introduse pe rutele Ucraina, Belarus, Federaţia Rusă şi Republica Moldova – România – ţări UE; China, Hong Kong – România – ţări UE; România – ţări UE.
„Din cazuistica înregistrată în ultimii ani, s-a constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, piese de schimb auto, produse petroliere, pietre preţioase, produse din sticlă, produse ceramice, textile, încălţăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile, monede). Din cauza sumelor considerabile obţinute de pe urma acestor activităţi, de sute de milioane de euro anual, fenomenul s-a extins aproape în toate ţările lumii“, mai notează poliţiştii de frontieră, precizând că, din punct de vedere al cetăţeniei făptuitorilor, aceştia provin din România, China, Turcia, Bulgaria, Republica Moldova etc.
Textile „Nike“ – la vama arădeană şi parfumuri „Armani“ – la Giurgiu
Dintre cele mai concludente cazuri de produse contrafăcute confiscate, poliţiştii de frontieră le amintesc pe cele de la vama arădeană şi de la cea din Giurgiu, unde s-au descoperit peste 65.000 de articole textile inscripţionate „Nike“, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 668.670 de lei (163.090 de euro), respectiv ţigări, treninguri şi 130 de flacoane de parfum şi apă de toaletă, mărfuri ce urma să fie introduse ilegal în ţară, în valoare de aproximativ 430.424 de lei (104.730 de euro).
Astfel, pe 2 martie 2010, în jurul orei 2.00, la PTF Vărşand – judeţul Arad, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, conducând un tir marca MAN, cetăţeanul turc Salih S., de 52 de ani. Conform documentelor de însoţire a mărfii, tirul trebuia să fie încărcat cu 1.126 de cutii cu textile din Turcia pentru o societate din Belgia, însă la control s-a descoperit o cantitate impresionantă de cutii de carton neinscripţionate în care se găseau (ambalate în pungi de plastic transparente, neinscripţionate) diverse produse textile inscripţionate „Nike“.
Două luni mai târziu, poliţiştii de frontieră din Giurgiu aveau să facă altă captură impresionantă. În urma unei acţiuni comune pe linia combaterii infracţionalităţii tranfrontaliere, au depistat 14 cetăţeni români, sosiţi din Grecia în autocare sau în autoturisme personale, care transportau 40.160 de pachete de ţigări, 122 de treninguri, precum şi 130 de flacoane de apă de parfum şi de toaletă, mărcile Lacoste, Kenzo şi Armani, mărfuri nedeclarate şi susceptibile a fi contrafăcute, în valoare totală de 430.424 de lei (104.730 de euro).
Toate mărfurile au fost reţinute în vederea confiscării de autoritatea vamală, iar cetăţenii implicaţi sunt cercetaţi penal pentru evaziune fiscală, punere în circulaţie de bunuri contrafăcute şi concurenţă neloială.
Şase tone de Boss, Cacharel şi Thierry Mugler, descoperite la Borş
Aproximativ 50.000 de flacoane cu apă de parfum susceptibile a fi contrafăcute, ce urma să ajungă în state ale Uniunii Europene, au fost descoperite într-un tir la PTF Borş – judeţul Bihor. Conform documentelor de însoţire a mărfii, tirul în care se aflau făptuitorii – cetăţenii români Bogdan F., de 22 de ani, şi Ioan F., de 52 de ani, ambii din judeţul Bihor – trebuia să fie încărcat cu aproximativ 20 de tone de materiale textile din Cluj pentru societăţi comerciale din state ale Uniunii Europene (Germania, Olanda şi Belgia). La control, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunşi prin „metoda capac“, 26 de paleţi ce conţineau aproximativ 50.000 de flacoane cu apă de parfum, purtând însemnele distinctive ale unor mărci de profil (Boss, Cacharel, Thierry Mugler etc.) susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală.
Bunurile, în greutate de aproximativ şase tone, a căror valoare de piaţă ar fi de aproximativ două milioane de euro, au fost reţinute în vederea confiscării.
27 de milioane de euro, prejudiciul adus de o singură reţea
În perioada octombrie 2009 – septembrie 2010, poliţiştii de frontieră din cadrul DCMIIT – IGPF şi Serviciul Acţiuni Speciale şi Intervenţie, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul DIICOT – Structura Centrală, au identificat şi destructurat o grupare infracţională, cu puternice legături transfrontaliere, formată din cetăţeni români şi străini. Aceştia s-au folosit în activitatea infracţională de mai multe societăţi comerciale, au desfăşurat un complex de activităţi cu caracter infracţional transnaţional, realizate în scopul obţinerii unor importante resurse financiare, prin operaţiuni de spălare a banilor, contrabandă, contrafacere şi punere în circulaţie de produse contrafăcute, înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor şi concurenţă neloială.
În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada martie 2009 – martie 2010, membrii grupării au derulat activităţi infracţionale continuate, în scopul de a introduce în România trei containere de ţigări contrafăcute din China şi opt transporturi cu parfumuri de lux contrafăcute, de diverse mărci, din China şi Turcia, pentru care formalităţile vamale de import s-au făcut ori trebuia să se facă pe teritoriul României, urmând ca, după introducerea acestora în spaţiul intracomunitar, să fie comercializate către state din cadrul Uniunii Europene, pe ruta România, Ungaria, Austria, Germania, Belgia sau, după caz, Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania, Belgia şi Olanda.
Valoarea totală a ţigaretelor şi parfumurilor contrafăcute, identificate şi capturate de autorităţi în cele 11 transporturi, este de 26.291.397 de euro.
Pentru destructurarea grupării, autorităţile române au cooperat cu autorităţile vamale şi procurori din Ungaria, Olanda, Belgia, Germania, Bulgaria şi Turcia.