Profesorii doljeni mai au la dispoziţie mai puţin de două săptămâni pentru a accesa sprijin financiar european pentru „acţiuni de mobilitate“, care i-ar putea ajuta să se dezvolte profesional. Cei care nu vor reuşi să solicite la timp acest sprijin pot realiza proiecte pentru parteneriate sau transfer de inovaţie.
Conform legislaţiei în vigoare, primul termen-limită de anul acesta pentru accesarea de sprijin financiar prin Programul Sectorial Leonardo da Vinci din cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii (LLP) este 4 februarie. Aceia care doresc să obţină finanţare pentru „acţiunile de mobilitate“ mai au la dispoziţie mai puţin de două săptămâni. „Următoarele termene pentru accesarea fondurilor pentru una din acţiunile finanţate prin Programul Leonardo da Vinci, subvenţionat de UE şi care se adresează domeniului de educaţie şi formare profesională, sunt 21 februarie (pentru proiecte de parteneriat) şi 28 februarie (pentru proiecte pentru transfer de inovaţie). Aceste termene sunt doar o dată pe an, aşa că următoarele termene-limită vor fi în 2012“, a declarat Daniela Iancu, coordonatorul departamentului Leondardo da Vinci din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunicare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale care gestionează acest program, în cadrul unei sesiuni de informare realizate ieri la Craiova, la care au participat peste 100 de cadre didactice din cele cinci judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia.
„Beneficiarii direcţi sunt profesorii“
Daniela Iancu a explicat că nu există o limită minimă sau maximă cu privire la suma totală care poate fi accesată prin aceste programe. „Granturile se stabilesc în funcţie de numărul de persoane care vor participa în viitoarele proiecte la formare profesională. Cei interesaţi trebuie să aibă în vedere faptul că o persoană fizică nu poate accesa fondurile, ci doar o instituţie, după ce a realizat un proiect. Şcoala aplică pentru finanţare proiectul, dar beneficiarii direcţi sunt profesorii“, a precizat Daniela Iancu. Finanţările nerambursabile vizează administrarea şi monitorizarea proiectului, cheltuieli de subzistenţă pentru persoanele care se deplasează într-o ţară străină participantă la program pentru formare profesională (cazare, masă şi transport local), transportul internaţional (biletul de avion sau ce e necesar pentru a ajunge la locul de stagiu), precum şi banii necesari pentru pregătire pedagogică, lingvistică şi culturală. „Aceasta din urmă constă în pregătire realizată şi în România, şi în ţara gazdă şi presupune cursuri de limba ţării în care se derulează stagiul şi activităţi culturale, precum vizite la muzee sau cursuri“, a mai spus Daniela Iancu.
Alocare de peste şapte milioane de euro
Pe lângă faptul că au primit informaţii cu privire la tipurile de acţiuni care pot fi finanţate prin Programul Leonardo da Vinci, potenţialilor beneficiari de granturi le-au fost punctate şi o serie şi aspecte legate de modul în care trebuie scris un formular de candidatură. „Bugetul total alocat anul acesta pentru acest program este de peste şapte milioane de euro. Din experienţă, în cadrul său finanţăm aproximativ 110 proiecte pe an din diverse regiuni. În Regiunea S-V Oltenia sunt foarte multe instituţii care au experienţă în proiecte implementate cu succes“, a mai spus Daniela Iancu.