6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025

Nemuritorii

22 de gorjeni au depăşit o sută de ani

Nici unul dintre ei nu poate să spună care este secretul unei vieţi îndelungate, însă toţi au în comun faptul că au depăşit un veac de existenţă. În judeţul Gorj, trăiesc 22 de persoane care au împlinit o sută de ani sau au trecut de această vârstă.
Conform Direcţiei Comunitare Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Gorj, cel mai vârstnic locuitor al judeţului Gorj este din comuna Bălăneşti şi a împlinit pe 2 februarie 104 ani. Există, de asemenea, patru gorjeni, un bărbat şi trei femei, care au 102 ani, fiind născuţi în anul 1909. Sunt şi cinci persoane din Gorj născute în 1910, un bărbat şi patru femei, care au trecut de 101 ani. Totodată, 12 gorjeni (trei bărbaţi şi nouă femei) s-au născut în 1911 şi au, prin urmare, un secol de viaţă. După cum se poate constata, gorjencele sunt campioane la longevitate.

Se pregăteşte să ajungă la 105 ani 

Cel mai longeviv locuitor al judeţului Gorj este Grigore Horhoianu din comuna Bălăneşti. La începutul acestei luni a sărbătorit împreună cu familia şi rudele împlinirea vârstei de 104 ani. Din nefericire, bătrânul a rămas singur anul trecut. Soţia acestuia, mai tânără cu aproape 15 ani, a trecut în nefiinţă. Grigore Horhoianu are o poveste de viaţă care nu iese din tiparele bătrânilor născuţi la începutul secolului trecut. Are un fiu de 72 de ani şi o fiică de 69 de ani, patru nepoţi şi patru strănepoţi. A făcut închisoare la Craiova în perioada comunismului şi a lucrat ca pomicultor la un CAP din Gorj. Nu a fost niciodată internat în  spital. Este veteran de război şi nu a fumat niciodată. Rudele bătrânului susţin că Grigore Horhoianu a consumat toată viaţa foarte multe fructe şi brânză, iar la bătrâneţe a înlocuit păhărelul de rachiu cu ceaiul de plante.

Cei mai mulţi au trăit la ţară

Doinel Popescu, directorul Direcţiei Comunitare Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Gorj, susţine că 90% dintre locuitorii judeţului care au trecut de 100 de ani de existenţă au trăit în mediul rural.
„Nu există cu siguranţă reguli pe care să le urmăm pentru a ajunge la o asemenea vârstă. Noi i-am verificat pe toţi cei 22 şi nu au probleme medicale deosebite, dar nu mai sunt nici la prima tinereţe, desigur. Fiecare are reţeta lui de longevitate. Autorităţile locale organizează pentru fiecare la aniversare câte un moment festiv, cum se obişnuieşte. Avem în evidenţe însă zeci de persoane de 98 şi 99 de ani şi cu siguranţă că vom avea şi mai mulţi centenari în Gorj. Probabil că au ajuns la această vârstă şi pentru că mulţi dintre ei au trăit la ţară, nu au avut parte de aşa de mult stres ca în zilele noastre sau cel puţin nu în fiecare zi. Probabil că şi alimentele fără atâtea substanţe chimice au contat pentru menţinerea sănătăţii“, a precizat Doinel Popescu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII