19.5 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalHoţie la Asociaţia nr. 4 „Mareşal Ion Antonescu“

Hoţie la Asociaţia nr. 4 „Mareşal Ion Antonescu“

Altă asociaţie de proprietari din Craiova a fost depistată cu mari nereguli în evidenţele contabile de inspectorii primăriei. Dacă proprietarii au restanţe în valoare de 33.862 de lei, dar asociaţia figurează cu debite la furnizori de 1.517.309, unde este restul banilor?

La Asociaţia nr. 4 „Mareşal Ion Antonescu“ din Craiova, întreaga „echipă“ – preşedinte, cenzor, comitet şi cu precădere administrator – ar fi dispus de banii de întreţinere după bunul ei plac, aşa cum reiese din procesul-verbal de constatare întocmit de primărie. Locatarii au aflat că banii plătiţi de ei nu au mai ajuns la furnizori. Unde sunt banii ştie cel mai bine chiar administratoarea Elena Stoica. Coincidenţă sau nu, aceasta mai este administratoare şi la altă asociaţie, 1 Mai Baracă, unde s-au depistat situaţii similare. Ce au constatat inspectorii din primărie în cazul administratoarei de la asociaţia în cauză? Că evidenţa contabilă ţinută cu ajutorul registrului de casă are mari deficienţe la poziţia „plăţi“, există situaţii în care operaţiuni cu numerar nu au la bază documente justificative. Adică, s-au făcut încasări şi plăţi fără factură sau chitanţă. De asemenea, nu toate cheltuielile care se efectuau lunar erau repartizate în lista de plată, iar pentru reparaţiile efectuate pe la blocurile din asociaţie nu există documente justificative.

Datorii diferite

Deşi asociaţia are către furnizori un debit de 1.517.309 lei, dacă ar fi să judecăm după chitanţele de plată înregistrate dublu de către administratoare, respectiva asociaţie nu ar trebui să se găsească pe lista neagră a datornicilor şi să aibă sistată apa caldă. Tot în registrul de casă s-au găsit înregistrate diferite plăţi către furnizori, dar nu este ataşat nici un document justificativ. Să fi uitat furnizorii să elibereze facturi pentru sumele de bani primite sau le-a pierdut administratoarea „pe drum“. Cei de la Asociaţia nr. 4 „Mareşal Ion Antonescu“ au fost atât de grijulii cu proprietarii sau, mai bine zis, cu unii dintre ei, încât nici nu i-au mai trecut la plata întreţinerii. Prin urmare, favorizaţii nu au fost înregistraţi cu restanţe de plată în nici o lună şi nu li s-au calculat penalităţi de întârziere.  Restanţele proprietarilor nu sunt înscrise corect de la o lună la alta. Pe listele de plată întocmite de administratoarea Elena Stoica, cuantumul restanţelor locatarilor la 21 martie 2011 este de 33.862 de lei, în timp ce debitele asociaţiei către furnizorii de servicii sunt de 1.517.309 lei.

Amendaţi şi trimişi la poliţie

După constatarea unor astfel de nereguli, inspectorii Primăriei Craiova au aplicat amenzi reprezentanţilor Asociaţiei nr. 4 „Mareşal Ioan Antonescu“. Fostul preşedinte Ion Rădulescu a fost amendat cu suma de 2.500 de lei, administratoarea Elena Stoica – cu 5.000 de lei, cei trei membri ai comitetului – cu câte 500 de lei. Cenzorul Nicolae Stănică a fost de negăsit, dar urmează ca şi acesta să fie amendat. „Inspectorii noştri au aplicat amenzi celor de la Asociaţia nr. 4 «Mareşal Ion Antonescu». Au întocmit formele legale pentru retragerea atestatului administratoarei Elena Stoica, existând în acest sens o decizie a primarului care urmează să fie validată de prefectură. În acest caz, aceasta nu mai are dreptul de a mai funcţiona ca administrator la vreo asociaţie. Procesul-verbal a fost înaintat către Serviciul de Investigare a Fraudelor pentru a constata prejudiciul corect şi vinovaţii“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Încasările tot la administrator se duc

În prezent, la Asociaţia nr. 4 „Mareşal Ion Antonescu“ unii locatari, revoltaţi că au fost înşelaţi, şi-au ales alţi reprezentanţi, dar plata întreţinerii o fac tot la acelaşi administrator. Acestora le putem da exemple Asociaţia nr. 21 Craioviţa Nouă, Asociaţia nr. 2 George Enescu, Asociaţia 2 A din 1 Mai, ai căror proprietari au rămas cu chitanţele, iar administratorii – cu banii din încasări. În cazul administratoarei Elena Stoica, aceasta se arată foarte indignată că proprietarii o arată pe ea cu degetul atunci când vine vorba de banii lipsă din casierie. Dar uită că este totuşi angajata lor şi a fost plătită ani buni tocmai de ei pentru a le administra condominiile, nu pentru a recurge la tot felul de maşinaţiuni cu banii şi documentele asociaţiei. „Cine face asemenea afirmaţii să vină aici, în faţa mea, să confirme, pentru că o să-i dau în judecată. Urmează să se facă o expertiză contabilă, pentru a se stabili suma care lipseşte. Ce au constatat inspectorii este estimativ“, a spus Elena Stoica.  Între timp, furturile la asociaţii se înmulţesc, administratorii îşi trec toate bunurile mobile şi imobile pe numele rudelor, iar până la executare, dacă se ajunge aici… rămân proprietarii cu buza umflată şi banii păpaţi, iar, mai nou, fără cele mai elementare servicii, cum ar fi apa caldă.
Elena Stoica riscă să rămână fără locul de muncă. „În momentul în care vine comunicarea de la primărie că i s-a retras atestatul, noi îi vom desface contractul de muncă, pentru că nu o mai putem ţine aici, după care organele de anchetă să îşi facă datoria“, a spus Viorel Puiu, membru în comiteul asociaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII