Timp de 13 zile, a doua ediţie a expoziţiei „Craiova Eterna“ i-a adus pe pasionaţii şi iubitorii de fotografie la Galeria „Vollard“ din Bănie
Expoziţia de fotografie „Craiova Eterna“ a fost organizată de Fotoclubul „Mircea Faria“ din Bănie, în colaborare cu Muzeul de Artă Craiova, Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ şi Asociaţia Focus Oltenia, la Galeria de artă „Vollard“. Ea a adăpostit, astfel, în perioada 29 iulie – 10 august, fotografii din Craiova jumătăţii de secol XX, dar şi unele mai recente, din Cetatea Banilor.
Artiştii camerelor de fotografiat pe care i-am putut regăsi prin intermediul lucrărilor expuse au fost Florin Chirea, Dorian Delureanu, Constantin David, Constantin Concu, Victor Boldîr, Horaţiu Buzatu, Mihai Diaconu, Remus Badea, Marinel Tîră, Ştefania Buzatu, Nicu Dan Gelep şi Bogdan Florin. Lucrările lor au înfăţişat oraşul nostru, oamenii din el, bijuteriile arhitecturale ale Băniei în diferite timpuri sau, pur şi simplu, ipostaze interesante, captate de privirea pricepută a fotografilor.
Clădiri, chipuri şi momente din Bănie
Rapsodul Tudor Gheorghe le-a zâmbit frumos, dincolo de rame, celor care au avut plăcerea şi răbdarea să viziteze expoziţia. Casele vechi – odată îngrijite şi dichisite, însă astăzi lăsate într-o dezolantă paragină – au putut fi observate în ambele stări ale lor. Hanul Puţureanu, uitat de timp şi de oameni, a fost şi el înfăţişat; din păcate, în condiţiile în care se găseşte astăzi.
Scopul expoziţiei a fost să aducă în faţa publicului craiovean impresii, amintiri sau evenimente din cotidian, semnificative mai ales prin sentimentele transmise. „Ceaţa de pe lac“ îi inducea privitorului o stare de tremur şi mister, în timp ce „Parada“ părea că aduce tropăitul ofiţerilor chiar în Galeria „Vollard“, Momentele Universităţii Craiova, ale „Craiovei Maxima“, cum îi vor spune mereu iubitorii ei, au transmis nostalgie şi melancolie privitorului, mai ales în aceste clipe grele pentru echipa Băniei. Demult, tare demult, a fost fotografiat şi podul din Parcul „Romanescu“ din elicopter. Rezultatul a putut fi văzut în cadrul expoziţiei, alături de poliţiştii aflaţi în misiune pe străzile Craiovei actuale sau de un bătrânel care şedea pe o bancă, trist şi parcă privind în trecut.
Lucrările, diferite ca stil, au îmbinat fotografia artistică şi poza ilustrativă simplă, dar care oferă detalii vizuale pe care mulţi dintre noi nu le cunosc. Spre ieşire, tristeţea unei frunze prinse în aerul tomnatic spunea „la revedere“ de după geamul subţire, trimiţându-ne din nou în contemporaneitate.