Muzeul Olteniei din Craiova a găzduit ieri, începând cu ora 12.00, lansarea monografiei-album „Biserica Sf. Gheorghe Nou din Craiova – Ctitoria Stoeneştilor“, apărută sub însemnele Editurii de Sud din Craiova. Cartea este rezultatul muncii prof. univ. dr. Dinică Ciobotea şi a muzeografului şi reputatului cercetător ştiinţific Aurelia Florescu. La întâlnirea organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (CDJCPN) Dolj au participat directorul instituţiei, Dan Lupescu, directorul Institutului de Ştiinţe Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor“ din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Avram, prof. univ. dr. Dinică Ciobotea şi Michel Stoenescu-Pontbriant, urmaş al Stoeneştilor, stabilit la Paris de câteva decenii. Lucrarea, care vine să aducă un omagiu locaşului de cult şi, totodată, regretatului V.G. Paleolog (ale cărui texte despre biserica respectivă au fost reproduse în carte), a fost lăudată de prof. univ. dr. Cezar Avram: „Iniţiativa autorilor nu a început cu descoperirea acestei biserici şi, după câte cunosc, nu se va opri aici“, specificând, totodată, că familia Stoenescu este una dintre cele mai importante ale Craiovei.
Pictura murală a Bisericii „Sf. Gheorghe Nou“ a fost realizată de Eustaţiu Stoenescu, personalitate artistică prea puţin cunoscută pe plan naţional, dar celebră peste hotare. După cum a afirmat unul dintre autorii cărţii, Dinică Ciobotea, Biserica „Sf. Gheorghe Nou“ este „un monument care poate fi clasat în patrimoniul universal“. Pentru anul următor, autorii prezentei lucrări vor să sape mai mult în istoria bisericilor din Craiova, anunţând că „acesta este doar un popas în cercetarea ştiinţifică pe care ne-am programat-o noi: aceea de a face o bibliotecă a bisericilor din Craiova“.
Directorul DJCPN Dolj a ţinut să specifice, în cadrul acestei întâlniri a oamenilor care iubesc istoria, că „cine uită să se întrebe de unde venim şi unde mergem riscă să-şi piardă identitatea“. Prezentarea lucrării a constat şi în redarea unor fragmente de text ale lui V.G. Paleolog. La final, doritorii au putut merge să viziteze locaşul de cult căruia i s-a dedicat această lucrare, pentru că, aşa cum a afirmat şi Cezar Avram, „nu poţi să înveţi din cărţi dacă nu vezi, dacă nu reţii construcţia facerii societăţii craiovene“.
Biserica Sf. Gheorghe Nou are, de marţi, o monografie-album
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei