Tribunalul Dolj a condamnat la închisoare patru membri ai unui grup infracţional, printre care se află şi Laurenţiu Vlăduţ, fiul adjunctului şefului Poliţiei Calafat. Inculpaţii au primit pedepse între trei şi șase ani de închisoare pentru fraude cu cărţi de credit.
Cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova în anul 2010, fiind vizat un grup de carderi din care făceau parte Laurenţiu Vlăduţ, zis Lari, şi soţia sa, Flori Vlăduţ, Adrian Tiugan, Cornel Stroilă, Iulian Gheorghiu şi Adrian Amariei.
Anchetatorii au stabilit că Tiugan, Stroilă şi Gheorghiu sunt cei care fabricau dispozitive pentru copierea datelor cardurilor de credit, aparatură care era montată numai pe bancomate din Italia. Ulterior, datele obţinute erau reinscripţionate pe carduri blank cu ajutorul cărora inculpaţii retrăgeau numerar din bancomate. Pe 17 august 2010, procurorii DIICOT au dispus efectuarea a opt percheziţii domiciliare în Craiova, în urma cărora i-au ridicat şi dus la audieri pe Tiugan, Stroilă, Gheorghiu şi Flori Vlăduţ. Ulterior, primii trei au fost arestaţi preventiv, iar în cazul soţiei lui Vlăduţ, procurorii au dispus obligarea de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Pe numele lui Laurenţiu Vlăduţ, care era în Italia la acea dată, instanţa a emis un mandat de arestare în lipsă.
Doi – cu suspendare, restul – la închisoare
Cei şase inculpaţi au fost trimişi în judecată în noiembrie 2010, iar în ianuarie 2011 doi dintre ei – Iulian Gheorghiu şi Adrian Tiugan – şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnaţi în baza Legii micii reforme în justiţie la câte doi ani şi jumătate de închisoare pentru deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. Inculpaţii au făcut apel, iar Curtea de Apel Craiova a dispus suspendarea executării pedepselor date de Tribunalul Dolj. În prezent, dosarul în care Tiugan şi Gheorgiu sunt judecaţi pentru infracţiuni privind comerţul electronic este la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, hotărârea Curţii de Apel Craiova fiind atacată cu recurs atât de procurorii DIICOT, cât şi de inculpaţi.
Ceilalţi patru inculpaţi – Laurenţiu Vlăduţ, Flori Vlăduţ, Cornel Stroilă şi Mihail Amariei – au fost judecaţi în continuare de Tribunalul Dolj, instanţă care s-a pronunţat ieri. Stroilă a fost condamnat la trei ani de închisoare, la care judecătorii au adăugat şi o pedeapsă mai veche de trei ani cu suspendare pentru furt calificat, urmând ca acesta să facă în total șase ani de închisoare. Amariei a fost condamnat la trei ani de închisoare, ca şi Flori Vlăduţ, iar Laurenţiu Vlăduţ a primit cinci ani de închisoare. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată de inculpaţi cu apel.
Urmărit internaţional
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, în prezent Laurenţiu Vlăduţ este dat în urmărire internaţională în baza mandatului de arestare în lipsă emis de Tribunalul Dolj în august 2010.