6.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalRAAN lasă apa grea pentru apa ultrapură

RAAN lasă apa grea pentru apa ultrapură

Liniile de producţie a apei grele nu mai pot funcţiona după 2018. Apa ultrapură, cu un conţinut sărăcit în deuteriu şi mineralizat, va aduce beneficii importante consumatorilor. Pentru 2012 – 2013 a fost planificată investiţia pentru realizarea instalaţiei de îmbuteliere şi utilităţile necesare.
Iminenta apropiere a termenului la care expiră durata de viaţă a liniilor de producţie de apă grea de la Drobeta Turnu Severin i-a determinat pe oficialii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare să iniţieze demersurile necesare fabricării apei ultrapure.
„O  preocupare actuală a specialiştilor din RAAN este aceea legată de obţinerea unui alt produs nou – apa ultrapură – cu un conţinut sărăcit în deuteriu şi mineralizat, care va conduce la beneficii importante de sănătate pentru consumatori. Până la această dată (24 noiembrie 2011 – n. r.) au fost obţinute de la factorii de răspundere licenţele pentru produs şi procedeu. Pentru 2012-2013 a fost planificată investiţia pentru realizarea instalaţiei de îmbuteliere şi utilităţile necesare. În anii următori, Romag-Prod va livra pieţei un produs pur şi ieftin de care să beneficieze cât mai mulţi oameni. Fiind singura uzină de apă grea şi supergrea din UE şi dispunând de toate condiţiile tehnologice, uzina de apă grea va fi un factor de dezvoltare regional“, a declarat Constantin Bolocan, directorul general al Romag-Prod, sucursala RAAN.
Întrebat dacă Romag-Prod poate produce materia primă pentru reactoarele de fuziune, aşa cum susţineau reprezentanţii instituţiei în urmă cu trei ani, Constantin Bolocan a afirmat că Romag-Prod are capacitatea de a fabrica anual aproximativ 160 de tone de apă supergrea de concentrație 99,999% din care se obţine deuteriul pur pentru reactoarele de fuziune.
„Acest fapt se va concretiza odată cu finalizarea proiectului ITER şi trecerea la dezvoltarea noii tehnologii, care va asigura energia omenirii pentru 1.000 de ani“, a declarat Bolocan.
În ceea ce priveşte proiectele viitoare ale companiei, şeful Romag-Prod a anunţat că s-au făcut deja exporturi de apă grea şi există „solicitări din partea unor ţări precum Iordania, Coreea de Sud, Argentina, pentru alte exporturi“.

Noua tehnologie ar putea înlocui procedeul de fisiune folosit şi la noi

Căutând să ţină pasul cu viitoarele cerinţe mondiale de materii prime necesare domeniului nuclear, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) anunţa încă de acum trei ani că pregăteşte două noi mari proiecte: fabricarea deuteriului şi tritiului pentru reactoarele nucleare care vor funcţiona pe bază de fuziune (cele de la Cernavodă funcţionează pe bază de fisiune)  şi a apei ultrapure, care va aduce beneficii importante consumatorilor.
„În prezent, pentru asigurarea viitorului energetic al omenirii, se caută soluţii viabile. O soluţie deosebită care va asigura energia pentru viitorul apropiat şi mediu este tehnologia de fuziune (proiectul Reactorul Termonuclear Experimental International, denumit ITER). Din această perspectivă, România prin Uzina de apă grea şi CNE Cernavodă va putea oferi Uniunii Europene materia primă (deuteriu, tritiu) pentru reactoarele de fuziune. În acest sens, Romag-Prod este singura uzină importantă de apă grea a Europei“, a declarat, în august 2009, Constantin Bolocan, directorul Romag-Prod. El a precizat că: „Instalaţiile din Romag-Prod au fost modernizate, utilizează tehnologii de tip BAT, iar Autorizaţia integrată de mediu a fost obţinută fără perioada de tranziţie şi fără Plan de Conformare, având scadenţa în anul 2018“.
Tot în aceeaşi perioadă, pe atunci director general al RAAN, Adrian Olaru ne informa că se are în vedere şi producţia de apă ultrapură. „O  preocupare actuală a specialiştilor din RAAN este aceea legată de obţinerea unui alt produs nou – apa ultrapură – cu un conţinut sărăcit în deuteriu şi mineralizat, care va conduce la beneficii importante de sănătate la  consumatori“, a susţinut Olaru.

Liniile de producţie a apei grele nu mai pot funcţiona după 2018

Cu privire la capabilitatea de a funcţiona, reprezentanţii Romag-Prod au menţionat că liniile de producţie au fost modernizate şi utilizează tehnologii de tip BAT, având toate autorizaţiile necesare funcţionării în siguranţă. „Echipamentele tehnice au fost modernizate prin procedeul de înlocuire a vechiului cu ultima generaţie. Liniile de producţie care utilizează H2S au fost proiectate cu coeficienţi maximi de siguranţă şi a fost luată în calcul o durată de funcţionare (încărcate cu H2S) de 15 ani. În prezent, situaţia pe linii este următoarea: durata de viaţă a GS1 va expira în 2017, cea a GS3 – în 2018, iar cea a GS4 – în 2016. Instalaţiile din cadrul Sucursalei Romag-Prod produc cea mai bună apă grea de uz nuclear din lume, de concentraţii izotopice 99,87%-99,99%“, a încheiat Constantin Bolocan.
curierulnational.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS