Deşi a terminat Silvicultura, Daniel Gheorghe s-a specializat în repararea motoarelor de autoturisme, chiuloase şi altele. Antreprenorul craiovean are singura maşinărie din Oltenia cu care recondiţionează turbo-suflantele vehiculelor de tot felul. El face o comparaţie interesantă între mediul de afaceri din Canada şi cel din România.
L-am găsit pe Daniel Gheorghe în magazinul de piese auto din faţa atelierului său de lucru. I-am văzut palmele crăpate de la munca din atelier. Are 45 de ani, doi băieţi – de şapte şi nouă ani – şi este cetăţean canadian. A absolvit Silvicultura, iar de curând a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice, dar lucrează în atelier cot la cot cu muncitorii şi este mândru de acest lucru. El s-a întors din Canada să facă afaceri în România. Daniel Gheorghe nu se sfieşte să spună că a muncit în toate domeniile, de la spălat de vase, vitralii şi până la filmări la nunţi şi reparaţii subansamble de motoare termice. „M-am întors dintr-o întâmplare…“, începe istorisirea antreprenorul craiovean. Şi-a dezvoltat în Craiova propria afacere, după ce a preluat atelierul tatălui său. Ulterior, el a cumpărat teren în strada Dunării, nr. 13A şi a construit două hale. În total, atelierul se întinde pe 700 de metri pătraţi şi este cunoscut craiovenilor cu emblema RK Motor. Are zece angajaţi. Înainte erau mai mulţi, dar omul spune că a fost nevoit să dea afară din personalul TESA, pentru a-şi face afacerea profitabilă. Serviciile prestate de RK Motor sunt diverse. „Reparăm chiuloase de orice tip, facem alezări blocuri motor, rectificări de arbori cotiţi şi reparaţii de turbo-suflante. Suntem singurul atelier din Oltenia unde se repară turbo-suflante“, spune meşterul nostru. Din Canada a venit cu experienţa în domeniul acesta şi cu banii, pe care i-a investit în afacere. Are o casă, o maşină, iar tot ce câştigă reinvesteşte în afacere. Susţine că are plăţile la zi către stat şi că reuşeşte să ţină pasul cu achitarea impozitelor pentru că „nu avem cheltuieli inutile“. În spatele atelierului principal se află altă clădire. „Este laboratorul…“, spune antreprenorul nostru. Acolo se găseşte maşinăria care repară turbo-suflantele (de fapt, omul spune că se folosesc două maşinării pentru a repara o turbo-suflantă, ambele existente în atelierul omului). Sunt doar patru astfel de utilaje în România, susţine el. Totul este computerizat şi arată ca o farmacie.
Preţul succesului: calitatea şi bunul-simţ
RK Motor are contracte cu majoritatea reprezentanţelor auto din Craiova, de la Redac şi Rucom şi până la Serpico. Dealerii desfac piesele auto de pe maşinile pe care le au la reparat în service şi le aduc în atelierul lui Daniel Gheorghe. Craioveanul povesteşte cum a reuşit firma sa, Den Multiprod SRL (care lucrează sub sigla RK Motor), să se menţină pe o piaţă în continuă expansiune: „Am reuşit făcând lucru de calitate şi am respectat termenele stabilite“. Piesele pe care le foloseşte în atelier sunt aduse din Germania, Olanda, Anglia. Colaboratorii săi din străinătate au ajuns să aibă încredere în mica afacere din Craiova și acceptă plata la termen, ceea ce anii anteriori era de nediscutat. Preţurile practicate de Daniel Gheorghe se raportează la calitate. Omul recunoaşte că nu este prea ieftin ceea ce lucrează el.
Comparaţia cu Canada…
Dar cum este să lucrezi în acelaşi domeniu şi în Canada, şi în România? „Eu am venit din Canada cu altă mentalitate. Ca să poţi să reuşeşti într-o ţară, trebuie să fii corect cu clientul, să-ţi respecţi ora la care dai piesa. Am vrut să subliniez că şi în România se pot face afaceri. Că se poate lucra bine şi în România şi se pot face multe lucruri aici“, a spus Daniel Gheorghe. În Montreal, pentru a începe o afacere de la zero, trebuie să ai suficienţi bani pentru a o susţine din buzunar cel puţin şase luni, pe când în România, după primul an înregistrezi deja profit.
De ce îi place în România
„Toată lumea se plânge în România că nu poate face aia, că nu are cealaltă. Dar poate oamenii nu ştiu ce înseamnă să lucrezi dincolo…“, spune Daniel Gheorghe. El a precizat că apreciază în ţară calitatea oamenilor, iar faptul că serviciile încă nu sunt dezvoltate ca în alte state dă posibilitatea multor afaceri să se dezvolte pe viitor. „România este o piaţă virgină, încă neexploatată, în orice domeniu. De exemplu, în Montreal, dacă voiam să iniţiez o afacere în domeniul tâmplăriei, de exemplu, găseam 15-20 de file în Pagini Aurii cu firme care făceau acelaşi lucru. Este foarte greu să pătrunzi pe o astfel de piaţă“, a spus Daniel Gheorghe.
Ce reproşează
Meşteşugarul nostru spune că nu comentează fiscalitatea, dar „ceea ce nu înţeleg eu în România este de ce legile sunt atât de stufoase?! Trebuie să am o persoană angajată care să citească Monitorul Oficial zilnic“. Cea mai mare nemulţumire a omului de afaceri este însă alta: „Mă deranjează că instituţii ale statului nu vin să informeze firma despre ce măsuri trebuie să luăm ca să îndreptăm o situaţie pe care nu o facem bine, ci vin direct să ne amendeze…“. În plus, omul susţine că Ministerul Educaţiei ar trebui să se canalizeze pe pregătirea de strungari, frezori, rectificatori, adică meseriaşii de care are nevoie Daniel Gheorghe în atelierul său.
Profit din reparat motoare
Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, care a prelucrat datele din bilanţurile contabile, firma craioveană care se ocupă cu reparaţii de piese din domeniul auto a avut în 2010 o cifră de afaceri de puţin peste 1,2 milioane de lei, iar profitul atelierului s-a cifrat la 61.340 de lei.