Noul primar al Craiovei a făcut ieri turul lucrărilor de asfaltare din oraş, pentru a afla de la constructori când vor fi finalizate aceste proiecte derulate cu fonduri europene
După ce şi-a petrecut dimineaţa în mediul academic, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a purces ieri după-amiază, la ora 15.00 trecute, într-o vizită de lucru pe şantierele Craiovei, în ciuda faptului că ora nu era tocmai potrivită pentru o astfel de vizită de lucru, din cauza temperaturilor ridicate şi a traficului aglomerat la acest moment al zilei. Nu era nicidecum vorba de vreo încercare de prindere în flagrant a muncitorilor care trag chiulul, pentru că vizita fusese anunţată încă de dimineaţă, astfel că pe toate şantierele se muncea din plin.
Presiune pe Delta ACM
Prima oprire a Olguţei Vasilescu a fost în Craioviţa Nouă, unde a vrut să vadă cum decurg lucrările de reabilitare a bulevardelor Oltenia şi Tineretului. Acolo, bulevardul Tineretului primise al doilea strat de asfalt pe toată lungimea sa, și tocmai se aşterneau ultimii metri de asfalt al celui de-al doilea strat pe unul dintre sensurile bulevardului Olteniei. Primarul avea impresia că a trecut termenul de finalizare, însă Ion Raşoveanu, directorul zonal al Delta ACM ‘93 Bucureşti, i-a explicat edilului că termenul de finalizare a lucrărilor expiră, de fapt, săptămâna viitoare. „Şi veţi termina la timp?“, l-a întrebat primăriţa, gândindu-se câte lucrări migăloase mai au de făcut constructorii pe aceste bulevarde. „Da, desigur!“, a asigurat-o reprezentantul Delta.
Vizita a continuat apoi pe strada Brestei, unde câţiva muncitori se pregăteau şi ei să dea cel de-al doilea strat de asfalt în zona intersecţiei cu strada Râului. Nici această stradă nu era gata, deşi Solomon promitea că o va finaliza înainte de alegeri. Şi de această dată, constructorii au asigurat-o pe primăriţă că vor termina lucrările săptămâna viitoare şi că vor fi lucrări de calitate, pentru care vor asigura garanţia timp de cinci ani.
Când dădea să plece, Olguţa Vasilescu a fost abordată de locatarul de la nr. 204, care i-a explicat primăriţei că intersecţia bulevardelor Brestei şi Râului riscă să se transforme într-un imens lac. „Când s-au făcut săpăturile, gura de canal a fost furată de cineva, probabil pentru a fi dusă la fier vechi, iar constructorii, dacă n-au mai găsit-o, au astupat scurgerea în conducta de apă pluvială şi acum spun că nu e treaba lor să facă alta. Apa o să băltească în intersecţie, dacă nu se reface această scurgere şi e păcat de lucrarea care se face acum“, i-a explicat Laurenţiu Gheorghe, de la magazinul de materiale de construcţii aflat în acea intersecţie. Olguţa Vasilescu i-a trasat sarcină constructorului să refacă scurgerea, iar Dorinei Preduş, directoarea Direcţiei de Elaborare şi Implementare a Proiectelor Europene, i-a spus să nu semneze recepţia lucrării dacă nu vor fi suficiente guri de scurgere pentru apa pluvială în respectiva intersecţie.
Termen scurt pentru Amaradiei
Ultima oprire în scurta vizită de lucru a primăriţei a fost pe strada Amaradia. Această arteră arată ca după bombardament, după ce freza a trecut pe acolo, iar muncitorii de la Delta se îndeletniceau pe moment cu adunarea nisipului şi a rămăşiţelor de asfalt şi beton. Nici aici nu trecuse termenul de finalizare, însă acesta expira pe 7 iulie. Olguţa Vasilescu l-a făcut pe directorul de zonă de la Delta să spună că strada va fi terminată chiar mai devreme, adică marţi dimineaţă. „Ştiu că puteţi lucra şi foarte repede! Strada Brâncuşi, unde locuiesc eu, aţi asfaltat-o pentru Solomon în cinci zile, puteţi s-o faceţi şi pe asta“, le-a spus constructorilor Olguţa Vasilescu. Iar aceştia n-au obiectat.
„Sunt oameni care vin şi mă întreabă dacă vor continua lucrările, pentru că au impresia că, dacă s-a schimbat primarul, nu se vor mai face lucrările începute. Îi asigur că vor continua absolut toate lucrările. Mai mult decât atât, o să discut foarte serios cu constructorii ca să termine chiar mai repede decât estimaseră. De asemenea, am rugat constructorii ca, de acum înainte, la orice lucrare care se face în Craiova minimum 80% dintre angajaţi să fie craioveni, pentru că nu este normal să aud muncitorii vorbind ungureşte în Craioviţa Nouă. Mi se pare normal ca, dacă lucrează în Craiova pe banii craiovenilor, atunci să angajeze craioveni“, a spus în faţa ziariştilor primarul Craiovei.
Dezămăgirea panseluţelor
La sfârşitul primei sale vizite de lucru pe şantierele din oraş, noul primar al Craiovei a criticat proiectele europene începute de predecesorul său, categorisind pasajul suprateran drept „o monstruozitate“, numind refacerea centrului istoric „o aberaţie“ şi spunând că proiectele europene din Craiova, în ansamblul lor, sunt „fără nici o noimă“. „Pasajul suprateran va fi gata în maximum o lună“, i-a asigurat pe ziarişti Olguţa Vasilescu, precizând totodată că nu e mulţumită de panseluţele plantate de constructori la Kilometrul 0: „Nu sunt mulţumită de straturile de flori pe care le-au pus. S-au grăbit un pic ca să ne arate cum se munceşte acolo. O să trebuiască să le refacem pentru că arată urât aşa cum sunt şi, de altfel, e singura zonă verde de sub acest pasaj, care e o monstruozitate din punctul meu de vedere, dar asta nu mai contează pentru că acum se finalizează şi o să avem pasaj în Craiova“.
Primăriţa a precizat că nici după finalizarea pasajelor suprateran şi subteran n-o să se circule mai bine în Craiova, pentru că vine rândul altor lucrări. „O să avem oraşul blocat încă vreo doi ani de acum înainte, pentru că urmează şi alte lucrări. Urmează centrul vechi al Craiovei. M-am uitat pe proiecte, iar acum pot să vă spun că mi se pare o aberaţie inclusiv proiectul cu centrul vechi, pentru că eu mă aşteptam că se recondiţionează inclusiv clădirile. De fapt, este vorba doar de schimbarea ţevilor şi distrugerea acelui strat de asfalt care este acolo, pentru a-l înlocui cu granit. Deci, practic, nu ne alegem cu nimic, ci doar blocăm doi ani centrul vechi pentru ca să nu se întâmple nimic. Eu o să încerc în această perioadă să văd cum mai găsesc finanţare ca să refacem şi faţadele clădirilor – dacă tot ne apucăm de treabă, măcar să ştim şi pentru ce, că aşa nu avea nici un fel de relevanţă proiectul respectiv. Ne interesează să arate bine acea zonă pentru că eu aş vrea să facem o zonă turistică, de terase, şi cam tot ce mai vedeţi prin Sibiu sau Braşov, când vă plimbaţi prin centrul vechi al acestor oraşe“, a spus Olguţa Vasilescu.
Primăriţa a spus că şi alte proiecte europene lasă de dorit, dând exemplu celui privind reabilitarea liniei de tramvai: „O să fim iarăşi blocaţi vreo doi ani cu Calea Bucureşti, pentru reabilitarea liniei de tramvai, în condiţiile în care în proiect nu este şi refacerea stratului de asfalt, pentru că nu au luat în calcul să ceară finanţare şi pentru asta. Trebuie să fim foarte calmi şi să găsim soluţii ca să îndreptăm ce se mai poate îndrepta pe proiectele astea europene, care n-au nici o noimă până la urmă, dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că nu ne-am ales cu mare lucru“.