6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCaravana „Teatru peste Tot“, la drum

Caravana „Teatru peste Tot“, la drum

Asociaţia I.S. Drăgulescu a demarat a doua ediţie a proiectului „Teatru peste Tot“, care are ca scop promovarea valorilor culturale în mediul rural.
De-a lungul acestei veri, membrii Asociaţiei I.S Drăgulescu vor să ajungă cu turneul lor în 15-20 de sate din Oltenia, unde vor avea loc spectacole pentru cetăţeni. Primele opt au fost deja stabilite, iar caravana deja a poposit în trei dintre acestea. Proiectul a debutat miercuri, în Terpeziţa, iar joi au avut loc spectacole în satul Piscu Nou, din Seaca de Câmp. Vineri a fost rândul locuitorilor din Calopăr. Sâmbătă, teatrul se mută la Mischii.
Vlad Drăgulescu, preşedintele Asociaţiei, a mărturisit că proiectul are la bază credinţa într-o societate civilă care, pentru a fi sănătoasă, trebuie să se construiască în jurul accesului la informaţie. Deoarece sectorul rural a fost neglijat în ultimii ani, Asociaţia I.S. Drăgulescu doreşte să stimuleze inițierea unor proiecte asemănătoare cu „Teatru peste Tot“ și, în acest fel, să se redea accesul la evenimente culturale cetățenilor din mediul rural. „Mulțumită succesului ediției-pilot a acestui proiect, am hotărât că este necesară reeditarea. Așadar, după 1.100 de kilometri parcurși și 11 comune, peste 10.000 de spectatori s-au putut bucura de proiectul nostru. Am întâlnit în drumul nostru oameni care au participat pentru prima oară în viață la un spectacol de teatru. Am întâlnit oameni care și-au dăruit viața educației în mediul rural, oameni împreună cu care am reușit să descrețim frunțile sătenilor. Am întâlnit parteneri care au înțeles demersurile noastre și au făcut posibil ca zone defavorizate din Oltenia să poată aplauda un spectacol de teatru“, a spus Vlad Drăgulescu.

Teatru pentru cei mari

Fiecare dintre satele selectate va avea alocată o zi în care vor avea loc două spectacole de teatru şi un seminar. Dimineața, va avea loc un spectacol pentru copii bazat pe basme românești (Ciuf și Ciuf și Ileana Cosânseana), iar seara va avea loc un spectacol-colaj bazat pe textele lui Tudor Mușatescu, intitulat „Certuri conjugale“. Între cele două spectacole va avea loc seminarul la care cetățenii vor fi invitați să participe activ la un miniatelier de teatru și la discuții despre arta spectacolului. „Înainte de începerea spectacolului pentru copii, vom reconstitui intrarea în sat a unei trupe ambulante de teatru din epoca medievală, cu oameni pe picioroange, jonglerii și muzică medievală. Cu o zi înainte, sătenii vor fi informați cu surle și trâmbițe (tot ca în epoca medievală) despre evenimentul ce urmează să aibă loc“, ne-a împărtăşit Vlad.
Echipa este compusă din: Raluca Păun, Daniela Grujdin, Radu Bucălae, Claudiu Mihail, Laurențiu Tudor, Vlad Drăgulescu, Simona Petrencu, Ionel Dumitriu, Andrei Bucătaru și Dan Tudor Daniel. Proiectul are o amploare fără precedent în ultimii 20 de ani în Oltenia. Având în vedere că o comună are în medie 1.500-2.000 de locuitori, numărul estimativ al beneficiarilor este de 30.000 de locuitori.

Localităţi din proiect

Pe 17 iulie, caravana ajunge în Vârvoru de Jos, iar următoarele pe listă sunt Bistreţ (18 iulie), Carpen (19 iulie) şi Mârșani (20 iulie).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS