7 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdmişi la liceu cu medii de 3 şi 4

Admişi la liceu cu medii de 3 şi 4

Din 41de licee din judeţul Dolj, la 26 de unităţi de învăţământ ultimele medii de admitere au fost de 3 şi 4

Liceele şi-au deschis larg porţile pentru admitere. Absolvenţii de gimnaziu din acest an au rezultate vizibil mai slabe decât cei din seriile anterioare. Din cei 5.152 de elevi, care au susţinut Evaluarea Naţională, 1.758 de elevi, reprezentând 35,38%, au obţinut medii sub 5.00.
Potrivit metodologiei de admitere în clasa a IX-a, toţi elevii prezenţi la examen au dreptul să participe la admiterea computerizată, indiferent de notele obţinute. În aceste condiţii, mai bine de jumătate din liceele existente în judeţul Dolj, fie că sunt pe filieră teoretică, fie tehnologică, au ultimele medii de admitere de 4 şi chiar de 3.

Cu medii de 4 la matematică – informatică

În urma repartizării computerizate a elevilor, la Colegiul „Ştefan Odobleja“ din Craiova, liceu cu o bună carte de vizită pentru rezultatele obţinute de elevi la concursurile naţionale de informatică, ultima medie de admitere este de 4,82, fiind înregistrată chiar la clasa de matematică – informatică. Nota este alcătuită 50% media anilor de studiu şi 50% media de la Evaluarea Naţională. Elevul care a optat pentru Colegiul „Ştefan Odobleja“ din Craiova a obţinut 1,45 la matematică şi 2,80 la română. Rezultatele de la Evaluarea Naţională sunt în contrast cu specializarea, care solicită o bună pregătire atât la informatică, cât şi la matematică, dar şi cu mediile din timpul anilor de studiu, media de absolvire fiind de 7,67. O situaţie similară este şi la Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski“ din Melineşti, tot la clasa de matematică – informatică, ultima medie de admitere fiind 4,85. Ca şi în cazul precedent, elevul care a optat pentru această specializare a obţinut nota 2 la matematică la Evaluarea Naţională, iar pe parcursul liceului această disciplină va fi predată intensiv.

A scăzut media şi la Colegiul „Gheorghe Chiţu“

Rezultatele slabe de Evaluarea Naţională au afectat şi Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova, liceu care pregăteşte elevii în domeniul economic. Ultima medie de admitere a fost 4,64, fiind înregistrată la specializarea comerţ. Media ar putea scădea şi mai mult, având în vedere faptul că locurile disponibile nu au fost ocupate. Din cele 140 de locuri alocate pentru clasele de comerţ, în urma primei repartizări computerizate s-au ocupat mai puţin de jumătate, respectiv 68. Cadrele didactice ale liceului spun că, în ultimii ani, nivelul de pregătire a elevilor admişi la liceu a scăzut. Rezultatele din acest an i-au luat însă prin surprindere şi pe profesori, dar şi pe directori. Conducerea Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu“ a precizat că, în situaţia de faţă, se gândeşte chiar la un program serios de recuperare a materiei pentru elevii admiși la liceu. „Se va lucra diferenţiat cu elevii care au ultima medie de admitere sub 5.00, astfel încât să acopere o parte din lipsuri şi să poată ajunge la nivelul elevilor de la Colegiul Economic. Ei trebuie să ştie că vor avea mult de lucrat la matematică, disciplină care se regăseşte în toate programele de bacalaureat ale specializărilor noastre“, a precizat Alina Cotfasă, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova.

Admişi cu medii de 3 la liceele tehnologice

La liceele cu profil tehnic, media de admitere în clasa a IX-a scade până la 3. Mai exact, 21 de licee din judeţul Dolj sunt în această situaţie. La Colegiul „C.D Neniţescu“ din Craiova, ultimul elev admis la specializarea protecţia mediului are media 3,49. Exemplele de acest gen pot continua cu Colegiul Tehnic Energetic din Craiova, la care ultima medie de admitere la profilul electric a fost de 3,63, la Colegiul de Industrie Alimentară din Craiova, cu 3,80 la specializarea industrie alimentară, Liceul Teoretic „Gheorghe Magheru“, cu 3,78 la specializarea comerţ. Cea mai mică notă de admitere a fost înregistrată la Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel“ Băileşti: 3,29 la clasa de agricultură.

1.000 de locuri în plus faţă de numărul absolvenţilor

Chiar dacă mediile sunt mici, liceele nu şi-au completat locurile. Pentru a doua etapă de repartizare computerizată au rămas disponibile 955 de locuri din care nouă la unităţi de învăţământ cu profil vocaţional. Cele mai multe locuri libere, în Craiova, sunt la Colegiul „Ştefan Odobleja“.
„Pentru anul şcolar 2012-2013, Colegiul „Odobleja“ are 420 de locuri libere din care s-au completat doar 184, restul de 236 rămânând libere. Practic, s-a realizat doar 56% din planul de şcolarizare“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Nicuşor Cotescu. Completarea tuturor claselor propuse de şcoli este imposibilă, pentru că nu sunt elevi suficienţi. La Evaluarea Naţională, au fost prezenţi 5.152 de elevi de clasa a VIII-a, iar cifra de şcolarizare propusă pentru anul şcolar următor este de 6.020 de locuri pentru clasa a IX-a.

Cele mai mari medii, la CN „Fraţii Buzeşti“ 

La polul opus, cu rezultate bune se află liceele cu tradiţie din Craiova, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, Colegiul Naţional „Carol I“ şi Colegiul Naţional „Elena Cuza“. La aceste unităţi de învăţământ, media de admitere a fost peste 8.50. De altfel, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ a reuşit să atragă 15 dintre cei 17 absolvenţi de gimnaziu cu media 10 atât la Evaluarea Naţională, cât şi în timpul anilor de studiu, fiind al treilea liceu la nivel naţional, cu cele mai mari medii de admitere, după Colegiul „Sfântul Sava“ din Bucureşti şi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS