4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnvrăjbiţi de apă

Învrăjbiţi de apă

În dorinţa de a reduce factura la apă şi de a nu mai plăti „pierderi“, proprietarii din blocul 71 B, scara 2, din cartierul Craioviţa Nouă din Craiova au hotărât să monteze coloană separată de apă rece. Numai că de la vorbe la fapte s-a iscat un adevărat scandal, încât unii proprietari au ajuns să se judece pentru un simplu racord la conducta de apă.
În fapt, proprietarii din blocul 71 B, scara 2, s-au hotărât prin anul 2009 să renunţe la sistemul comun şi să-şi aducă fiecare conducta de apă la uşă, cu aparatul de măsură aferent. „Prin 2009, s-a făcut listă, am strâns semnături şi am decis să ne punem conductă de apă pe casa scării. Unul dintre vecini, Marian Dobre, s-a ocupat de strângerea banilor, de proiect, de aprobări. Preţul a fost atunci de 150 de lei de apartament. Noi am dat iniţial 50 de lei, urmând să achităm şi restul de bani. Numai că, după şase luni, când l-am întrebat de ce nu face nimic cu lucrarea, el a refuzat să ne ia şi restul de bani, ne-a înapoiat şi prima tranşă şi ne-a scos de pe listă. Acum refuză să ne lase să ne legăm la coloana respectivă. Mai mult, ne cere bani mai mulţi, 100 de euro, dacă vrem să ne racordăm“, a spus Elena Nogy, proprietara apartamentului 5.
Craioveanca este nemulţumită şi de faptul că doar ea şi vreo două-trei familii din bloc au rămas pe vechiul sistem şi sunt încărcaţi cu toate pierderile din bloc, chiar şi zeci de metri cubi de apă rece.

Preţul corect: ori 50, ori 100 de euro?

Deşi susţine că asociaţia de proprietari nu este implicată în acest scandal, preşedintele crede că vina îi revine în mare parte familiei Nogy. „Lucrările nu au fost făcute prin asociaţie. Au fost făcute la negru. Dobre s-a ocupat de aprobări, de proiect, de tot. Nogy a fost iniţial de acord, după care s-au certat şi au început să reclame. S-au judecat. Dobre a zis că le dă voie să se racordeze la coloană, dar să plătească 100 de euro, toate costurile. În tot blocul cred că mai sunt vreo trei familii neracordate la coloana de apă. Eu nu pot să-l oblig pentru că el este proprietar pe coloană, pot doar să mediez o înţelegere între ei, cu condiţia ca familia Nogy să-şi plătească partea care îi revine“, este de părere preşedintele Asociaţiei nr. 16 Craioviţa Nouă, Constantin Dudu.
De cealaltă parte, Marian Dobre, vecinul arătat cu degetul de familia Nogy, are varianta lui. „Eu îi las să se racordeze, chiar acum le dau acordul, dar să îmi plătească 50 de euro. Ăsta a fost preţul acum câţiva ani, când am făcut proiectul şi lucrările. Ei vor totul gratis. La început ei au zis că nu plătesc, că au ei relaţii la Apă şi se racordează singuri. Cei de la Companie le-au spus că nu se poate şi au început să mă reclame pe mine. Să plătească şi le dau acordul“, a susţinut Marian Dobre, proprietar.

Proprietarul face legea

Regulile spun că proprietarul este singurul care decide dacă permite racordarea la coloana de apă şi celorlalţi proprietari. „Fără acordul proprietarului, ceilalţi vecini nu se pot racorda la această reţea. Aici nu poate să intervină nici Compania de Apă, nici primăria“, este de părere Alina Mora, reprezentant firmă administrare imobile.
Cu lămuriri asemănătoare vine şi juristul Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari din Craiova (UJALP). „Proprietarii dintr-un bloc care îşi dau acordul pentru introducerea unei astfel de coloane de apă rece şi susţin costurile sunt proprietarii de drept. Ei sunt singurii care îşi dau acordul pentru racordările ulterioare şi a celorlalţi proprietari din condominiu. Ideal ar fi ca părţile să se înţeleagă, în caz contrar partea care se consideră neîndreptăţită poate să ceară în instanţă să fie lăsată să se racordeze la conducta de apă, uzând de dreptul de folosinţă, iar instanţa poate decide în acest sens“, a explicat Ion Pătrulescu, juristul UJALP Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS