7.3 C
Craiova
duminică, 20 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalA asistat la aducerea pe lume a peste 20.000 de copii

A asistat la aducerea pe lume a peste 20.000 de copii

Asistenta-şefă a Secţiei ginecologie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, Ileana Dochin, se poate mândri cu o performanţă greu de egalat. A asistat la aducerea pe lume a peste 20.000 de copii şi a fost alături de zeci de mii de mame care au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, la unitatea medicală din Târgu Jiu. Aflată în pragul pensionării, Ileana Dochin (58 de ani) lucrează de 38 de ani la Secţia ginecologie, din cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu, dintre care 15 ani ca asistentă-şefă. A absolvit Şcoala tehnică sanitară din Craiova în anul 1974, după care, o perioadă scurtă de timp, a activat ca asistentă medicală la dispensarul din comuna Câlnic, de lângă Târgu Jiu, iar, ulterior, s-a transferat la Secţia ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. A fost martor al sosirii pe lume a zeci de generaţii de copii, dar a avut parte şi de momente mai puţin plăcute.

De la 5.500 de naşteri pe an, la doar 1.200

Recordul de peste 20.000 de naşteri la care a asistat Ileana Dochin poate nu va fi egalat vreodată. Cadrul medical îşi aminteşte că în momentul în care şi-a început activitatea, la unitatea sanitară din Târgu Jiu se înregistrau anual 5.500 – 6.000 de naşteri. După 1990, natalitatea a fost într-o continuă scădere, iar populaţia judeţului s-a diminuat de la o generaţie la alta. În prezent, media anuală a naşterilor care au loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu nu depăşeşte 1.200, ceea ce este de aproape cinci ori mai puţin ca înainte de 1990. „Din păcate, se nasc tot mai puţini copii. Şi în anii ’70, când am început, şi acum m-am bucurat la fiecare copil adus pe lume. Au existat momente în care m-am bucurat, dar au fost momente în care am plâns. Nu o să uit niciodată cum o viitoare mamă care trebuia transferată la un alt spital pentru că erau complicaţii a decis să nască aici pentru a salva copilul. Nu a apucat decât să îl sărute şi să îi dea nume, după care a murit. Sunt momente care te marchează în viaţă şi nu au cum să nu te impresioneze. Noi nu îi mai ştim pe toţi copiii care s-au născut aici, dar mamele au mai venit cu ei, să ne vadă“, a povestit Ileana Dochin.

Pleacă de la copii tot la copii

O altă experienţă care a marcat-o pe asistenta-şefă Ileana Dochin şi de care îşi aminteşte este o situație la limita dintre viaţă şi moarte pe care a trăit-o o pacientă, în sala de operaţie: „Înainte de 1989, nu erau permise avorturile şi am primit o pacientă care suferise un avort. Am reuşit să o salvăm, după mai multe ore de eforturi în sala de operaţie. Toată lumea a răsuflat uşurată pentru că a fost un caz foarte greu. Când a început să îşi mai revină, ne-a spus prin ce experienţă trecuse, în timpul operaţiei. Îşi privea corpul întins pe masa de operaţie, de undeva, de deasupra, şi avea impresia că pe jos sunt întinse numai flori. Probabil că acela a fost un moment de cumpănă în viaţa pacientei respective şi a avut zile, cum se spune în popor. Îmi pare rău că plec, de aici, din «fabrica de bebeluşi», cum îi zicem noi, şi regretul este cu atât mai mare cu cât mă uit în urmă şi văd că tinerele familii nu mai fac copii. Motivele sunt multe şi nu are rost să insist asupra lor. De la 1 septembrie ies la pensie şi acasă mă aşteaptă alţi copii, pentru că fiica mea trebuie să aducă pe lume gemeni şi mai are o fetiţă. Am mai avut un băiat, dar mi-a murit când avea 18 ani, într-un accident“, a spus tristă „mama“ a zeci de  generaţii de gorjeni. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS