14.5 C
Craiova
vineri, 18 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGropile din umbra marilor bulevarde

Gropile din umbra marilor bulevarde

În spatele marilor bulevarde din Craiova se găsesc străzi făcute praf, pe care administraţia locală nu le-a reabilitat niciodată de când au fost ele trasate, în urmă cu 30 de ani. Iar gropile stau căscate în mijlocul lor ca nişte cratere pline de praf şi mizerie. Poate în vreo campanie electorală s-a pus peste betonul ros de vreme o roabă de nisip. Asta este soarta unora dintre arterele de circulație din spatele marilor bulevarde ale Craiovei. Sunt în această stare străzile din spatele blocurilor situate pe strada George Enescu şi aleile din cvartalul de blocuri 201 A – 201 V, cuprinse între strada Constantin Brâncoveanu, strada Craioveşti şi bulevadul Olteniei din Craioviţa Nouă. Aici nici un constructor nu a turnat de-a lungul timpului măcar un centimetru de covor asfaltic. Când plouă, te afunzi până la glezne în bălţi şi nămol, iar cu maşina trebuie să faci slalom printre hârtoape, aşa spun locuitorii din zonă. „Aici, când plouă ne luăm cizmele, este prăpăd. Rupi maşina prin gropi. Eu nu ştiu să se fi asfaltat vreodată pe aici. Mai mult, până şi locurile de joacă au fost distruse, de parcări amenajate nici vorbă, iar la doi paşi este bulevardul. Ne promit, atât. Acum, în campanie, un simpatizant al primarului a pus câteva roabe de nisip în câteva gropi. Nu este o idee bună. Suntem cei mai năpăstuiţi din acest cartier“, a declarat Daniel Vlad, locatar în blocul 201 R.

Primarii trec, gropile rămân

Oamenii se adună ca la urs când aud că se scrie la ziar despre străzile lor, despre parcările lor, despre locurile de joacă, deşi lipsesc cu desăvârşire. Pe alocuri bordurile au dispărut, s-au măcinat şi nu se mai ştie care este strada, care parcare, sau trotuar, sau spaţiu verde. Toate sunt de-a valma. „De 33 de ani eu nu am văzut pe cineva să repare. Ne-am rupt maşinile. În faţă este bulevard, acolo au asfaltat, au amenajat spaţiile verzi, la noi nici copacii nu vin să-i toaleteze. Străzile sunt groapă lângă groapă. Soţul meu a făcut sesizări la primărie şi ne-am ales cu răspunsurile“, a spus Jana Popescu, locuitoare din zonă. Ea a fost completată de o altă locatară, Gheorghiţa Nicolae: „Fata mea a căzut într-o gură de canal. A trecut o maşină, a ferit gropile, a mişcat capacul şi… Aveam aici pe vremuri locuri de joacă, spaţii verzi. Nu mai este nimic, au luat balansoarele. Străzile sunt de pământ, ca la ţară. Avem promisiuni, din patru în patru ani. A fost aici şi fostul primar, şi actualul primar. Cum au venit aşa au plecat şi noi stăm cu gropile“.

Blocuri fără străzi

Aspectul spațiilor dintre blocuri este dezolant. Străzile sunt sparte, asemenea unor drumuri din mediul rural, nu mai au borduri, locurile de joacă sunt nişte maidane prăfuite, iar spaţiile verzi sunt pline de bălării şi boscheţi. Se vede lipsa unei intervenţii din partea administraţiei locale şi a mâinilor unui bun gospodar, aşa cum le-ar sta bine locatarilor să fie.
Şi peste toate astea mai sunt şi comercianţii de lubeniţă de la colţul bulevardului Olteniei, care, în lipsa unei toalete ecologice şi a unui spaţiu de depozitare a resturilor rămase în urma comerţului ambulant, „se pitesc“ pe după blocuri sau îşi aruncă bostanii în drum. „Cvartalul ăsta de blocuri este cel mai năpăstuit. Suntem poarta de intrare în acest cartier, dar de când s-au ridicat blocurile astea aici şi s-a pus beton nu s-a făcut nici o îmbunătăţire. Mai este şi blocul turn rămas în paragină, dorm bochetarii în el. Vai de noi! Cine să ne ajute, că primăria nu aude, nu vede?!“, au spus Iliuţă Velişcu și Cecilia Butuşină.

În spatele marelui bulevard

O situaţie similară este şi în spatele blocurilor de pe Calea Bucureşti. Noroc că aici construcţiile sunt de dată recentă. Străzile pe care este situat cvartalul de blocuri A10 – A20 sunt cârpite din loc în loc. Dacă aspectul bulevardului este plăcut, în spate este sinistru, nu ai zice că te găseşti la doi paşi de centru şi în unul dintre cartierele cu pretenţii ale oraşului. Craiovenii se întreabă când îşi vor arunca autorităţile locale privirea şi în spatele marilor bulevarde, pe străzile micuţe făcute varză, pe unde nu a călcat picior de constructor…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS