4 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii, dezinteresaţi de meditaţiile pentru bacalaureat

Elevii, dezinteresaţi de meditaţiile pentru bacalaureat

Au mai rămas doar două săptămâni până la cea de-a doua sesiune de bacalaureat. Şcolile au pregătit programe speciale pentru recuperarea materiei, dar elevii le ignoră, chiar dacă nu au reuşit să promoveze prima sesiune de examene. La meditaţiile gratuite participă doar doi-trei elevi, iar în şcoală sunt şi câte o sută de picaţi. 

Cea mai dificilă probă a bacalaureatului s-a dovedit matematica. La Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“ din Craiova, 130 de liceeni nu au reuşit să promoveze sesiunea din cauza acestei discipline, plasând unitatea de învăţământ printre liceele cu promovabilitatea sub 10%. Rezultatele dezastruoase se pare că nu i-au îngrijorat mai deloc pe liceeni. Programul de meditaţii gratuite este frecventat doar de câţiva elevi. „Orele de pregătire ar fi suficiente pentru a le da posibilitatea să promoveze examenele, dar elevii nu vin. Cel mai mult am avut 17 elevi la o grupă şi sunt 130 de picaţi în toată şcoala“, a precizat Aurel Oporanu, profesor de matematică la Colegiul Tehnic deArte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“ din Craiova.

Un singur elev la meditaţie

Probleme au fost şi la limba şi literatura română, însă la pregătirea de vineri, la aceeaşi şcoală a fost prezent doar un singur elev. S-ar putea spune că era sfârşit de săptămână, însă nici în zilele anterioare nu au fost mai mulţi. „Vin trei-patru elevi. Sunt total dezinteresaţi. În şcoală avem şi mulţi navetişti, dar sunt şi mulţi elevi din Craiova care nu au promovat examenul la română. Suntem dezamăgiţi de atitudinea lor. Au avut meditaţii şi în timpul anului şcolar, la care nu au participat sub pretextul că sunt obosiţi“, a precizat profesorul de limba română, Mirela Heedari. Problemele pe care le întâmpină elevii la această disciplină sunt comentariile la textele de literatură pe care trebuie să le memoreze, dar şi exerciţiile de gramatică, pe care nu le au trecute în programa şcolară, cel puţin la învăţământul tehnic.

Reduceri de 50% la abonamente şi pe timpul vacanţei

Şi la Grupul Şcolar de Transporturi Căi Ferate Craiova situaţia este similară. Din 324 de elevi înscrişi la prima sesiune de bacalaureat au promovat doar şapte. La meditaţiile gratuite participă în general doar 1%. La matematică sunt prezenţi doar doi-trei elevi. Numărul lor creşte la biologie, unde grupa ajunge şi la 20 de elevi. Ar putea fi şi mai mulţi, având în vedere faptul că şi pe perioada vacanţei li se decontează 50% din abonamentul pe mijloacele de transport în comun locale. În ceea ce priveşte navetiştii, situaţia pare mai dificilă. Pe perioada vacanţei nu se fac decontări. Din promoţia de absolvenţi din acest an nu sunt însă mai mult de 30 de elevi din judeţ, ceea ce nu explică numărul mic de participanţi la orele de meditaţii.

Ministerul a transmis lecţii speciale

Pentru a-i pregăti pe elevii care nu au promovat prima sesiune de bacalaureat din acest an, Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia cadrelor didactice care se ocupă cu meditaţiile din şcoli sinteze de lecţii şi modele de exerciţii, elaborate de Centrul Naţional de Evaluare. Acestea nu vor fi utile, dacă elevii nu participă la orele gratuite de pregătire, ceea ce anunţă că şi procentul de promovabilitate din cea de-a doua sesiune poate fi destul de mic. În judeţul Dolj, 3.700 de elevi nu au reuşit să promoveze bacalaureatul în prima sesiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS