Au rămas aproape două săptămâni până la începerea noului an şcolar, iar unităţile de învăţământ nu şi-au asigurat necesarul
de cadre didactice
Elevii mai au de aşteptat până vor afla cine va intra la clasă să le predea. Odată cu reintroducerea pretransferului, multe cadre didactice şi-au depus dosarele pentru a se muta din unităţile şcolare în care şi-au desfăşurat până acum activitatea. În Dolj, s-au înregistrat 83 de astfel de cereri. „Cele mai multe solicitări vin din partea educatorilor şi învăţătorilor, care fie vor să se transfere din mediul rural în urban, fie să vină dintr-un alt judeţ. Şi avem solicitări de la dascăli din Gorj, Olt şi chiar din Bucureşti, care vor să vină în Dolj. Motivul este în general apropierea de domiciliu şi de familie. Pretransferul este o etapă nouă, introdusă în acest an de Ministerul Educaţiei“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu. Solicitările titularilor vor fi soluţionate pe baza punctajului acumulat în urma activităţilor şi rezultatelor de la clasă, în şedinţă publică, organizată la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, mâine, începând cu ora 8.30.
244 de cereri de detaşare
La cererile de pretransfer se adaugă şi cele de detaşare, 244 la număr, aparţinând profesorilor titulari care pentru rezultatele bune sunt solicitaţi de anumite şcoli sau se află în situaţie de restructurare şi trebuie să-şi găsească o altă catedră vacantă. „În cazul detaşărilor sunt foarte multe cereri, în special de la profesorii de matematică. Detaşarea se va face prin concurs specific. Din cele 244 de solicitări, 32 sunt detaşări pentru restrângere de activitate, iar 86 sunt cereri de detaşare în interesul învăţământului la solicitarea anumitor unităţi. La toate acestea se adaugă şi candidaţii care vor să participe cu notele de la concursul din 2012“, a adăugat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu. Şedinţa pentru detaşare se va organiza pe 29 august la Liceul Energetic.
350 de locuri libere
În prezent, multe unităţi de învăţământ au posturile didactice vacante. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a afişat o listă cu 350 de norme şi fracţiuni de normă. Dintre acestea, 117 posturi sunt complete. Cel mai mare deficit de cadre se înregistrează în învăţământul preşcolar şi primar, rămase cu 35 de posturi vacante la învăţători şi 12 la educatoare. La acestea se adaugă şi necesarul de personal calificat pentru învăţământul vocaţional, fiind 21 de posturi pentru muzică instrumentală. În ceea ce priveşte restul disciplinelor, există câte un post liber pentru limba spaniolă, limba engleză, psihologie, medicină generală, muzică de cameră, fizică şi agricultură. Situaţia posturilor vacante se va reactualiza după fiecare şedinţă publică, ultima fiind cea pentru suplinitori din 31 august.
În Dolj, limba rromani câştigă teren
În judeţul Dolj, în programa pentru învăţământul preuniversitar devine tot mai prezentă studierea limbii materne în comunităţile unde există etnici romi. Pentru anul şcolar următor, 14 şcoli solicită profesori pentru această disciplină, care nu beneficiază deocamdată de manuale. Nici selecţia candidaţilor nu respectă criteriile generale. Profesorii nu trebuie să fie absolvenţi de studii superioare, condiţia minimă fiind aceea de a cunoaşte limba rromani. În ceea ce priveşte posturile vacante, acestea sunt la şcolile gimnaziale de la Amărăştii de Jos, Cerăt, Catane, Sălcuţa, Calopăr, Lipovu, Negoi, Sadova, Segarcea, Filiaşi, dar şi la Şcoala gimnazială „Anton Pann“ şi Şcoala gimnazială „Gheorghe Bibescu“ din Craiova. Limba rromani este studiată şi la Liceul „Horia Vintilă“ din Segarcea, dar şi la Liceul de Transporturi Auto Craiova.