2.3 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii vor studia după manuale second-hand

Elevii vor studia după manuale second-hand

În noul an şcolar, doar bobocii de clasa I vor primi toate manualele noi. În rest, şcolile vor împărţi elevilor, în general, cărţi pe care le-au utilizat şi promoţiile anterioare.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va asigura maximum un sfert din necesarul de manuale, pe care le-a şi trimis către inspectoratele şcolare. „Se înnoiesc, în general, manualele de limba română şi cele de matematică, care sunt şi cele mai utilizate de elevi, dar doar în proporţie de 20%, iar pentru restul disciplinelor, cu o oră pe săptămână în programa şcolară, procentul de înnoire este de 10%“, a precizat Camelia Stamin, şef Serviciu manuale şcolare din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Prin urmare, prima zi de şcoală cu cartea pe masă este un moment care nu va mai fi pregătit pentru elevi, chiar dacă sunt în clasele primare. Învăţătorii şi diriginţii vor avea la îndemână doar câteva manuale noi pe care le vor împărţi în ordinea descrescătoare a mediilor. Restul copiilor vor avea de ales din ce au lăsat colegii mai mari.

Părinţii acoperă deficitul

În multe cazuri, manualele păstrate de şcoli sunt foarte deteriorate sau nu sunt suficiente. Elevii ajung astfel să şi le cumpere din librării sau de pe tarabe, deşi Legea educaţiei spune că învăţământul de zece clase este obligatoriu şi gratuit. De la teorie la practică este însă drum lung, deficitul fiind asigurat din buzunarul părinţilor. Asta spre bucuria comercianţilor.  În librării, cărţile au fost comandate şi sunt aşteptate să apară pe rafturi. „Comenzile le facem în funcţie de numărul de cereri din partea părinţilor. Vin şi ne spun de ce au nevoie. Ne lasă şi numărul de telefon şi când vine marfa îi sunăm să vină“, a precizat vânzătoarea unei librării din Craiova. Pe tarabe, manualele au şi ajuns şi primii cumpărători şi-au făcut apariţia chiar dacă este vacanţă. „Ştiu că nu sunt cărţi la şcoală, aşa că mai bine le cumpăr de acum, până când nu începe şcoala, pentru că se mai scumpesc. Şi deocamdată îmi iau o carte de psihologie“, a precizat eleva Anca Pop.

Un manual ajunge
la 40 de lei

Preţul unui manual variază, în funcţie de calitate, de la 19 la 40 de lei. La clasele primare, pentru manualele de limba română, matematică şi știinţe ale naturii există şi câte un caiet suplimentar, care costă între 10 şi 13 lei. Pentru un elev, părinţii vor avea de dat, pe lângă rechizite, încă 100 de lei pe cărţi. La gimnaziu şi liceu, numărul disciplinelor studiate creşte şi părinţii au şi mai mult de plătit. Comercianţii spun că, în ultimul timp, elevii nu cumpără mai mult de zece cărţi. Şi aşa suma se dublează. „Pentru gimnaziu şi liceu, un elev cumpără decât manualele pentru disciplinele de bază, care ajung la 200 de lei, fără manualele pentru limbi străine. Acestea costă ceva mai mult. În funcţie de editură şi de calitate, la limba engleză, de exemplu, un manual este şi 40 de lei“, a precizat Elena Ghiţă, comerciant cu o vechime de 18 ani în vânzarea cărţilor. Aceasta a mai precizat că „în prezent, elevii sunt interesaţi doar de manuale şi nu şi de cărţi de lectură. Cea mai bună perioadă pentru literatură a fost între 1992 şi 2000. Acum, foarte puţini elevi mai cumpără cărţi. Vânzare facem doar la cele cu legislaţie rutieră şi exerciţii pentru examenul de permis“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS