Anunţată cu surle şi trâmbiţe încă de anul trecut, clasa pregătitoare ridică în continuare multe semne de întrebare, deşi mai sunt doar două săptămâni până când elevii se vor aşeza în bănci
Părinţii se lovesc de aceleaşi necunoscute ca după primul anunţ făcut despre această clasă. Nu ştiu ce rechizite sunt necesare copiilor pentru activitatea la clasă şi nici ce vor studia. Nici cadrele didactice nu îi pot ajuta cu informaţii. Abia de săptămâna aceasta, dascălii vor beneficia de cursurile speciale pentru derularea activităţii cu micii elevi. Există doar câteva noutăţi transmise către inspectorii şcolari.
„Ministerul Educaţiei va acorda pentru fiecare clasă truse de lucru. În prezent, nu ştim exact ce conţin aceste truse, dar, cu siguranţă, sunt materiale care să-i ajute pe copii să deprindă cunoştinţe şi competenţe. Vor învăţa prin joacă. Nu îi putem pune în bănci să scrie şi să citească pentru că sunt foarte mici. Clasa pregătitoare va asigura trecerea de la grădiniţă la şcoală“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu.
35 de postruri neocupate
Pregătirile pentru prima clasă primară nu s-au definitivat nici la nivelul şcolilor. Încă nu s-au asigurat efectivele de cadre didactice. Din cele 250 de posturi existente în judeţul Dolj, 35 au rămas neocupate. „Posturile libere vor fi distribuite în şedinţe publice, fie titularilor care vor să se detaşeze din alt judeţ, fie suplinitorilor care au participat la concursul din vară. În prezent, 70% din posturile didactice pentru clasele pregătitoare au fost acoperite cu titulari“, a subliniat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu. Şedinţele de repartizare a normelor didactice se vor derula până pe 31 august. După acordarea posturilor, dascălii aşteaptă răspuns de la minister despre cât timp vor preda la aceste clase, cinci ani sau unul singur, având în vedere că, după clasa pregătitoare, elevii au ca alternative învăţământul step by step, care nu a fost prevăzut pentru vârsta de şase ani.
Mobilierul nu este gata
În ceea ce priveşte pregătirea claselor, în bună parte mobilierul a fost doar comandat. Şcolile nu au intrat încă în posesia lui. „Până la sfârşitul lunii se vor face toate achiziţiile, fără nici o problemă. Vor exista doar câteva excepţii pentru şcolile din mediul rural, unde mobilierul va ajunge cu două-trei zile înainte de începerea şcolii, dar nu vor fi probleme“, a spus inspectorul şcolar general, Georgică Bercea. Mobilierul pentru elevi este compus din mese şi scaune pentru elevi, asigurate din banii Ministerului Educaţiei, care nu a prevăzut însă şi cheltuieli pentru catedrele profesorilor. Prin urmare, acolo unde unităţile de învăţământ nu vor dispune de fonduri suplimentare pentru aceste cheltuieli, clasa nu va acea catedră.