2.3 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudenta japoneză a murit, AIESEC Craiova tace

Studenta japoneză a murit, AIESEC Craiova tace

Scandalul pe marginea morţii studentei japoneze Yurika Masuno, care trebuia să ajungă în Craiova, continuă. Ucisă după ce a fost racolată de pe aeroportul din Bucureşti, Yurika nu a fost aşteptată la sosire de nici o persoană din organizaţia AIESEC Craiova, organizaţie acuzată că poartă o parte din vina pentru drama din 15 august. Tragedia scoate la iveală lacunele de organizare ale asociaţiilor studenţeşti din România. 

Acuzaţiile la adresa AIESEC Craiova vin chiar de la şeful adjunct al misiunii diplomatice a Japoniei în România, Yoshikiro Katayama, care susţine că reprezentanţii asociaţiei de studenţi nu au mers să o întâmpine pe tânăra japoneză la aeroport, deşi aceasta solicitase de mai multe ori acest lucru în mesajele sale. Tânăra urma să susţină în Craiova cursuri de limba japoneză elevilor de liceu, în cadrul unui proiect iniţiat de AIESEC. „Am mulţi prieteni români şi ştiu cât de primitor poate fi poporul român. Din nefericire, în acest caz, organizaţia gazdă a studenţilor din Craiova nu a mers să o întâmpine pe tânăra venită pentru prima dată în România. Fiind îngrijorată, ea a cerut explicit în mesajele ei să fie aşteptată la aeroport, dar aceştia i-au dat doar nişte indicaţii vagi despre cum să ajungă cu un tren de noapte în Craiova. Din păcate, această neglijenţă a avut urmări extrem de tragice“, a afirmat Yoshikiro Katayama, potrivit poziţiei transmise de ambasadă. Studenta japoneza era pentru prima dată în România.

AIESEC se fereşte să dea detalii complete

Reprezentanţii AIESEC Craiova nu vor să dea detalii despre cum au procedat în relaţia cu trainerul japonez. Purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Irina Simulescu, evită să dea declaraţii, îmbrăţişând o motivaţie care nu are nimic de a face cu procedura de primire a oaspeţilor străini. „Nu putem să dăm detalii despre ceea ce s-a întâmplat, pentru că am primit o scrisoare de la părinţi prin care eram rugaţi să păstrăm discreţia. Ce spun autorităţile japoneze nu putem noi comenta“. Acelaşi purtător de cuvânt al AIESEC Craiova ne direcţionează totuşi pentru informaţii suplimentare la alt reprezentant al organizaţiei, Roxana Radu, desemnată la nivel naţional să vorbească despre acest caz. Prima informaţie pe care ne-o oferă este că „în cazul schimburilor de experienţă, organizaţia AIESEC nu era obligată să o preia pe studenta japoneză de la aeroportul din Bucureşti, ci doar să se întâlnească cu ea în oraşul de destinaţie. Dar, pe tot parcursul drumului, trainerul japonez a primit informaţiile necesare pentru a ajunge în oraşul destinatar. S-a păstrat mereu legătura“, susţine Roxana Radu. În timpul conversaţiilor, reprezentanţii AIESEC Craiova stabiliseră cu studenta japoneză să se întâlnească în gara din Craiova. Nu s-a mai întâmplat acest lucru. Întrebată la ce oră au constatat că nu mai pot lua legătura cu studenta japoneză, Roxana Radu evită să clarifice lucrurile şi dă un răspuns sec „din păcate, nu vă pot da informaţii. Îmi pare rău“.

Presa japoneză critică organizaţiile studenţesti

Membrii organizaţiei AIESEC Craiova refuză să dea detalii inclusiv despre regulamentele de funcţionare, în care ar trebui să se menţioneze drepturile şi obligaţiile membrilor în cazul proiectelor şi schimburilor de experienţă. Totul a devenit brusc un secret de stat. „Avem legislaţie după care funcţionăm. De fapt, sunt nişte regulamente stabilite la nivel intern care nu pot fi făcute publice“, a mai spus purtătorul de cuvânt al AIESEC România. Situaţia organizaţiilor studenţeşti a fost criticată dur şi de presa japoneză. Publicaţia japoneză Asahi Shimbum a scris că crima din România ridică semne de întrebare privind internship-urile organizate în străinătate. „Sfătuim studenţii să evite zborurile ce ajung la destinaţie noaptea şi să ia legătura cu organizaţiile locale atunci când se deplasează în altă ţară“, a declarat un reprezentant al asociaţiei care organizează internship-uri în Asia de Sud-est şi în China. „Din ce în ce mai mulţi studenţi japonezi călătoresc în străinătate pentru experienţă profesională, în ciuda riscului existent de a rămâne dezorientaţi şi vulnerabili în momentul în care ajung într-un loc ce nu le este familiar“, mai scrie publicaţia The Asashi Shimbum.

Proiectul a fost suspendat

Moartea studentei japoneze de 20 de ani, Yurika Masuno, a afectat şi activitatea organizaţiei. Roxana Radu, purtătorul de cuvânt AIESEC România pentru acest caz, a menţionat că „din cauza acestui incident, proiectul Language sCool prin care Yurika Masuno a fost contactată să predea cursuri de limba japoneză elevilor de liceu, în perioada august-septembrie, a fost suspendat, iar ceilalţi traineri incluşi în acest program nu au mai venit în România. Decizia de suspendare a proiectului a aparţinut Comitetului de Conducere al AIESEC Craiova, pe perioadă nedeterminată“. În prezent, anchetele pentreu moartea tinerei Yurika Masuno continuă. Membrii AIESEC Craiova nu au fost solicitaţi la audieri. „Cazul este la poliţie. Nici unul dintre membrii organizaţiei nu a fost chemat să dea declaraţii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS