2.3 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCorigenţă cu scandal la Sălcuţa

Corigenţă cu scandal la Sălcuţa

Tensiuni la nivelul Şcolii cu clasele I-VIII din comuna Sălcuţa, judeţul Dolj. Tot scandalul este croit în jurul examenelor de corigenţă. Potrivit calendarului emis de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru anul şcolar 2011-2012, acestea sunt prevăzute să se organizeze în perioada 20 – 31 august. La Şcoala cu clasele I-VIII Sălcuţa, acest termen nu a fost valabil pentru toţi elevii. Florin N., înmatriculat în clasa a V-a A şi declarat corigent la limba şi literatura română, nu s-a prezentat la şcoală pentru susţinerea evaluării, fiind trecut în catalog ca absent, chiar de profesorul său de la clasă, Gheorghe Manafu. Pe 4 septembrie, situaţia elevului absent se schimbă, fiind trecut ca promovat, cu media cinci, deşi Ministerul Educaţiei nu a prevăzut alte date pentru evaluarea corigenţilor.

Evaluat la solicitarea directorului

Data specială de organizare a evaluării a fost fixată prin Consiliul de Administraţie al Şcolii din Sălcuţa. Profesorul de la clasă, Gheorghe Manafu, care conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ trebuie să fie unul din cei doi membri ai comisiei de examinare la corigenţe, a refuzat să participe la examen, motivând că „evaluarea este în afara calendarului“. Conducerea unităţii de învăţământ a apelat însă la o variantă proprie, desemnând un alt cadru didactic de specialitate, Mirela Radu, care a şi încheiat media cinci a elevului, declarându-l promovat. De aici au pornit nemulţumirile. „Nu este normal să creezi o asemenea situaţie. Practic, nu s-a respectat legea. Elevul nu a fost la şcoală când s-au dat corigenţele. Este trecut absent. Nu am nimic cu acest copil, că doar i-am trecut pe toţi cei care s-au prezentat, dar a fost promovat ilegal. Totul a fost făcut în mod abuziv la presiunile fostului manager al şcolii, Livia Miloş. Nu s-a respectat calendarul şi nici prevederile pentru constituirea comisiei de evaluare“, a spus profesorul.

Discriminare pentru restul elevilor

Dascălul de limba română spune că situaţia actuală creează şi discriminare între elevi, pentru că mai există încă trei cazuri de copii care nu s-au prezentat la corigenţe, în intervalul precizat de minister. „Nu este normal să se întâmple aşa ceva. Sunt cadru didactic cu 40 de ani vechime în învăţământ şi sunt pus în situaţia de a face discriminare între copii. Mai sunt încă trei elevi care nu s-au prezentat în intervalul respectiv la corigenţe şi nu s-a făcut nimic. Sunt pus în situaţia în care nu ştiu ce să le spun părinţilor care pot să vină să mă întrebe de ce acest elev a trecut şi ceilalţi nu. O să mă ia de gât pe mine“, a precizat Gheorghe Manafu.

Profesorul de română ameninţă cu justiţia

În prezent, Şcoala din Sălcuţa are un nou director, pe Ionuţ Vlădeanu, care spune că decizia de a se organiza o evaluare specială pentru elevul de la clasa a V-a nu îi aparţine. Aceasta a fost luată pe 31 august, cu o zi înainte de a fi numit în funcţie, dar că ar fi fost luată pentru că „în perioada corigenţelor, copilul ar fi avut probleme medicale şi a şi adus o adeverinţă“. Scutirea nu a fost scoasă la vedere. De altfel, profesorul de limba română spune că acest document nu există. „Nu are nici o boală copilul. De unde scutire? Asta e o tâmpenie. Până acum nu a existat acest argument“, a spus dascălul. Gheorghe Manafu a precizat că această situaţie este fără precedent în carierea sa şi că va apela la procurori să se facă dreptate. „Nu se pot face diferenţe între copii, mai ales ilegale. Voi apela la Parchet pentru a se face dreptate. Motivul medical nu există şi nici nu cred că va fi un medic care să își rişte pielea să dea o astfel de hârtie“, a adăugat acesta.

Inspectoratul Şcolar anunţă anchetă

Gheorghe Manafu susţine că situaţia din şcoală a fost sesizată şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. De altfel, reprezentanţii instituţiei spun că se vor face verificări în acest caz. „Toate sesizările au fost date la inspectorii de sector. În ceea ce priveşte situaţia de la Sălcuţa, vom face verificări să vedem dacă s-a înregistrat solicitarea din partea profesorului de limba română şi se va merge pe teren pentru a face anchetă“, a precizat inspectorul şcolar general, Georgică Bercea.
Elevul declarat corigent a avut note foarte mici şi în timpul anului şcolar, pe cele două semestre la teze având note de 3 şi, respectiv, 4. Acesta are şi multe absenţe. Numai pe cel de al doilea semestru, elevul a lipsit de la 21 de ore de limba şi literatura română. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS