4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn nou an şcolar, sub semnul schimbărilor

Un nou an şcolar, sub semnul schimbărilor

Sărbătoare ieri pentru tot sistemul de învăţământ preuniversitar. A început un nou an şcolar, eveniment care a adus în curtea unităţilor de învăţământ mii de elevi, profesori, părinţi, bunici şi chiar politicieni. Au trăit împreună emoţia primei zile de şcoală, care deschide un nou val de schimbări, de la clasa zero la ultima clasă de liceu.

Învăţământul primar are de ieri şi clasa pregătitoare. În judeţul Dolj, din cei 83.000 de elevi, 3.500 au şase ani şi sunt incluşi în această clasă, care a trezit multe întrebări. Mobilierul încă dă bătăi de cap autorităţilor. Mai sunt situaţii în care se lasă aşteptat, fiind înlocuit cu piese de la grădiniţă sau de la clasa I. Acest aspect nu a fost o piedică pentru a avea un început de şcoală emoţionant, mai ales pentru cei mai mici şcolari şi părinţii lor. „E un moment foarte delicat pentru un părinte. Simt că l-au luat grijile de acum înainte. Vor fi la program şi cu ceva teme de pregătit. Totuşi, rămân de părere că i-au luat prea repede la şcoală“, a spus Alina B., care are copilul la clasa pregătitoare la Şcoala „Decebal“ din Craiova.

Bomboane şi creioane, în loc de manuale

La clasa pregătitoare, curricula nu prevede manuale. În acest caz, cadrele didactice au pregătit cu grijă primirea celor mai mici şcolari. Au pus imagini cu personaje din povești pe pereţii claselor, iar pe bănci le-au aşezat câte o mică surpriză. De exemplu, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, după festivitatea din curtea unităţii, la clasa pregătitoare B, condusă de profesorul Ana Ghinea, şcolarii au găsit pe măsuţe câte un creion frumos colorat, care le-a şi atras atenţia. La finalul întâlnirii, cu toţii şi-au pus entuziasmaţi în ghiozdan primul instrument de scris primit chiar de la cea care le va fi mentor de acum înainte. La Şcoala „Decebal“ din Craiova, învăţătoarea Mariana Ştefan le-a oferit celor mai mici elevi un balonaş, o ciocolată, dar şi orarul, pe care a şi scris câteva versuri.

Cum vor fi lecţiile la pregătitoare?

Întâlnirea cu clasa şi învăţătorul a fost o curiozitate atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Mulţi adulţi au aruncat o privire în aceste clase, pentru a vedea cum arată. Şi prima impresie a fost că „sunt puţin diferite“. Copiii stau în băncuţe cu un singur loc, fără coleg în dreapta sau stânga. Învăţătorii spun însă că vor schimba aranjamentul claselor imediat ce vor începe activitatea. Aceasta va fi mult diferită faţă de ce era până acum în prima clasă de şcoală. Primele lămuriri au fost oferite de cadrele didactice. „Vom apropia băncuţele şi vom face grupe de câţiva elevi. Ei trebuie să lucreze în echipe. Şi vor învăţa prin joc, nu cum era până acum la şcoală. Au în orar discipline precum comunicare în limba română şi matematică, dar exerciţiile la acestea vor fi făcute folosindu-ne de cântecele sau punându-i să deseneze. Din orarul lor, doar religia, limba modernă şi educaţia fizică se vor face ca ore normale de şcoală, pentru că vor fi făcute cu profesor de specialitate“, a spus învăţătoarea Mariana Ştefan de la Şcoala „Decebal“ din Craiova.

La clasa I va fi o perioadă preabecedar

Tot cu însemne de boboci au intrat şi elevii de clasa I. În judeţul Dolj, sunt 5.500 de copii la această clasă. Ei au trecut prin grupa pregătitoare la grădiniţă. Mulţi ştiu să citească şi chiar să scrie câteva cuvinte. Pentru aceştia, învăţătorii au aşezat pe băncile cu două locuri primul manual care le va deschide tainele învăţăturii: abecedarul. Cartea, cu imagini, povestioare şi poezii scurte, le-a trezit pe loc interesul. Andrei Olaru, elev de acum încolo la clasa I B, la Şcoala „Decebal“ din Craiova, l-a răsfoit imediat după ce şi-a aşezat tacticos ghiozdanul în bancă. Nu a văzut prea multe, pentru că învăţătoarea Ana Cioabă i-a şi atras atenţia cu angajamentul şcolarului, pe care l-au citit cu toţii şi l-au semnat. „Toţi copiii trebuie să îmi promită că vor fi cuminţi şi că vor păzi castelul numit Învăţătura pe care îl au desenat şi pe tablă“, a spus dascălul. Au aflat apoi ce au de făcut la clasă. „În primele şase săptămâni, la clasa I este prevăzută perioada preabecedar, în care fac liniuţe pentru a învăța să se încadreze în spaţiul mic al caietului. Abia după aceea vor face litere şi vom trece la propoziţii şi citit“, a completat cadrul didactic.

Învăţământ profesional şi un nou bacalaureat

Schimbările din învăţământul primar nu sunt singurele. De ieri, s-au redeschis şi şcolile profesionale. Totodată, liceenii aşteaptă noua formulă de bacalaureat. Noul an şcolar ar putea aduce ca opţiune bacalaureatul profesional, pentru elevii din clasa a XII-a care nu vor să urmeze o facultate, ci vor să intre pe piaţa muncii, acesta reprezentând o nouă formă de finalizare a studiilor liceale. În ceea ce priveşte cursurile, săptămâna de „Şcoală altfel“ se va numi „Să ştii mai multe, să fii mai bun!“ şi se va derula în perioada 1- 5 aprilie. Noutăţile îi vizează în mod direct şi pe cei care vor să intre în sistemul de învăţământ. Din această săptămână, concursurile pentru ocuparea catedrelor vacante se desfăşoară la şcoală. În Dolj, mai sunt libere 79 de norme şi fracţiuni de normă. Oferta este afişată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, care va actualiza săptămânal lista orelor şi posturilor didactice vacante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS