3.7 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDouă grădiniţe din Dolj, închise de urgenţă

Două grădiniţe din Dolj, închise de urgenţă

Direcţia de Sănătate Publică a încheiat controalele de autorizare a unităţilor de învăţământ din judeţul Dolj cu închiderea a două grădiniţe din mediul rural şi retragerea autorizaţiilor de funcţionare la alte cinci grădiniţe din oraş

Una dintre cele două grădiniţe închise este în satul Ochişor, comuna Braloştiţa, iar cealaltă este în satul Macrea, comuna Argetoaia. Acestea funcţionau în clădiri particulare, aflate în stare avansată de degradare, iar curtea de joacă este comună cu cea a unor proprietari de case. În plus, grupul sanitar era o groapă simplă, împrejmuită de o construcție de lemn, prezentând risc de accidentare pentru copii. „Era o improvizaţie, care punea în pericol viaţa şi sănătatea copiilor. În aceste condiţii, am decis să le închidem definitiv. Soluţia pentru continuarea activităţii educaţionale este să se găsească alte spaţii“, a precizat medicul Marian Voinescu din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Elevii vor fi mutaţi în alte clădiri

În cele două grădiniţe erau înscrişi 37 de copii, 12 în satul Ochişor şi 25 la Macrea. Decizia medicilor a însemnat şi suspendarea cursurilor. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, în prezent se fac demersuri pentru amenajarea altor spaţii. „În satul Ochişor, grădiniţa va începe de luni în altă locaţie, unde activitatea se va derula pe perioadă determinată. Consiliul local a găsit altă clădire, unde la momentul acesta se fac lucrări de amenajare a grupurilor sanitare. La Macrea, în prezent lucrurile sunt ceva mai avansate. S-a încheiat un contract cu un proprietar privat, care pune la dispoziţie tot imobilul şi acum se lucrează pentru amenajarea spaţiului din punct de vedere sanitar“, a precizat inspectorul şcolar Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Cinci grădinițe, lăsate fără autorizaţii

Tot pentru condiţii precare, alte cinci unităţi de învăţământ preşcolar au rămas fără autorizaţie de funcţionare. Pe listă se află Grădiniţa nr. 17 din Craiova, Grădiniţele nr. 1 şi 4 din Calafat, precum şi Grădiniţele nr. 5 şi 3 din Băileşti. Toate aceste unităţi au grupuri sanitare degradate şi funcţionează în clădiri cu fisuri în pereţi şi plafoane. Potrivit medicilor, retragerea autorizaţiei ar fi trebuit să însemne chiar închiderea acestor spaţii de învăţământ, dar măsura nu a fost luată pentru că nu există alte variante pentru continuarea activităţii. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în alte unităţi de învăţământ, cum ar fi Grădiniţa Bucovicior, Grădiniţa Suharu, Grădiniţa Ciocane, Grădiniţa Novacu, Grădiniţa din structura Şcolii cu clasele I-IV  Vela, Grădiniţa Schitul, dar şi localul vechi al Şcolii Argetoaia. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, aceste unităţi de învăţământ nici nu au mai solicitat autorizaţie de funcţionare şi nici nu au posibilitatea de a o primi curând, deoarece nu întrunesc condiţiile minime de igienă. „Pentru a asigura sănătatea copiilor, o unitate de învăţământ trebuie să aibă cel puţin apă curentă şi toa­lete în interior. Dacă nu se îndeplinesc aceste condiţii, nu putem emite autorizaţia de funcţionare, oricât de dotată şi de utilată ar fi şcoala sau grădiniţa în interior“, a precizat medicul Marian Voinescu.
Pentru anul şcolar 2012- 2013, din 708 şcoli şi grădiniţe existente în judeţul Dolj, 208 nu au autorizaţie de funcţionare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS