29 C
Craiova
sâmbătă, 28 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPodari, Hollywoodul Craiovei

Podari, Hollywoodul Craiovei

Apă curentă, canalizare, gaze, locuri de casă gratuite pentru tineri, scutiri de taxe locale, străzi asfaltate ca-n palmă, şcoli ultramoderne, transport gratuit cu autobuze Mercedes, internet şi cablu la preţuri care spulberă concurenţa, televiziune locală şi multe altele

Tabloul descris mai sus pare un decor hollywoodian, dar este vorba despre localitatea Podari, aflată la doar cinci kilometri de Craiova. Este una dintre puţinele localităţi unde numărul locuitorilor a crescut în ultimul deceniu. „Populaţia a crescut de la 6.300 de locuitori la 6.800, după recensământul din 2011. Sunt oameni interesaţi să vină aici, deoarece localitatea se află aproape de Craiova şi există facilităţi. Se construieşte chiar şi acum, pe criză“, spune Constantin Gheorghiţă, primarul localităţii. Cu aproape 7.000 de locuitori şi cinci sate în componenţă, localitatea este printre cele mai mari din Dolj. Toate străzile (47 km) sunt impecabil asfaltate. DN 56 Craiova – Calafat, care traversează localitatea, este cel mai accidentat drum al comunei. De cum treci podul Jiului, pe un deal se poate citi o inscripţie uriaşă cu numele comunei: PODARI – în genul celei de la Hollywood. De altfel, primarul Gheorghiţă spune că de acolo s-a inspirat. „Am fost la Los Angeles şi mi-a plăcut. Apoi, am văzut că au făcut ceva asemănător şi cei de la Braşov. Am luat legătura cu ei şi am comandat o inscripţie asemănătoare: literele au opt metri înălţime şi patru lăţime. Noaptea, inscripţia este iluminată. Avem pe acel deal şi staţia de pompare pentru alimentarea cu apă a comunei“, a explicat primarul. Unul dintre proiectele importante ale primăriei se referă la înfiinţarea unui cartier pentru tineri. „Avem legea care permite să acordăm tinerilor terenuri în folosinţă gratuită pentru a-şi construi case. Am introdus în intravilan opt hectare de teren, pe care l-am lotizat. Am asfaltat drumul, am extins reţeaua de energie electrică etc.“, povesteşte Constantin Gheorghiţă. La câteva case, muncitorii lucrează de zor. „Trebuie să punem acoperişul, că se strică vremea“, ne spun aceştia.

Fotovoltaicele – noua modă în investiţii

Edilul-şef al localităţii ne trasează în câteva date coordonatele economice ale comunei: primăria are un buget anual de 3,7 milioane de lei bazat în special pe impozitele plătite de cei 280 de agenţi economici de pe teritoriul administrativ; o sursă importantă de finanţare a lucrărilor publice o constituie fondurile europene şi programele guvernamentale; independenţa economică a permis primăriei să scutească de taxe locale circa 60% dintre locuitori. Ultima modă în materie de investiţii o constituie parcurile fotovoltaice ce produc energie electrică. Un investitor italian a cumpărat 100 de hectare de teren, unde va amplasa două asemenea parcuri, de 5 MWp, respectiv 10 MWp.
„De curând, a venit în vizită o delegaţie chineză, care prospectează piaţa. Vor să facă investiţii masive în acest sector, caută terenuri de cel puţin zece hectare“, mai spune primarul. Tehnologia de ultima oră este una dintre preocupările actuale ale primăriei: cimitirul localităţii este iluminat şi monitorizat video, toate intersecţiile sunt supravegheate video. Măsura a dat roade: un grup de hoţi a fost surprins sustrăgând benzină dintr-un tir. Primăria şi-a înfiinţat propriul serviciu de cablu şi internet, la preţuri care au spulberat concurenţa: 58 de canale TV pentru un abonament de 10 lei/lună. În plus, se negociază cu un operator pentru introducerea unui serviciu gratuit de telefonie pe raza comunei. „Nu am investit într-o primărie opulentă, ca în alte localităţi. Am preferat să investim altfel. Actualul sediu al primăriei este o fostă şcoală, reabilitată“, a afirmat Constantin Gheorghiţă.

Televiziune locală şi sat de vacanţă

În curtea clădirii administrative a primăriei se află un imobil care reuneşte monitoarele de supraveghere video, distribuţia de cablu-tv, casieria, biblioteca comunală, o sală de fitness, dar şi studioul Podari TV, despre care primarul povesteşte că l-a dotat cu 100.000 de euro: „Avem platoul pentru emisiuni folclorice, cu invitaţi şi muzică, cu moderator. Transmitem inclusiv ştiri de la reuniunile cetăţeneşti sau şedinţe de consiliu, inclusiv prefectul a venit într-o emisiune. Apoi, dacă vrei să anunţi ceva în comună nu mai recurgi la vechile metode, să tragi clopotul sau să pui afişe, rulezi un text pe «burtieră», ca la televiziunile de ştiri“. În actualele condiţii, nu este de mirare că mulţi craioveni preferă o viaţă liniştită la Podari. „Avem oameni de afaceri care şi-au adus copiii la grădiniţă aici. Toate şcolile sunt modernizate, avem toaletele în incintă, rivalizează cu multe instituţii de învăţământ din Craiova“. De altfel, oamenii mai înstăriţi din Craiova, directori de instituţii, profesori universitari şi oameni de afaceri şi-au ridicat case sau cabane în satul de vacanţă aflat la doi kilometri de comună, în mijlocul naturii. Şoseaua proaspăt asfaltată şi reţeaua electrică sunt facilităţile pe care primăria le-a creat pentru cei care au dorit să construiască aici.

Bariera de pe Jiu

Printre proiectele în derulare ale primăriei se mai numără un centru de zi (grădiniţă), un sistem pentru energie solară, programe de instruire pentru şomeri, un centru multifuncţional, dar şi asfaltarea unui drum de 5,5 kilometri care face legătura cu comuna Bucovăţ.
Podari poate deveni aşadar o opţiune de weekend sau permanentă pentru craioveni, accesul spre oraş fiind la îndemâna oricui. Autobuzele Mercedes care fac legătura cu oraşul circulă cu o frecvenţă de 15 minute, pe raza comunei transportul este gratuit, iar fiecare staţie de autobuz este acoperită. Primarul are însă o nemulţumire: lucrările la DN 56, şi în special la podul peste Jiu, fac un calvar viaţa şoferilor. În fiecare zi, sunt cozi de peste 3 kilometri la semaforul de la pod. „Lumea înjură, este nervoasă, vine şi mă întreabă de ce nu fac lucrarea mai repede. Problema este că nu e lucrarea primăriei. Le-am spus şi eu să se grăbească, dar degeaba“, spune edilul-şef. Reabilitarea DN 56 are termen de finalizare noiembrie 2013, însă podul rutier peste Jiu are probabil un termen mult mai scurt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS