La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, afişele cu firmele private de ambulanţă care au împânzit etajele se dovedesc greu de dat jos
După ce Gazeta de Sud a ridicat problema multitudinii de afişe cu scop publicitar care se găsesc ilegal pe holurile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, conducerea unităţii medicale a precizat că va lua măsuri. Conform afirmaţiilor managerului şi directorului medical al spitalului, prezentate în articolul din numărul de vineri, 14 decembrie, al GdS, unitatea duce o adevărată luptă cu astfel de practici care nu ar trebui să existe într-un spital de stat, „dar este greu când noi dezlipim la afişe, iar ei le lipesc la loc“.
De pe casa scării spitalului au dispărut de vineri anunţurile cu îngrijirea la domiciliu, căminele private de bătrâni sau serviciile de catering. Pe uşile secţiilor unde fuseseră puse afişele cu serviciile private de ambulanţă nu se mai vedeau decât urmele de lipici. În schimb, pe stâlpii de pe casa scării, la fiecare din cele zece etaje, anunţurile cu ambulanţa privată erau şi luni tot la locul lor. Bine prinse de faianţă, numele a două firme care oferă astfel de servicii, Almarom 2001 şi ATMA pC, s-au dovedit greu de dat jos. Pacienţii asiguraţi nu plătesc atunci când apelează la ambulanţa publică, dar dacă au nevoie de un transport care nu poate fi făcut de aceasta potrivit legilor din sistemul de stat, se pot adresa şi serviciilor private. Sunt situaţii în care ambulanţele private au contracte cu spitalele publice sau cu Casele de Asigurări de Sănătate, cum se întâmplă în cazul pacienţilor dializaţi (pentru care transportul este gratuit), dar firmele lucrează şi pe cont propriu.
Cine este Almarom
Pentru Almarom 2001 SRL, firmă cu sediul în Slobozia, afacerea cu ambulanţa privată s-a dovedit de succes, nu degeaba societatea a fost desemnată în 2012 numărul unu în topul afacerilor, în judeţul Ialomiţa. Firma specializată în efectuarea transportului pacienţilor dializaţi şi a materialelor necesare dializei peritoneale a crescut anual la capitolul cifră de afaceri, poate şi cu ajutorul contractelor cu spitalele din Slobozia, Făgăraşi, Ploieşti şi Craiova. Cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bănie, Almarom 2001 are contract din ianuarie 2009, pentru transport rutier specializat de pasageri, pacienţi dializaţi. A început timid cu trei contracte, unul de 26.400 de lei, celelalte de câte 46.200 de lei, primite prin atribuire directă, pentru ca apoi să câştige două acorduri-cadru pentru astfel de servicii. În total, Almarom 2001 SRL a primit de la SCJU Craiova, pentru transportul pacienţilor dializaţi din 2009 şi până în prezent, 3.465.861 de lei, fără TVA, după cum rezultă din sumele publicate în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice – n.r.).
Spitalul Judeţean de Urgenţă are în grijă 67 de astfel de pacienţi (60 cu hemodializă şi şapte cu dializă peritoneală), iar banii pentru ei vin de la CAS. Conform normelor în vigoare, Casa decontează 472 lei/pacient pentru o şedinţă de hemodializă (un pacient poate face până la trei astfel de şedinţe pe săptămână şi doar în spital) şi 50.800 lei/pacient/an pentru cei cu dializă peritoneală, din aceşti bani spitalul trebuind să asigure şi transportul. În Craiova, doar Dial-Help, serviciu privat de ambulanţă, poate oferi gratuit transport de pacienţi dializaţi, în baza unui contract cu CAS Dolj, Casa decontându-l la preţurile stabilite prin norme, de 1,8 lei/km vara şi 2,16 lei/km iarna. Conducerea SCJU Craiova consideră însă că acordul-cadru pe care îl are cu Almarom este mai mult decât convenabil, pentru că transportul îi este oferit la preţul de 0,91 lei/km, iar banii primiţi de la CAS chiar depăşesc costurile spitalului cu pacienţii dializaţi. Firma îşi face însă reclamă şi în spital, are parc auto la Craiova, şi mai „ciupește“ bani frumoşi de pe urma pacienţilor care au nevoie de transport. La o primă negociere, preţul ar fi de 2 lei/km cu duba Fiat sau de 1 leu/km cu Dacia Logan, suma crescând cu 50-60 de lei dacă transportul pacientului se face cu asistenţă medicală (preţurile se calculează pentru distanţa dus-întors).
Concurenţa din Craiova
Lângă afişele cu ambulanţa privată Almarom apar şi cele cu Ambulanţa ATMA pC, deţinută de o asociaţie nonprofit din Craiova înfiinţată în 2011. Asociaţia Transport Medical Asistat pro-Craiova deţine ambulanţă de tip B1/B2, oferă transport medical asistat şi îngrijire la domiciliu şi afirmă pe site-ul său că este susţinută financiar prin donaţii şi sponsorizări. Preţul la o primă solicitare pe timp de iarnă: 150 de lei pentru un transport la 25 de kilometri de Craiova, adică 3 lei/km, ţinând cont că se taxează şi drumul la întoarcere. Asociaţia mizează însă pe dotările din ambulanţă, conforme cu standardele medicale europene pentru transportul asistat.