8.4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMorminte supravegheate video

Morminte supravegheate video

Sistemul de monitorizare a mormintelor ar urma să dispună inclusiv de camere de luat vederi cu infraroşii

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat în şedinţa de joi a consiliului local că municipalitatea, prin unităţile subordonate, intenţionează să supravegheze video mormintele din cimitirele oraşului, ca măsură împotriva furturilor.
„Ştiu că se fac demersuri să se monteze camere de luat vederi în cimitire, unde avem nenumărate sesizări că se fură inclusiv prelatele de pe morminte. Am schimbat din paznici, au fost scoşi din cimitire toţi cei care lucrau ilegal acolo, în prezent se lucrează doar cu angajaţii RAADPFL“, a spus primăriţa despre măsurile antifurt luate în cimitirele Craiovei.
Furturile din cimitire au făcut şi obiectul unei interpelări adresate primarului Craiovei de consilierul local Bianca Predescu, în şedinţa de joi a consiliului local. „Atât în Cimitirul Ungureni, cât şi la Sineasca sunt mai multe statui şi busturi executate de mari sculptori – cum ar fi Storck (tatăl şi fiii), Anghel Chiciu ş.a. -, care de-a lungul timpului au dispărut, au fost furtate şi topite. Faptul că te constitui parte civilă nu este suficient, pentru că dispar astfel opere de artă care nu mai pot fi recuperate. Din nepăsarea paznicilor de la cimitire, astfel de lucrări dispar în fiecare noapte“, a susţinuit Bianca Predescu.

Investiţie de 200.000 de euro

Potrivit directorului general al Regiei de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, monitorizarea video a cimitirelor va fi destul de costisitoare. Explicaţia costurilor mari ţine de faptul că supravegherea video trebuie să fie eficientă nu doar ziua, ci şi noaptea, astfel că sistemul ar urma să includă şi camere de luat vederi cu infraroşii.
„În bugetul RAADPFL, pe care îl creionăm în prezent, am prevăzut o sumă de aproximativ 200.000 de euro – am preconizat noi – pentru tot ce înseamnă cimitirele din Craiova. Acum rămâne să vedem cât de bogat e bugetul consiliului local şi cât ni se poate aloca pentru această investiţie. Chiar în cazul în care nu se aprobă o asemenea investiţie, o să realizăm o sectorizare, pe module, astfel încât să facem un sistem de supraveghere măcar în zonele în care am avut cele mai multe incidente“, a declarat Radu Preda.
Incidentele la care se referă directorul RAADPFL sunt, în general, furturile săvârşite de hoţii de fier vechi. „În general, din cimitire dispare cam tot ce înseamnă fier – de la cruci până la gărduleţe – pentru că se vinde foarte bine la centrele de colectare. Statuile sunt vizate mai puţin. A fost un caz în urmă cu câteva luni, când au dispărut nişte statuete de bronz foarte valoroase. Am făcut sesizare la poliţie şi hoţii au fost prinşi, iar statuetele s-au şi recuperat. E, probabil, pentru prima oară când a fost prins autorul unui furt din cimitirele Craiovei“, a spus directorul Preda.
Primii suspecţi în cazul unor furturi sunt vecinii cimitirelor. Unii şi-au făcut chiar porţi, prin care trec din curţile lor direct în cimitir, fără să mai fie nevoie să sară gardul. Cel puţin până acum… „Chiar în această perioadă, în cimitirul Ungureni noi facem un gard între locurile de veci şi proprietăţile celor pe care îi bănuim că s-ar afla în spatele celor ce se întâmplă în cimitir. Pentru că, în general, furturile se produc intrându-se de la vecini – unii dintre ei şi-au amenajat chiar şi porţi către cimitir. Am discutat cu ei, le-am spus că nu au voie să facă aşa ceva, dar oamenii nu au înţeles, aşa că am trecut la construirea unui gard“, a menţionat directorul Preda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS