Firmele oamenilor de afaceri gorjeni Nicolae Sarcină, patron al SC Succes, şi Dumitru Brăilă, patronul hotelului-restaurant Brâncuşi, vor asigura masa caldă pentru 3.500 de mineri din Gorj şi Mehedinţi. Dacă în zona Rovinari (Roşia şi Peşteana) şi la Vâlcea (Berbeşti) ortacii au preferat tichetele de masă, la Motru şi Mehedinţi a fost menţinută masa caldă, dar s-a decis scoaterea la licitaţie a serviciilor respective, asigurate până de curând de SC Cazare Cantine din Motru. Aici lucrează peste 120 de angajaţi, care, cel mai probabil, vor deveni şomeri dacă firmele câştigătoare nu-i vor prelua. Şomeri au devenit de săptămâna trecută şi 88 de angajaţi ai SC Cazare Cantine din Rovinari, care asigurau masa pentru 2.500 de ortaci din Bazinul minier Rovinari. Minerii au ales însă tichetele în locul mesei calde, iar SC Cazare Cantine şi-a închis porţile.
Preţ de regie mai mic
Complexul Energetic Oltenia (CEO) a preferat preţul mai mic pentru asigurarea regiei pentru masă oferit de firmele celor doi oameni de afaceri. Societatea deţinută de Nicolae Sarcină va oferi masa caldă pentru minerii din carierele Lupoaia, Roşiuţa(Motru), respectiv la Husnicioara (Mehedinţi). De asemenea, firma omului de afaceri Dumitru Brăilă va asigura serviciile de masă caldă la sediul Diviziei Miniere din Târgu Jiu, precum şi la sediile administrative din Motru. Valoarea mesei calde a rămas aceeaşi, respectiv 9 lei, însă preţul oferit pentru asigurarea regiei, preparare, utilităţi etc. este de 1,6 lei pe porţie în cazul firmei patronate de Nicolae Sarcină, respectiv 1,3 lei preţul oferit de omul de afaceri Dumitru Brăilă, din Târgu Jiu. De precizat că SC Cazare Cantine din Motru asigura regia pentru prepararea mesei la un preţ de 5,4 lei, mult mai mare decât cel oferit de concurenţa din mediul privat. Atât Cazare Cantine Motru, cât şi Cazare Cantine Rovinari au fost servicii proprii ale unităţilor miniere. Cele două servicii au fost însă externalizate şi au funcţionat ca societăţi de sine stătătoare.
Ruşeţ speră să nu fie prea mulţi şomeri
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Ion Ruşeţ, a declarat că speră ca patronii celor două firme care au câştigat masa caldă să folosească forţa de muncă de la SC Cazare Cantine Motru. În acest fel s-ar evita un nou val de şomeri, cum s-a întâmplat la Rovinari: „Eu am credinţa că firmele care au câştigat, respectiv Nicolae Sarcină şi Dumitru Brăilă, vor folosi ceea ce există acum, mă refer la personal. Sunt oameni calificaţi. Este vorba de masă caldă şi trebuie oferită în anumite condiţii. O să discutăm, dacă se va vorbi de masa caldă la caserole. Cazare Cantine folosea spaţiile închiriate de la CEO pentru servirea mesei. Este normal ca minerii să servească masa într-o cantină, într-un spaţiu adecvat. Va trebui să ajungem la un consens. La Cazare Cantine din Motru situaţia este mai complicată, pentru că ei asigurau masa şi pentru patru cămine de nefamilişti din oraşul Motru, unde primăria are în atenţie cazurile sociale. Pentru mine ar fi îmbucurător ca angajaţii să îşi păstreze locurile de muncă. În caz contrar, din 17 aprilie vor intra în preavize. Este o situaţie dificilă. Asigurarea mesei de protecţie nu este o soluţie pentru a salva locurile de muncă. Este o discuţie în contradictoriu între sindicate şi administraţie, dacă cine are masă caldă mai primeşte masă de protecţie sau le primeşte în acelaşi timp. Oricum, dacă cei de la Cazare Cantine din Rovinari şi Motru ar asigura ei masa de protecţie, nu va însemna mai multe de 30 de locuri de muncă în total. Vor fi necesare şi investiţii în maşini frigorifice, frigidere. Nu cred că şi le permit acum“, a declarat Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedintele FNME.
Un sindicat a câştigat licitaţia pentru biletele de odihnă de la CEO
Complexul a găsit o firmă şi pentru asigurarea biletelor de odihnă şi tratament pentru mineri. Astfel, Federaţia Sindicatelor din Electricitate Univers, prin Sind Tour, a câştigat luni licitaţia pentru biletele de odihnă şi tratament organizată de Complexul Energetic Oltenia. La licitaţie s-au înscris 12 societăţi comerciale, Sind Tour fiind aleasă pentru preţul mic oferit, dar şi pentru faptul că nu percepe comision, ci va beneficia doar de discountul oferit de operatorii din turism. Bugetul pus la dispoziţie de Complexul Energetic Oltenia pentru biletele de odihnă şi tratament este de 13 milioane de lei, faţă de 17 cât a fost anul trecut. Interesant este că şi până acum tot o firmă a sindicatelor s-a ocupat de asigurarea biletelor de odihnă şi tratament. Este vorba de societatea Turism Sind Min SRL, controlată de sindicatele conduse de Marin Condescu. Din Federaţia Sindicatelor din Electricitate Univers face parte un alt sindicalist gorjean, Constantin Creţan, pe vremuri un om de încredere al lui Miron Cozma.