7.9 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalJaf de milioane de euro la Complexul Energetic Oltenia

Jaf de milioane de euro la Complexul Energetic Oltenia

Contracte ilegale, sponsorizări pe bandă rulantă, închirieri nejustificate de maşini şi o pagubă de milioane de euro. Acestea sunt constatările Corpului de Control al primului-ministru legate de activitatea Complexurilor Rovinari, Craiova, Turceni şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia în perioada 2010 – 2012. Afacerile din energie vor intra pe mâna procurorilor după ce Corpul de Control a anunţat că va sesiza DNA.

Principala şmecherie prin care companiile care formează Complexul Energetic Oltenia au dat bani ilegal  firmelor agreate a fost semnarea mai multor acte adiţionale care măreau semnificativ suma iniţială din contract. În alte cazuri, companiile statului au făcut plăţi ilegale pentru servicii de închiriere maşini, deşi legislaţia interzicea acest lucru, sau au atribuit contracte de milioane de euro unor firme fără să respecte cadrul legal care reglementează achiziţiile publice.

Contracte
pe bandă rulantă

Principalele firme care au beneficiat de bani de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) sunt SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SA Drobeta Turnu-Severin, judeţul Mehedinţi, SC SUCCES NIC COM SRL Runcu, judeţul Gori, şi SC TRUSTUL PENTRU SERVICII CU UTILAJE DIVERSE SA Bâlteni, judeţul Gorj. Potrivit raportului de control, în perioada 1.01.2010 – 31.05.2012, complexurile din cadrul CEO au încheiat un număr mare de contracte cu respectivele firme: cu SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SA – 45 de contracte, cu o valoare totală contractată de peste 82 de milioane de lei, fără TVA, din care s-au plătit peste 49 de milioane de lei fără TVA, SC SUCCES NIC COM SRL, patronată de Nicolae Sarcină – 26 de contracte, cu o valoare totală contractată de peste 41 de milioane de lei, fără TVA, din care s-au plătit peste cinci milioane de lei, fără TVA, şi SC TRUSTUL PENTRU SERVICII CU UTILAJE DIVERSE SA – 84 de contracte, cu o valoare totală contractată de peste 183 de milioane de lei, fără TVA, din care s-au efectuat plăţi de aproape 150 de milioane de lei, fără TVA.
Tot ALPHA CONSTRUCT şi TRUSTUL PENTRU SERVICII cu UTILAJE DIVERSE au primit contracte de peste 45 de milioane de lei, fără TVA, în perioada 1.06.2012 – 31.10.2012 din care au primit peste şase milioane de lei, fără TVA.
58 de contracte sau acte adiţionale în valoare de aproape 220 de milioane de lei, fără TVA, au fost semnate de complexurile din cadrul CEO fără ca actele juridice să fie supuse controlului financiar preventiv, ceea ce reprezintă încălcare a legislaţiei.  

Sarabanda actelor adiţionale

Revenind la şmecheria semnării actelor adiţionale la contracte, corpul de control a descoperit că entităţile din cadrul CEO au majorat ilegal contractele cu peste 20% din valoarea iniţială, adică peste pragul maxim stabilit de lege. Acest prag putea fi depăşit în cazuri temeinic motivate, dar numai cu acordul Ministerului Economiei. Nimeni nu a ţinut, însă,  cont de lege. În  cursul anului 2011, SNLO a suplimentat prin act adiţional, cu 16.440,18 lei, fără TVA, (ceea ce  reprezintă 33,59% din valoarea contractului iniţial), contractul nr. 296/2011, fără aprobarea ministerului. La fel a procedat şi Complexul Rovinari, în perioada decembrie 2010 – aprilie 2012, care a încheiat acte adiţionale la trei contracte, prin care valoarea iniţială a fost suplimentată cu peste 20%. Valoarea cumulată cu care au fost suplimentate cele trei contracte depăşeşte şapte milioane de lei, fără TVA.
Potrivit raportului, prin suplimentarea valorii contractelor iniţiale cu peste 20%, fără aprobarea ministerului a fost creat un avantaj patrimonial asocierii formate din TRUSTUL PENTRU SERVICII CU UTILAJE DIVERSE şi SUCCES NIC COM, respectiv SC EXPRES TRANSPORT SA şi SUCCES NIC COM.

Au închiriat ilegal maşini

Entităţile din cadrul CEO au încălcat legislaţia şi când au decis să închirieze sau să cumpere autoturisme. Potrivit legii,  în perioada 24.06.2010 – 13.05.2011, societăţile comerciale cu capital majoritar de stat nu au avut dreptul de a achiziţiona, prelua în leasing sau închiria autoturisme.
După 13.05.2011, aceste societăţi au putut achiziţiona, prelua în leasing sau închiria autoturisme în situaţii temeinic justificate, numai pe baza unui memorandum aprobat de guvern, la propunerea ordonatorilor principali de credite. Dar cine a mai ţinut cont de acest lucru?
În perioada 25.03.2011 – 21.03.2012, SNLO a încheiat cu SC TRUSTUL PENTRU SERVICII CU UTILAJE DIVERSE, SUCCES NIC COM, ROMFEREX IMPORT EXPORT SRL Băleşti, judeţul Gorj, şi SC BLASOVA SRL Mateeşti, judeţul Vâlcea, contracte de achiziţie publică având ca obiect „închirierea de autoturisme“, în valoare totală de peste 1,6 milioane de lei, fără TVA, din care până la 1.11.2012 au fost efectuate plăţi de peste 1,1 milioane de lei, fără TVA, fără a avea la bază memorandumuri aprobate de guvern.
În perioada 30.06.2010 – 21.12.2011, Complexul Rovinari a încheiat cu Asociaţia TRUSTUL PENTRU SERVICII CU UTILAJE DIVERSE şi SUCCES NIC COM contracte de achiziţie publică având ca obiect „închirierea de autoturisme“, în valoare totală de aproape patru milioane de lei fără TVA, din care, până la 1.11.2012, au fost efectuate plăţi de peste trei milioane de lei, fără TVA, fără a avea la bază memorandumuri aprobate de Guvernul României.
Probleme legale au apărut şi la Complexul Energetic Craiova, care, pe 23.11.2011, a achiziţionat un autoturism Volkswagen Touareg, în valoare de 35.750 de euro, fără TVA, cu încălcarea dispoziţiilor legale care au interzis achiziţionarea de autoturisme. Controlul a constatat că achiziţia autoturismului s-a făcut cu dedicaţie, deoarece în caietul de sarcini aferent documentaţiei de atribuire au fost incluse cerinţe tehnice cu caracter minimal, particulare tipului de autoturism Volkswagen Touareg, printre care „tracţiune integrală permanentă cu modificarea cuplului faţă/spate în funcţie de condiţiile de deplasare şi reductor 4MOTION (tracţiune specifică autoturismelor Volkswagen) şi s-a impus un termen de livrare foarte scurt (nouă zile), condiţie de natură a restricţiona participarea unor operatori economici la procedura de atribuire.

Ofertant întârziat, declarat câştigător

Complexurile din cadrul CEO au semnat contracte subsecvente cu mai multe firme după expirarea termenelor de valabilitate ale contractelor iniţiale. Complexul Turceni a încheiat cu asocierea formată din TRUSTUL PENTRU SERVICII CU UTILAJE DIVERSE SA, MANINTER CAR Târgu – Jiu şi ROMFEREX IMPORT – EXPORT două contracte subsecvente în sumă totală de aproape 600.000 de lei, fără TVA. Tot Complexul Turceni a încheiat, pe 11 noiembrie 2011, cu Trustul PENTRU SERVICII CU UTILAJE DIVERSE, mai multe contracte subsecvente de aproape 20 de milioane de lei pe an, fără TVA.
Un caz flagrant descoperit de Corpul de Control este cel de la Complexul Rovinari care, în aprilie 2011, a semnat un contract cu TRUSTUL PENTRU SERVICII CUUTILAJE DIVERSE pentru închirierea de utilaje şi echipamente de construcţii în valoare de 7,5 milioane de lei, fără TVA. Firma a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei deşi depusese oferta la o săptămână de la termenul-limită. „Oferta ar fi trebuit returnată ofertantului, nedeschisă, urmând ca autoritatea contractantă să anuleze procedura de atribuire şi să demareze o nouă procedură“, se arată în raport. Dar nu a fost de ajuns. „În baza contractului menţionat, atribuit nelegal, au fost încheiate două acte adiţionale, prin care valoarea contractului a fost suplimentată cu suma de 3.936.590 de lei, reprezentând 51,84% din valoarea contractului iniţial. Prin încheierea în acest mod a contractului şi a actelor adiţionale, cu încălcarea dispoziţiilor imperative ale legii, a fost creat un avantaj patrimonial asocierii formate din SC TRUSTUL PENTRU SERVICII CU UTILAJE DIVERSE şi SUCCES NIC COM“, se mai arată în raport.
Potrivit Corpului de Control, cele descoperite pot întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, motiv pentru care a anunţat că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie.
Contactat telefonic în legătură cu achiziţia autoturismului Volkswagen Touareg, directorul Complexului Energetic Craiova, Constantin Bălăşoiu, a declarat că achiziţia s-a făcut legal. „Mai multe nu am de comentat“, a spus el.

Generoşi în sponsorizări

Raportul de control arată că, în perioada 2010 – 2012, la nivelul Complexului Energetic Oltenia şi a entităţilor din care acesta a fost constituit au fost încheiate 76 de contracte de sponsorizare, în baza cărora au fost efectuate plăţi în sumă de 19.079.616 lei. Cea mai mare sumă a plătit-o Complexul Rovinari – 34 de contracte de sponsorizare în valoare de aproape 17 milioane de lei, urmat de Complexul Craiova – zece contracte în valoare de aproape 1,7 milioane de lei şi Complexul Turceni – 32 de contracte, în sumă de circa 450.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS