5.1 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul Căi Ferate Craiova, la „vânătoare“ de pacienţi

Spitalul Căi Ferate Craiova, la „vânătoare“ de pacienţi

http:http://www.youtube.com/watch?v=Ms6eJjvj_-U

Managerul Spitalului Clinic Căi Ferate din Craiova a anunţat că prin trecerea de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătăţii unitatea medicală nu s-a desfiinţat, ci a intrat deja în concurenţă cu celelalte spitale din subordinea MS.

Din această lună, pe piaţa serviciilor medicale spitaliceşti oferite în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a intrat şi Spitalul Clinic Căi Ferate din Craiova, după ce acesta a trecut de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătăţii (MS). Tranzacţia a făcut ca spitalul să treacă „prin cea mai grea perioadă din istoria sa“, după cum s-a exprimat managerul unităţii medicale, dr. Gabriel Mogoş, perioadă care acum s-a încheiat. Managerul a ţinut să înlăture orice speculaţie legată de situaţia spitalului şi a anunţat că unitatea va intra de acum în concurenţă cu celelalte spitale din subordinea MS. Ca atare, conducerea susţine că va încerca să obţină cât mai multe fonduri pentru dezvoltare, pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical şi pentru creşterea adresabilităţii.
„Pentru noi a fost o perioadă dificilă, pentru că orice tranziţie vine cu o serie de probleme birocratice. Pe 28 aprilie, s-a făcut trecerea de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătăţii, iar, pe 29 aprilie, am încheiat noul contract, doar cu Casa de Asigurări de Sănătate Dolj. Practic, ne-am aliniat spitalelor care sunt sub tutela MS. Acum concurăm cu ele şi sperăm să găsim fondurile necesare pentru a ne dezvolta în continuare“, a spus ieri, într-o conferinţă de presă, dr. Gabriel Mogoş, managerul Spitalului CF Craiova. „Sunt tot felul de incertitudini, de speculaţii care se fac atât din exterior, cât şi din interiorul spitalului vizavi de situaţia noastră. Vreau să vă informez că spitalul nu se desfiinţează, iar noi de când am venit am făcut doar să îmbunătăţim calitatea actului medical şi să investim atât cât ne-a permis bugetul. De aceea, consider că faţa spitalului s-a schimbat în bine“, a mai spus dr. Gabriel Mogoş, care a preluat managementul unităţii medicale din noiembrie 2012. Acesta a ţinut să mai precizeze că „speculaţiile cum că la Spitalul CFR se pot trata doar ceferiştii nu erau adevărate nici când eram la Ministerul Transporturilor, cu atât mai mult acum, când am trecut la Ministerul Sănătăţii“.

Unitatea îşi va schimba numele

Singura necunoscută de la Spitalul CF Craiova ar mai fi acum doar noua titulatură, pentru care conducerea spune că se va consulta cu şefii de secţii înainte de a face propunerile la MS. „În viitorul apropiat se va schimba şi titulatura spitalului, deşi toată lumea ne cunoaşte ca Spitalul CFR, un spital central care şi-a clădit o imagine şi un renume în timp şi care are un colectiv de medici de înaltă ţinută profesională, în special cadre universitare, profesori, conferenţiari, asistenţi în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Craiova“, a afirmat managerul unităţii. Dr. Gabriel Mogoş a mai susţinut că în cele şase-şapte luni de mandat s-a reuşit organizarea activităţii medicale din spital şi s-a investit pe partea de policlinică, „şi anume în partea de supraveghere, de lifturi şi de utilare a spaţiilor pe mai multe etaje“.
Motivul pentru care investiţiile au vizat mai mult policlinica a fost litigiul în care s-a aflat clădirea spitalului timp de şapte ani (cea din mijloc, din curtea interioară, unde se află medicina internă şi chirurgia) şi care s-a rezolvat în final în favoarea unităţii medicale. „Marea realizare, şi aici vreau să spulber orice intenţie rea a celor care au spus în cei şapte ani în care am fost în litigiu cu clădirea că vom pierde acest spital şi că se va desfiinţa această aripă, este că s-a câştigat procesul definitiv şi irevocabil. Acest litigiu a fost până acum un impediment pentru noi, pentru că nu am putut să investim pentru a dezvolta şi a asigura circuitele necesare în această aripă a spitalului, deşi existau bani prin Banca Mondială. Sperăm ca pe viitor să găsim finanţarea necesară pentru a investi în această aripă“, a explicat managerul spitalului.
Pentru că se află în contract cu CAS Dolj, la Spitalul Clinic CF Craiova se pot adresa toate categoriile de salariaţi, atât pentru serviciile medicale din ambulatoriu, cât şi pentru serviciile spitaliceşti. „Avem şi comisia teritorială de siguranţa circulaţiei şi se pot face la noi fişe medicale pentru toate categoriile de transport: aerian, naval, terestru. Mai avem şi medicina muncii, unde se fac fişe medicale pentru absolut toate categoriile de profesii, iar pacienţii trebuie să ştie că în ambulator sunt aproape toate specialităţile de care au nevoie“, a spus şi dr. Cristina Vasilescu, directorul medical al spitalului. Unitatea are 120 de paturi, nu înregistrează datorii, dar mai are nevoie de personal medical şi auxiliar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS