5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCanalizare cu fonduri europene la cimitir

Canalizare cu fonduri europene la cimitir

http:http://www.youtube.com/watch?v=KeB2e78cfOY
http:http://www.youtube.com/watch?v=4KHp5SKHVhM

Pe strada Cantonului din cartierul craiovean Bariera Vâlcii canalizarea este introdusă doar pe jumătate din stradă. Peste 45 de familii rămân fără canalizare menajeră, pentru că nu sunt prinse în proiect, în schimb va beneficia de canalizare o porţiune de zeci de metri din stradă, numai că aici este doar cimitir.

Peste 45 de familii care locuiesc pe strada Cantonului din Bariera Vâlcii sunt scandalizate de faptul că nu vor putea beneficia de una dintre cele mai elementare utilităţi, canalizarea. Localnicii aşteaptă de câteva decenii să beneficieze de canalizare menajeră şi s-au bucurat când au aflat că strada lor este prinsă într-un proiect cu fonduri europene şi, mai ales, când au primit promisiuni şi de la autorităţi (ce-i drept, în campanie electorală). Stupoare însă, lucrările au început în această primăvară pe străzile şi aleile învecinate, dar pe strada Cantonului s-au oprit la jumătate, pe motiv că nu sunt prinşi în plan. În schimb, proiectul elaborat în anul 2008 a prins o bună parte din stradă, numai că singurii „locuitori“ sunt… morţii din cimitirul Roboaica. Poate aici se odihnesc unii dintre votanţi şi promisiunea trebuie ţinută, după cum spun mai în glumă, mai în serios cei care locuiesc pe această stradă.
„Acolo lângă cimitir au pus canalizare, sunt zeci de metri pe care se întinde cimitirul. Sunt câteva case pe o parte a drumului… Pe Aleea Cantonului s-a făcut canalizare, dar pe strada principală s-au oprit la numărul 45. Mai sunt încă 40-45 de familii care nu vor beneficia de canalizare. Este culmea să introduci canalizare pe jumătate de stradă şi cealaltă jumătate să o laşi aşa“, a spus Iulian Dicu, localnic.
Luni, câţiva localnici sătui să tot umble pe la uşile primăriei au ieşit în stradă să-şi strige revolta. „Am mers la primărie, la doamna primar nici nu am fost primiţi, că nu are timp de noi. Ne-a trimis la Nedelescu. Am înţeles că este un proiect cu bani europeni şi nu se mai poate face nimic, doar dacă merge primăriţa la Bucureşti să mai ceară nişte fonduri. În rest, nu ne spune nimeni nimic. Stăm cu haznaua în fundul curţii. O să dăm drumul apei menajere pe mijlocul străzii şi să-i spunem «canalizarea Olguţei» Înainte de alegeri avea un slogan, «Ultimul locuitor al Craiovei va avea apă şi canalizare» şi noi de cincizeci de ani locuim aici şi tot stradă de pământ avem, şi tot fără canal am rămas“, se plângea Gheorghe Dabu, localnic.

Pe noi de ce ne ocolesc?

Oamenii nu-şi explică de ce tocmai porţiunea de stradă pe care ei locuiesc a fost ocolită. Proiectantul a greşit, administraţia locală a tolerat şi a demarat o lucrare ciuntită, iar fonduri nu se găsesc. Au primit promisiuni mincinoase şi acum se uită cu jind la lucrările de amenajare a canalizării de pe cealaltă jumătate a străzii lor. „Au venit cu canalizarea până acolo la intersecţie, au mers pe strada Viilor, pe Aleea unu şi doi Cantonului, iar pentru noi nu se poate. Adică, peste 80% din stradă beneficiază de canalizare, restul nu. Mergem la primărie şi spun că nu are primăriţa timp de noi, dar la televizor stă. Acolo are timp? Pe noi de ce ne ocolesc?“, întreabă nedumirit Viorel Ignat, localnic.
Ca să vină în sprijinul autorităţilor şi administratorului reţelelor de apă şi canal, Compania de Apă Oltenia, oamenii au mers şi s-au interesat la specialişti, iar răspunsul le-a fost favorabil. „Am întrebat ingineri şi ne-au explicat că se pot pune nişte pompe care să împingă apa menajeră până la intersecţie şi nici costurile nu sunt ridicate. Dar nu ne ia nimeni în seamă. Au găsit bani să ne instaleze apometre, pentru că le era frică să nu consumăm prea mult, dar bani pentru canalizare nu“, este de părere Elena Matei, localnică.

„Să vină doamna primar pe strada noastră“

Nici cu strada nu stau prea bine craiovenii care locuiesc în această parte a oraşului. Drumurile sunt desfundate, cu apa din haznale şiroind pe mijlocul „străzii“ pline de hârtoape în care te afunzi cu maşina, unde iarba creşte în voie şi gâştele trec agale la păscut. Într-adevăr, o stradă dintr-un oraş european! „Suntem în zona B, plătim şi noi ca şi ceilalţi cetăţeni impozite, taxe. Ce străzi avem?! Când am băgat gaze acum zece ani, figuram cu strada asfaltată. Acum o să spună că aşteaptă asfaltarea. Ne-au minţit. Ne-au dat un pix şi ne-au amăgit. Când era la votare, primeam mesaje pe telefon: «Mai este puţin, Votaţi-ne ! Votaţi-ne!» şi acum? Ăia de au fost nu au făcut nimic, ăştia nu fac nimic, noi stăm ca proştii“, a spus revoltat Viorel Ignat.
În concluzie, oamenii au rămas cu regretele, iar de canal şi stradă asfaltată nici vorbă. Au, în schimb, o provocare chiar pentru primar. „Să vină doamna primar pe strada noastră cu maşina personală! Să vedem dacă nu şi-o rupe!?“, a încheiat cu năduf unul dintre localnici.

Canalizare gravitaţională

Jumătate din strada Cantonului ar putea beneficia de canalizare în funcţie de diligenţele pe care le va face operatorul de apă şi canal local. Cel puţin aceasta este explicaţia administraţiei locale vizavi de canalizarea de pe strada Cantonului:
„Realizarea canalizării menajere pentru Bariera Vâlcii din care face parte şi strada Cantonului se desfăşoară în baza unui proiect elaborat în anul 2008 de firmele Pell Frischmann Consultants LTD şi Romair Consulting sub conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară şi Compania de Apă Oltenia. Conform acestui proiect, strada Cantonului este cuprinsă parţial la canalizare pe acest tronson; a fost proiectată o canalizare gravitaţională cu sensul de scurgere dinspre strada Viilor cu descărcare în canalul colector de pe strada Trotuşului. Partea din strada Cantonului cuprinsă între strada Trotuşului şi calea ferată este în contrapantă cu strada Trotuşului, ea neputând fi preluată gravitaţional nici în paralel cu calea ferată datorită proprietăţilor private existente“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS