8.9 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalBiserici de lemn în Craiova

Biserici de lemn în Craiova

Mitropolia Olteniei şi Primăria Craiova vor aduce în Bănie câteva biserici de lemn, care urmează să fie incluse în circuitul turistic al oraşului.

Biserici din lemn, adevărate comori spirituale, vor ajunge în Cetatea Banilor. În prezent, Craiova are un singur astfel de locaş, ctitorit în anul 1780, Paraclisul Mitropolitan „Toţi Sfinţii“, care se află în curtea Mitropoliei Olteniei. „Acţiunea de aducere în Craiova a unor biserici din lemn se află în etapa de început. Până în prezent, s-a obţinut acordul Primăriei Municipiului Craiova, urmând să se procedeze la identificarea acestor biserici şi strămutarea lor în locaţiile stabilite de comun acord cu autorităţile publice locale. De asemenea, derularea acestui proiect va fi precedată de consultarea comunităţilor locale unde se află amplasate aceste biserici“, a precizat Mitropolia Olteniei, prin intermediul Biroului de Presă.

O singură biserică din lemn

Deosebit de valoroase, lăcaşele de cult din lemn sunt mărturie a celor mai bogate şi valoroase game de cioplituri, dar şi a unor picturi de o însemnătate aparte, realizate prin tehnici folosite cu mult timp în urmă. Este şi cazul singurei biserici din lemn aflate momentan în Craiova. Biserica din lemn cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor“ din curtea Catedralei Mitropolitane din Craiova, căci despre ea este vorba, a fost strămutată în anul 1976 din comuna Comăneşti, în timpul arhipăstoririi la Craiova a patriarhului Teoctist. Ea adăposteşte părticele din moaştele Sfântului Ierarh Dimitrie al Rostovului, Sfântei Cuvioase Alexandra şi Sfântului Cuvios Ilarion Schimonahul. Are o pictură impresionantă pe un fond verde-albăstrui, reprezentările sfinţilor fiind deosebit de expresive, în ele predominând culorile alb, auriu, verde şi roşu. Locaşul de cult face parte din cele 150 de biserici de lemn existente în judeţul Gorj, fiind trecută pe lista Monumentelor Istorice din România.
Bisericuţa cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor“ se constituie ca un grăitor exemplu în acţiunea de păstrare şi conservare a patrimoniului naţional. A devenit paraclis mitropolitan o dată cu terminarea lucrărilor de reasamblare şi reconsolidare din anul 1976.
Ea se află în grija Mitropoliei Olteniei, fiind locul unde arhiereul săvârşeşte de foarte multe ori slujba Vecerniei, seara, iar dimineaţa Sfânta Liturghie. Paraclisul are program zilnic, răspunsurile la strană fiind date de cântăreţii Catedralei mitropolitane.
Alte biserici de lemn vor apărea se pare în peisajul craiovean, stând mărturie a bogatei şi valoroasei comori spirituale a Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS