1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCraiova are doar patru fântâni cu apă potabilă

Craiova are doar patru fântâni cu apă potabilă

http://www.youtube.com/watch?v=g7XVzmSsTSw

Dintre cele 14 fântâni care există în prezent în Craiova, doar patru au apă potabilă. Craiovenii resimt lipsa cişmelelor, pentru că de aici îşi pot lua apă curată de izvor şi cu gust mai bun faţă de cea de la robinet. Însă, majoritatea sunt nemulţumiţi de starea în care se găsesc acestea.

Cele patru cişmele din oraş care au apă bună de băut sunt: Fântâna Purcarului de lângă Piaţa Veche, Cişmeaua Popova, Cişmeaua Izvorul Rece, care are apă de Izvarna, şi cea din apropierea Pieţei Chiriac, la intersecţia cu strada Mureş. Doar din aceste locuri craiovenii pot bea apă potabilă, de izvor. Restul sunt lăsate în paragină, inundate de gunoaie şi acaparate de buruieni. Cişmeaua de pe strada Gheorghe Doja este una dintre cele mai vechi fântâni, dar a ajuns o ruină. Cu greu îţi vine să crezi că printre cutii de carton şi pungi aruncate mai poate curge apa care de mult nu mai este bună de băut. Fântâna pare să fi devenit în ultimul timp adăpost pentru cei care nu au unde dormi noaptea. O haină groasă, neagră, de fâş, lăsată de cel care doarme chiar lângă izvor, parcă vrea să arate că locul este ocupat. Peste ea este aruncată o cutie goală de carton şi câteva pungi. De jur împrejurul izvorului ierburile sunt de doi metri şi printre ele domnesc gunoaiele. Pe o pancartă ruginită, prinsă deasupra fântânii, stă scris cu litere mari, roşii: „Apa nu este potabilă“, iar cuvântul „nu“ a fost şters. Flori Nuţă s-a oprit la cişmeaua de pe strada Gheorghe Doja doar ca să ia apă pentru flori: „Eu vin de la piaţă şi m-am oprit să iau apă ca să ud florile. Dar nu iau apă de aici ca să beau, pentru că nu e bună şi beau de la bloc. Ar mai trebui făcute astfel de fântâni în oraş, pentru că oamenii pleacă pe stradă şi au nevoie de apă“. Femeia trece pe lângă această cişmea de fiecare dată când vine la piaţă: „Vin la fântână oamenii fără adăpost, se bărbieresc aici şi îşi fac treburile“.

Apa de la cişmele, bună doar pentru udat florile

Fântâna Jianu aflată la intrarea în Grădina Botanică face şi ea parte din lista lungă a cişmelelor aflate în paragină. Aici era odinioară loc de popas al căruţaşilor, care îşi adăpau animalele înainte să intre în oraş prin Bariera Severinului. Astăzi nu este decât o cişmea unde craiovenii găsesc în loc de apă potabilă gunoaie. Singurul care ia apă este Mihăiţă Vasile, pentru florăria la care lucrează. „Nu e apa bună aici. Eu iau apă în bidoane şi o duc la florărie ca să câştig un ban cinstit, pentru că nu au fântână în spatele florăriei şi de asta vin să car de aici. Dar apa nu e bună deloc“, a spus bărbatul în timp ce încerca să umple un bidon cu apă. Un adevărat monument istoric, Fântâna Jianu este în paragină din inconştienţa celor care nu îşi dau seama că, din cele 130 de fântâni care existau în secolul al XIX-lea în Craiova, astăzi supravieţuiesc doar 14, aflate şi ele pe drumul pierzaniei.

Oamenii se spală
pe picioare la fântâni

Doar la patru cişmele din oraş craiovenii pot găsi apă bună de băut. Una dintre aceste este Fântâna Purcarului de la Piaţa Veche, care datează cam din aceeaşi perioadă cu Fântâna Jianu. O tăbliţă te anunţă că poţi să bei „Apă potabilă“. Deşi este una dintre fântânile cu apă bună de consum, cimentul spart şi jgheabul în care curge apa prin cele două ţevi nu te încurajează deloc să bei apă de la această cişmea. Oamenii spun că apa nu este de izvor, ci provine de la reţeaua oraşului. „Aici nu curge apă de la izvor. Fântâna Purcarului este foarte veche şi a secat izvorul, dar ar putea să facă fântâni măcar prin parcuri. Eu nu beau apă de la cişmele, pentru că s-au făcut controale care au arătat că apa de la robinet este infestată, pentru că sunt sparte conductele. Nu iau apă de la fântână, pentru că e aceeaşi apă ca la robinet şi pot să o beau direct de acasă, pentru că nici o diferenţă“, a declarat Radu Diaconescu.
Despre faptul că în Craiova ar trebui să fie mai multe fântâni cu apă potabilă vorbeşte şi Ion Ciucă. Bărbatul susţine că nu are curaj să bea apă de la cişmea, pentru că nu e convins că apa este bună: „Nu bea toată lumea apă din cauză că mulţi se spală pe picioare, îşi spală covoarele şi aşa aduc gunoiul la fântână. Eu nu beau apă de la cişmea de teamă să nu mă îmbolnăvesc. Nu e corect şi primăria ar trebui să facă ordine, pentru că nu trebuie să te speli pe picioare la fântână, ci să bei apă“.

Mai multe cişmele precum cea de la Izvorul Rece

De la Cişmeaua Izvorul Rece iau apă cei mai mulţi craioveni, dar şi oamenii din satele vecine. Mai mulţi craioveni vin la Izvorul Rece, singura fântâna din oraş alimentată cu apă de Izvarna, deoarece a fost reamenajată. Deşi nu a trecut foarte mult timp de când cişmeaua a fost reabilitată, unul dintre cele trei robinete lipseşte. Oamenii vin aici în număr mare, îşi parchează maşina aproape de izvor şi pleacă având portbagajul plin de sticle. În timp ce aştepta să îşi umplă bidoanele cu apă, Gheorghe Păun spune: „În oraş ar trebui să fie mai multe cişmele. E bine totuşi că s-au luat măsuri la Cişmeaua Izvorul Rece, pentru că acolo unde era robinetul înainte, pe marginea drumului, circulaţia era pusă în dificultate. Aici e un spaţiu mai potrivit. Eu numai de aici iau apă de peste 20 de ani. Însă, oamenii aruncă hârtii, sticle, un robinet a dispărut, nu întreţin fântâna aşa cum ar trebui“.
Venit să ia apă de la cişmea, Petre Dincă a spus: „Acum e prima dată când iau apă de aici. Până acum am luat apă de la Luncă. E bine să mai facă fântâni în oraş pentru că e nevoie. Eu am filtru acasă şi mă folosesc de el. Acum este în revizie, iar la fiecare trei luni când îl curăţ stratul de mâl este de şapte-opt centimetri. Din această cauză am venit să iau apă de aici“.
Din turul făcut pe la fântânile din oraş am constatat faptul că, atunci când vine vorba de cişmele, craiovenii nu au prea multe variante de unde să poată bea apă de rece şi curată de izvor. Pe de altă parte, fântânile monument istoric sunt încă pe lista de aşteptare pentru reabilitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS