http:http://www.youtube.com/watch?v=zvjU1D_bbh4
În prima zi a Colocviilor „Scrisul Românesc“ s-a dezbătut o temă de mare actualitate, „Limba română şi mass-media“. Cu această ocazie, toţi participanţii la colocviu au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte nerespectarea normelor academice ale limbii române.
Muzeul de Artă a găzduit ieri prima zi a Colocviilor „Scrisul Românesc“, unde academicieni, profesori universitari şi preuniversitari, critici şi istorici literari, scriitori, directori şi redactori, şefi de reviste culturale din ţară şi din străinătate şi-au exprimat punctul de vedere cu privire la folosirea corectă a limbii române în mass-media. Evenimentul a fost deschis de profesorul universitar, criticul şi istoricul literar Florea Firan, care a declarat: „«Scrisul Românesc» de opt ani dezbate în fiecare toamnă o temă fundamentală de actualitate. Am ales să vorbim despre «Limba română şi mass-media», limba română fiind cea mai importantă în presă, iar cu această ocazie vrem să tragem un semnal de alarmă asupra acestui lucru“. Florea Firan, publicist şi editor, a prezentat colaboratorii revistei culturale „Scrisul Românesc“, iar ulterior unii dintre aceştia şi-au putut exprima opinia cu privire la tema tratată în cadrul acestor colocvii.
Cu privire la tema colocviilor, conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu a spus: „România este din ce în ce mai plină de limbuţi care vorbesc ore în şir şi nu spun nimic. Prin aceste discursuri încercăm să fim de partea bună a lucrurilor, să nu lăsăm limba română să decadă. Ca urmare, trebuie să acţionăm asupra surselor răului, rolul principal fiind al şcolii, căreia politicienii ar trebui să-i acorde mai multă importanţă, aşa cum se face peste tot în lume“. Istoricul Adrian Cioroianu are o viziune mai optimistă în ceea ce priveşte limba română şi mass-media, fiind de părere că cei care definitivează limba sunt cei care o vorbesc, nu cei care o scriu. „Cine poate să ştie dacă limba pe care o vorbim astăzi este mai frumoasă decât limba pe care o vorbea Mihai Viteazul?“, s-a întrebat Adrian Cioroianu, care crede că va urma o evoluţie a limbii române ce va depinde de oamenii care o vorbesc.
Florea Firan a primit legitimaţia de membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România
Florin Stancu, administratorul judeţului Dolj, l-a reprezentat pe Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, iar în semn de preţuire faţă de revista „Scrisului Românesc“, i-a înmânat profesorului Florea Firan o diplomă pentru contribuţia remarcabilă pe care şi-a adus-o în cei peste 50 de ani de activitate.
Preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Dinu Doru Glăvan i-a înmânat profesorului Florea Firan legitimaţia de membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, distincţie pe care a primit-o cu ocazia împlinirii a celor 80 de ani de viaţă.
Ediţia din acest an a Colocviilor „Scrisul Românesc“ (Craiova, 3-4 octombrie) se încheie astăzi, cu un moment aniversar, în această zi profesorul Florea Firan împlinind 80 de ani.