5.5 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalProcurorii vor închisoare pentru Şereş şi Nagy

Procurorii vor închisoare pentru Şereş şi Nagy

Instanţa supremă a judecat ieri ultimul termen, al 59-lea, din procesul în care foştii miniştri sunt acuzaţi de trădare şi atentat la siguranţa naţională. Soluţia va putea fi atacată la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La mai bine de patru ani de când au fost trimişi în judecată, timp în care au avut loc nu mai puţin de 59 de termene, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar putea lua o decizie în dosarul în care foştii miniştrii Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy sunt acuzaţi că au aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi inculpaţii Vadim Benyatov, Stamen Stancev, Dorinel Mucea şi Mihail Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material. Potrivit procurorilor DIICOT, Codruţ Şereş este acuzat şi de comiterea infracţiunii de trădare prin transmiterea de secrete, în timp ce Michal Susak şi Mircea Călin Flore sunt acuzaţi şi de comiterea infracţiunii de complicitate la spionaj. Ca atare, un procuror DIICOT a cerut, ieri, pedepse cu executare pentru foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, precum şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosarul privatizărilor strategice, după ce a arătat că dovezile de la dosar probează infracţiunile de care aceştia sunt acuzaţi. Potrivit Mediafax, procurorul nu a individualizat pedepsele, dar a depus concluzii scrise. Procesul foştilor miniştri Şereş şi Nagy a avut nu mai puţin de 59 de termene, iar soluţia va putea fi atacată la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Trimişi în judecată în 2009, pentru fapte comise în 2005

La 30 martie 2009, procurorii de la Crimă Organizată i-au trimis în judecată pe foştii miniştri ai economiei şi comunicaţiilor, Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, alături de Gabor Kerekeş, Mircea Călin Flore (senior director CSFB EUROPE Ltd. LONDRA), Michal Susak, acuzaţi că, în perioada 2005 – 2006 ar fi aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi inculpaţii Vadim Benyatov, Stamen Stancev, Dorinel Mucea şi Mihail Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material. Potrivit procurorilor DIICOT, Codruţ Şereş este acuzat şi de comiterea infracţiunii de trădare prin transmiterea de secrete, în timp ce Michal Susak şi Mircea Călin Flore sunt acuzaţi şi de comiterea infracţiunii de complicitate la spionaj. Potrivit rechizitoriului remis instanţei, cei şase inculpaţi sunt acuzaţi de comiterea unor activităţi ilicite în legătură cu: privatizarea Electrica Muntenia Sud; vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom; procesele de privatizare/restructurare a SC ROMAERO SA Bucureşti şi SC AVIOANE SA Craiova aflate în portofoliul MEC – OPSPI; consultanţă în vederea privatizării SN RADIOCOMUNICAŢII SA; adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN POŞTA ROMÂNĂ SA din portofoliul MCTI; selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la Bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC ROMTELECOM SA din portofoliul MCTI. Anterior, pentru fapte similare, prin rechizitoriile nr. 222/D/P/2006 şi 156/D/P/2007 au fost trimise în judecată şi alte persoane.
Ancheta în acest caz a pornit de la informările remise DIICOT de către SRI, la data de 8 iunie 2006, potrivit cărora ar exista nereguli legate de negocierile de vânzare a unui pachet de opt la sută din acţiunile Petrom din portofoliul MEC-OPSPI în favoarea Asociaţiei Salariaţilor (PAS) Petrom, precum şi în legătură cu privatizarea CN Radiocomunicaţii SA Bucureşti în adjudecarea de către CSFB a licitaţiei internaţionale organizate de MEC pentru consultanţă în vederea vânzării prin listare la Bursă a pachetului de acţiuni (circa 46 la sută) deţinut de statul român la SC Romtelecom SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS