Biserica paraclis mitropolitan “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Craiova a fost neîncăpătoare ieri, în Duminica dinaintea Botezului Domnului, pentru numărul mare de credincioşi veniţi la rugăciune în ajunul marii sărbători a Epifaniei Domnului. Bucuria duhovnicească a fost sporită de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei mitropolitane din Craiova, condus de prof. Victor Şapcă.
La final, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre semnificaţiile pericopei evanghelice din această duminică, subliniind actualitatea mesajului transmis de Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. “În Evanghelia acestei duminici, Sfântul Ioan Botezătorul îndeamnă la pocăinţă. Este o chemare valabilă şi în zilele noastre, pentru că este foarte important ca viaţa noastră să se schimbe în bine, să nu ne lăsăm conduşi de cărările lumii acesteia. Orice lucru pământesc duce la cele pământeşti, în timp ce orice este ceresc duce la ceruri. Ca atare, viaţa noastră trebuie trăită în aşa fel încât să putem fi moştenitori ai Împărăţiei Cerurilor. Ori dacă ne aşezăm propria viaţă după chipul lumii acesteia, preluăm şi noi chipul unei lumi trecătoare, o lume care se ofileşte odată cu trecerea timpului şi nu are nicio consistenţă. O lume ce are nevoie permanent de înnoire şi numai Dumnezeu este Acela care, cu harul Său, poate înoi firea lucrurilor, iar pe noi ne înoieşte atunci când avem căinţă pentru păcatele noastre, pocăinţă, când avem inimă deschisă în smerenie şi evlavie faţă de Mântuitorul Hristos”, a spus IPS Irineu.
Biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul” – repere istorice
Aşezată în zona centrală a Craiovei, Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” este unul dintre reperele importante ale vieţii religioase şi culturale ale Cetăţii Băniei. Ea fost ctitorită de vornicului Ilie Otetelişanu în anul 1720 şi refăcută din temelii în 1893. Pictura a fost realizată de Gheorghe Tăttărescu, fiind considerată ultima biserică pictată de acesta. Sfântul locaş a devenit în scurt timp un simbol pentru cei care locuiau în această zonă, numele Sfântului Ocrotitor Ilie fiind dat şi cartierului în mijlocul căruia se află. Tot aici a fost înfiinţată, în 1837, Şcoala de fete „Lazaro – Otetelişanu”, considerată prima şcoală de fete din Oltenia.
Astăzi, de sărbătoarea Botezul Domnului, ÎPS Irineu săvârşeşte slujba Sfintei Liturgjii şi sfinţirea cea mare a apei la Catedrala mitropolitană “Sfântul Dumitru” din Craiova.