9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalParcarea subterană din Craiova are câştigător

Parcarea subterană din Craiova are câştigător

După nouă luni de greţuri administrative, pigmentate cu contestaţii, suspiciuni, suspendări şi analize prelungite, Primăria Craiova a adus pe lume câştigătorul licitaţiei pentru construirea parcării subterane de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, finanţat din fonduri europene: asocierea de firme Mitliv – Polystart – Habau. Ele sunt susţinute tehnic şi profesional de firmele Romsecurity Systems, Civitas Systems şi Avitech Co. Societăţile au avut al doilea cel mai bun preţ dintre cei 15 competitori calificaţi în faza finală de deschidere a ofertelor financiare: 48.833.976 de lei (circa 11 milioane de euro) plus TVA faţă de preţul estimativ de la care a plecat primăria, de 65.698.217 lei plus TVA. Spre comparaţie, firma care a oferit cel mai mic preţ a fost Lujan Construcciones – 45.348.630 de lei, iar asocierea de firme clasată pe ultimul loc din punctul de vedere al preţului cerut a fost CONSTRUCT CO GROUP – HIDROCONSTRUCŢIA – 62.328.742 de lei, deci o diferenţă de peste 33%. Câştigătorul nu a fost încă anunţat oficial, deoarece se aşteaptă expirarea termenului de depunere a contestaţiilor la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, ceea ce înseamnă circa o săptămână. Dacă nu va fi depusă nici o contestaţie, primăria şi asocierea Mitliv – Polystart vor semna imediat contractul pe suma de 48.833.976 de lei plus TVA. Dacă va fi depusă contestaţie, urmează o altă etapă de recurs la Curtea de Apel Craiova, care are ultimul cuvânt în acest domeniu. Dacă s-ar întâmpla astfel, semnarea contractului ar fi întârziată cu câteva luni.
Printre celelalte firme sau asocieri de firme înscrise în cursa pentru cele peste zece milioane de euro se regăsesc: RECON – TCIF, TIAB-ATLAS – SOLETANCHE, GRUP PRIMACONS, STRABAG sau DELTA ACM – UTI.

Parcarea trebuie să fie gata în doi ani

Puternic criticat de arhitecţii din Craiova, care acuză distrugerea parcului de lângă şi stricarea imaginii clădirii teatrului, proiectul parcării prevede o construcţie subterană pe două niveluri, cu o lungime de 212,5 metri şi o lăţime de 63,5 metri. Construcţia este proiectată pentru 586 de autoturisme, 33 de motociclete şi mai multe prize pentru alimentarea vehiculelor electrice. Parcarea ar trebui să fie dată în folosinţă în 24 de luni de la semnarea contractului cu firma câştigătoare. Pe parcursul derulării licitaţiei, au fost depuse mai multe contestaţii. Una dintre societăţile care au contestat procedura de achiziţie publică este SCT Bucureşti, la care acţionar este unul dintre finanţatorii echipei de fotbal a municipalităţii. Dosarul licitaţiei a ajuns şi pe masa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a decis să suspende licitaţia începând cu 19 iunie. Procedura a fost reluată pe 3 iulie, după ce contestaţia firmei SC Sako Media Technology SRL a fost respinsă pe motiv că a fost introdusă tardiv, iar celelalte două firme, SCT Bucureşti şi Aniva Consult Technology, au renunţat la contestaţii. Sako a acuzat Primăria Craiova că a modificat nelegal anumite cerinţe din caietul de sarcini şi a cerut anularea procedurii de atribuire. CNSC a respins această acuzaţie, nu pentru că nu ar fi fost adevărată, ci pentru că Sako nu ar fi respectat procedura de contestaţie, şi anume cerinţa de a depune, mai întâi, la primărie o astfel de sesizare. În ceea ce o priveşte pe Aniva, firma a solicitat şi ea anularea în parte a documentaţiei de atribuire şi anulare a procedurii dacă deficienţele nu puteau fi remediate. Ulterior, Aniva a renunţat la contestaţie deoarece primăria s-a conformat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS