2.3 C
Craiova
joi, 6 februarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDeclaraţi ale premierului Ponta înainte de şedinţa de Guvern

Declaraţi ale premierului Ponta înainte de şedinţa de Guvern

Premierul Victor Ponta a declarat înainte de începerea şedinţei de Guvern de astăzi că este mulţumit de prestaţia miniştrilor implicaţi în
perioada aceasta în gestionarea situaţiei create de zăpadă şi viscol. Pagina oficială de internet a Executivului a publicat declaraţiile susținute de prim-ministrul Victor Ponta la începutul şedinţei de guvern.

„Victor Ponta: Stimați colegi, bună ziua. Câteva lucruri importante, cât este și presa, și după aceea trecem la treabă. În primul rând, vreau să mulțumesc domnului Chițoiu, domnului Voinea și celorlalți miniștri care ați discutat pe o perioadă ceva mai lungă – două săptămâni – cu delegația instituțiilor financiare internaționale în așa fel încât aș putea spune că prima vizită s-a încheiat cu bine. De asemenea, o să vă rog pe toți, în frunte, evident, cu ministrul de Finanțe și ministrul Bugetului, dar și ceilalți, să explicați măsurile pe care le adoptăm și au fost agreate după multe negocieri cu partenerii noștri internaționali, cu Banca Națională, cu ceilalți parteneri. În primul rând, acea măsură de sprijinire a persoanelor fizice cu venituri medii în ceea ce privește posibilitatea – pentru că e doar o posibilitate – de a amâna, pe o perioadă de doi ani, jumătate din rata pe care o plătesc. Am văzut că fiind o măsură bună, evident, că s-au mobilizat criticii. Nu e nici un fel de influenţă bugetară pentru această perioadă şi, dimpotrivă, cred că, având mai mulţi bani în consum, s-ar putea să avem influenţe pozitive. De asemenea, e important ca în această perioadă de creştere economică, fiecare dintre cetăţenii acestei ţări să simtă că nu e doar o creştere prezentată la televizor, cu cifre, ci viaţa fiecăruia dintre cei care trăiesc în România este… în primul rând, nu e mai rea, în al doilea rând, dacă se poate să fie un pic mai bună, dna ministru Câmpeanu, astăzi am citit că aţi făcut o faptă ‘cumplită’, ați venit cu hotărârea de guvern cu 59.000 de bilete de tratament pentru pensionari. Foarte bine aţi făcut, vă felicit. Eu am aprobat hotărârea de guvern, nu mă uitasem exact la cifre, dar  fiind dumneavoastră criticată că de ce trimitem 59.000 de pensionari la tratament, vreau să vă felicit. Foarte bine facem. Orice putem să facem pentru pensionari, pentru profesori, pentru elevi, pentru studenţi, asta trebuie să facă un guvern care are creştere economică.

De asemenea, am discutat din nou cu ministrul de Finanţe şi, probabil, săptămâna viitoare, ca proiect de lege, vom veni cu acea iniţiativă prin care, pe de o parte, se limitează tranzacţiile în numerar la 10.000 de lei – nu? – 100 de milioane, la persoane fizice, dar, în paralel cu plafonarea comisioanelor bancare, în aşa fel încât oamenii să nu piardă nimic şi băncile care o să aibă rulaj mai mare să nu-şi crească neapărat profitul pe seama oamenilor, ci să fie un mod de combatere a evaziunii fiscale, dar şi de sprijin pentru populaţie, care să nu afecteze băncile.

A treia măsură pe care trebuie să începem să o implementăm de la 1 aprilie: programul de ajutor de stat pentru acoperirea a jumătate din costurile salariale pentru cei care creează peste 20 de locuri noi de muncă. Cred că e un lucru important şi bun. Şi, de asemenea, în discuţiile cu partenerii internaţionali, până la vizita din aprilie trebuie să stabilim metodologia şi implicaţiile aplicării scutirii de impozit pentru profitul reinvestit. Lucrurile se pot face dacă trendul din luna ianuarie – în sfârşit, avem veşti bune de la ANAF, dle ministru, înţeleg că aveţi încasări 6,5% peste planul de încasări şi 13,2% faţă de luna ianuarie a anului 2013. Să dea Dumnezeu să ţinem acest ritm, ca să putem să punem în aplicare toate proiectele pe care le-am făcut.

Două lucruri importante mai vreau să spun cât este presa. În primul rând, vreau să mulţumesc dlui vicepremier Dragnea, celorlalţi – vicepremierului Oprea, miniştrilor care s-au implicat pentru ca în perioada de intemperii lucrurile să fie păstrate sub control, însă avem în continuare probleme – şi aici, dl Arafat, dl vice-prim-ministru, trebuie clar să lucreze la îmbunătăţirea procedurilor de colaborare. E foarte clar că ISU, într-o parte şi sistemul 112, în partea cealaltă, se pare că nu reuşesc, am văzut şi astăzi probleme de coordonare şi până la 1 martie vreau să avem procedurile îmbunătăţite şi refăcute, în aşa fel încât să fim mai bine coordonaţi şi mai bine pregătiţi în situaţiile următoare.

Pentru ceea ce priveşte sistemul de justiţie, dl ministru Cazanciuc, căruia îi mulţumesc, a discutat cu CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public, are o serie de măsuri. Ceea ce este absolut urgent şi absolut de bucătăria internă a sistemului de justiţie, sunt de acord şi vom adopta prin ordonanţă de urgenţă, pentru că, repet, e vorba de bucătăria lor internă, cum îşi organizează anumite proceduri de funcţionare în cadrul sistemului de justiţie. Sunt însă numai propuneri venite de la CSM, Ministerul Public şi Înalta Curte. Celelalte subiecte care au făcut obiectul dezbaterii publice, le facem proiect de lege şi Parlamentul, în baza unei dezbateri deschise şi prin ascultarea tuturor specialiştilor, care, de altfel, am văzut că de sâmbătă încoace, totuşi, ne-au arătat că nu era chiar aşa de negru dracul, cum ni-l prezentau nespecialiştii. De fapt, sunt coduri care pot să funcţioneze foarte bine şi sunt instituţii bune şi trebuie să le sprijinim.

La fonduri europene, aţi fost toţi miniştrii implicaţi, ieri, la comitetul care urmează să finalizeze proiectul de acord de parteneriat. Dle ministru Teodorovici, trebuie să puneţi pe site – când puneţi pe site, luni, nu? – puneţi-l pe site, primiţi toate observaţiile, lăsăm până la sfârşitul lunii. O menţiune specială o fac şi public, să puneţi acolo şi sportul, la priorităţi care trebuie finanţate, că l-aţi uitat pe sport – tot zicem că îl susţinem – dar cred că putem să construim un stadion, o sală de sport, ne ajută mai mult decât multe alte zone unde cheltuim bani. Şi vă rog să… aşa e, la propunerea dnei Tocală şi la insistenţa mea, vă rog să daţi posibilitatea finanţării din fonduri europene unor proiecte de acest gen. Important e că – vă rog, dle ministru Teodorovici, să vă păstraţi optimismul privind rata de absorbţie a actualelor fonduri disponibile şi să organizăm sistemul împreună cu ceilalţi responsabili, în aşa fel încât dezastrul de până în 2012 să nu fie în nici un fel repetat în perioada următoare. Mulţumesc celor de la presă. Ne apucăm de treabă şi la final vă anunţăm ce alte decizii am mai adoptat”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS