17.3 C
Craiova
sâmbătă, 26 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalGinecologii certăreţi, arşi la buzunar şi puşi să se împace

Ginecologii certăreţi, arşi la buzunar şi puşi să se împace

Doi ginecologi din Dolj şi unul din Olt au fost săptămâna trecută în atenţia presei, primii doi pentru o altercaţie între ei, celălalt pentru acuze de malpraxis din partea unei paciente. Dacă medicii din Dolj s-au ales luni cu sancţiuni, în cazul ginecologului din Olt spitalul a anunţat că a fost vorba de „o înţelegere greşită a termenilor medicali“.

Saleh Majed şi Hadi Haidari, ambii medici ginecologi la Spitalul Orăşenesc Dăbuleni, au fost, la sfârşitul săptămânii trecute, protagoniştii unui incident petrecut chiar în incinta unităţii medicale. Între cei doi a avut loc o altercaţie, apoi s-au acuzat reciproc de lovire şi au depus plângere la Poliţia Dăbuleni, unul împotriva celuilalt. Până ca poliţia să stabilească vinovatul, pentru că nici unul nu a adus, până luni, un certificat medico-legale care să ateste leziunile suferite, spitalul a fost cel care a dat primele sancţiuni.
Ambii ginecologi s-au ales cu salariul diminuat cu 10% pe o perioadă de trei luni, însă pot contesta decizia în termen de 30 de zile, la Tribunalul Dolj. „Pe baza notelor explicative depuse de cei doi şi a declaraţiilor martorilor, Comisia de disciplină din cadrul spitalului a dispus sancţionarea celor doi medici cu 10% din salariu pe o perioadă de trei luni, conform prevederilor Regulamentului de Ordine Interioară. În acelaşi timp, am solicitat şi Colegiului Medicilor Dolj să ia o măsură în acest caz“, a precizat luni, pentru GdS, ec. Ileana Măricuţoiu, managerul Spitalului Orăşenesc Dăbuleni. Aceasta a mai menţionat că, dacă în cazul lui Saleh Majed, medicul se află la prima abatere, dr. Hadi Haidari a fost sancţionat în fiecare an, începând din 2010, cu avertisment scris, pentru indisciplină. Totodată, conducerea spitalului le-a pus în vedere celor doi medici să lase certurile şi să-şi vadă fiecare de munca lui.

„Decât să plângă mama mea, mai bine să plângă mama lui“

Chestionaţi de GdS, atât dr. Saleh Majed, cât şi dr. Hadi Haidari au recunoscut că între ei există un conflict de aproape trei ani. „Neînţelegerile cu dr. Saleh sunt mai vechi, de aproape trei ani, de când a fost adus aici şi pus de actuala directoare-şef al Compartimentului de obstetrică-ginecologie, deşi eu lucram de 16 ani în acest spital. Dr. Saleh a venit şi mi-a interzis să consult o pacientă, după care m-a lovit cu o bară metalică în cap“, susţinea vineri medicul Hadi Haidari. În schimb, dr. Saleh Majed a precizat că, atunci când a venit la Spitalul Orăşenesc Dăbuleni, în mai 2011, după ce s-a desfiinţat Spitalul Bălceşti, a găsit „o singură cameră, unde se făceau atât naşteri, cât şi chiuretaje şi consultaţii, unde se folosea aceeaşi trusă la trei-patru femei şi nici nu se tăia chitanţă la chiuretaje“. „Când am fost numit coordonatorul compartimentului de chirurgie de la spital, în septembrie 2011, am încercat să schimb toate acestea şi de aici şi conflictul cu doctorul Haidari“, a mai spus dr. Majed.
În ceea ce priveşte incidentul de joia trecută, dr. Saleh Majed susţine că a cedat psihic în faţa înjurăturilor lui Hadi Haidari. „Eu eram de gardă, iar doctorul Haidari consulta în sala de operaţie. L-am rugat să nu mai consulte acolo, pentru că este vorba de o încăpere septică, şi i-am transmis că-i fac referat, pentru că nu era prima dată când ne certam din cauza acestui lucru. El a început să înjure, a intrat peste mine, eu am pus mâna pe stativul de perfuzii şi i-am spus că-i dau cu el în cap, el s-a apropiat şi m-a lovit cu capul de mi-a spart nasul, apoi a fugit. A fost vorba de câteva secunde, nu a fost o bătaie propriu-zisă. Am vrut să mă apăr, dar nu am apucat. Pentru că ştiţi cum e, decât să plângă mama mea, mai bine să plângă mama lui. Poate nici eu nu ar fi trebuit să reacţionez aşa, dar am cedat psihic în faţa înjurăturilor lui. Nu e prima dată când înjură şi a fost avertizat de mai multe ori pentru jigniri“, a explicat dr. Majed.
Acesta a fost marţi la IML Craiova pentru a-şi scoate certificatul medico-legal. „Am opt zile de îngrijiri medicale, pentru lovituri cu un corp dur, dar nu mi le-am luat, am venit la serviciu. O să merg mâine (miercuri, n.r.) la poliţie să depun certificatul, dar nu am de gând să merg mai departe“, a precizat dr. Saleh Majed. În momentul în care cei doi ginecologi vor prezenta un certificat medico-legal, poliţia va face şi încadrarea juridică a faptei, medicii fiind cercetaţi pentru comiterea infracțiunii de lovire și alte violențe.

Cazul de la SJU Slatina, „rezolvat“
de spital

Alt ginecolog stabilit de ani buni în România, dr. Hashemi Masoud, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, a fost acuzat săptămâna trecută de malpraxis de o pacientă din Balş, care susţinea că medicul respectiv i-a făcut o intervenţie de întrerupere de sarcină, deşi nu era gravidă. Femeia de 37 de ani fusese examinată de medicul Masoud la SJU Slatina şi diagnosticată cu fibromatoză uterină, motiv pentru care a şi fost internată. Pacienta a precizat că, după operaţia la care a fost supusă, a auzit o discuţie între medic şi asistente, în care acesta spunea să se scrie în foaia de observaţie că s-a făcut întrerupere de sarcină. „Am avut o colegă de salon care îmi semăna. Ea trebuia să facă întrerupere de sarcină, nu eu“, a explicat pacienta din Balş.
În legătură cu acest caz, Spitalul Judeţean Slatina a anunţat luni că a fost vorba doar de „o înţelegere greşită a termenilor medicali“.
„Doamna Mantu Mariana, în vârstă de 37 ani, din Balş, a fost internată cu diagnosticul de «Fibromatoză uterină hemoragică, metroanexită chistică dreaptă», iar în data de 23.01.2014, ca urmare a persistenţei simptomatologiei, a fost informată despre necesitatea efectuării unui chiuretaj uterin în scop hemostatic, procedură faţă de care pacienta şi-a exprimat în scris consimţământul. După efectuarea procedurii, starea generală a pacientei a permis externarea, în data de 24.01.2014. Considerăm că, ulterior, s-a manifestat o înţelegere greşită a termenilor medicali, în sensul că nu a existat suspiciunea unei sarcini, care să necesite avort terapeutic, în cazul de faţă procedura la care a fost supusă pacienta fiind de chiuretaj uterin în scop hemostatic şi explorator – manevră cu indicaţie curentă, în conformitate cu diagnosticul“, se arată în comunicatul transmis de SJU Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS