4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSondaj rapid printre tinerii Craiovei - „Moaaa, ultima carte citită... nu mai ţin minte“

Sondaj rapid printre tinerii Craiovei – „Moaaa, ultima carte citită… nu mai ţin minte“

http://www.youtube.com/watch?v=p0TiYhTCDHI

\n

Craiova visează la titulatură de capitală culturală europeană, dar unii locuitori ai săi, cu precădere cei tineri, sunt străini de reperele elementare culturale. Redactorii GdS au realizat un scurt sondaj în centrul oraşului, iar rezultatele sunt alarmante.
Cei mai mulţi dintre craiovenii cu care au discutat redactorii GdS nu au citit nici o carte în ultimul an, nu au mers niciodată la filarmonică, nu au avut niciodată fişă de lectură la Biblioteca Judeţeană şi nu au pus piciorul în muzeele din oraş.

Majoritatea tinerilor intervievaţi au spus cu zâmbetul până la urechi că în materie de muzică preferă manelele. Unul dintre aceştia este Cătălin Mihai care a spus fără să se gândească prea mult că preferă manelele. Băiatul nu a mers niciodată la filarmonică, deoarece nu este pasionat de gen. Băiatul nu ştia nici măcar unde este sediul Bibliotecii Judeţene din oraş şi, amuzat, a spus că ultima carte pe care a citit-o este „Amintiri din copilărie“, iar autorul preferat este, evident, Ion Creangă. Întrebat dacă vreodată a cumpărat cărţi, elevul a recunoscut că singura carte pe care a cumpărat-o a fost cartea de legislaţie rutieră.
Claudiu Turbatu, tot elev, ascultă şi el tot manele. Nu ştia unde este situată Filarmonica „Oltenia“ şi nici nu îşi dorea să afle, deşi sediul acesteia era la câţiva paşi de el. Însă, băiatul a mers acum doi ani la teatru, unde ne-a spus că a văzut „un documentar“, dar nu îşi aduce aminte nimic din el. Ştia că Biblioteca Judeţeană se află undeva prin centrul oraşului, dar nu are fişă de lectură acolo pentru că nu îi place să citească.
Nici Ricardo Ciobanu, elev în clasa a XII-a, nu ştia unde e Filarmonica sau Biblioteca Judeţeană. Nu a citit niciodată o carte şi nici nu îşi doreşte să citească vreodată.

Majoritatea craiovenilor ascultă manele

Cu Paul Vancea redactorii GdS s-au întâlnit în timp ce trecea prin faţa Filarmonicii „Oltenia“. Cu toate acestea, nu ştia unde se află filarmonica. A fost sincer şi a spus că nu a fost niciodată acolo. La teatru a fost o singură dată şi nici nu crede că va mai merge la o piesă de teatru prea curând, pentru că nu are timp. Pe ideea mai răruţ că-i mai drăguţ a mers şi Manuel Mitrache, care a spus că ultima carte citită a fost „Baltagul“, iar în prezent nu are timp să citească pentru că este ocupat cu şcoala de şoferi. Singurele cărţi pe care băiatul le-a cumpărat până acum au fost nişte culegeri după care a învăţat pentru bac. Spre deosebire de alţii, el ştie unde este Filarmonica, dar nu a mers niciodată la un concert.
Marius Cătălin a recunoscut şi el că nu mers niciodată la un concert la Filarmonică pentru că nu îi place muzica de acolo. După un moment de gândire, şi-a adus aminte că pe undeva prin centrul oraşului este şi Biblioteca Judeţeană, dar nu a vizitat-o niciodată. Pentru că nu a mai citit o carte de când era mic, Cătălin nu şi-a amintit titlul nici unui volum şi nici numele vreunui autor. Nu a vizitat niciodată nici un muzeu din Craiova şi nici nu a mers la teatru, pentru că în timpul liber preferă să se plimbe, să joace fotbal.
Mihaela Ghercea nici nu a dorit să audă de muzica de la filarmonică, deoarece preferă manelele. A spus că ultima dată când a mers la un spectacol a fost de Ziua Îndrăgostiţilor. Ce piesă a văzut? Nu şi-a mai amintit, deşi au trecut numai trei zile de atunci: „Era ceva cu îndrăgostiţi, nu mai ştiu sigur“, a spus ea. Singurele cărţi pe care le-a cumpărat au fost câteva culegeri pe care profesoara de română le-a adus la şcoală. Niciodată nu a cumpărat o carte de plăcere pe care să o citească cu drag. Nu a vizitat niciodată muzeele din Craiova şi nici nu ştia pe unde sunt situate, fiindcă în timpul liber îi place doar să iasă cu prietenii.

Eminescu, o vagă amintire

Cu o cultură deşuchiată s-a mândrit şi Ana-Maria Albu. De Biblioteca Judeţeană a aflat acum un an, pentru că i-au trebuit câteva cărţi pentru lucrarea de licenţă. După aceea nu a mai dat pe acolo, pentru că nici ei nu îi place să citească. În ultimul an nu a citit nici o carte şi nici nu a cumpărat vreuna: „Ce rost are să cumpăr, îmi încarc cu ea biblioteca“, a spus tranşant. Nu îşi încarcă timpul nici nu concertele de la filarmonică şi nici cu spectacolele de la teatru, deoarece în timpul liber pe care îl are îi place să stea sau să doarmă.
Lovit de acelaşi virus al manelelor, Florin Grecu a spus că ascultă acest gen de muzică pentru că e singurul care îi transmite un mesaj frumos. Întrebat care este ultima carte pe care a citit-o, îi ia cam mult timp să răspundă: „Moaaa, ultima carte citită… nu mai ţin minte“. În cele din urmă şi-a amintit vag că a citit cândva, ceva de Eminescu, dar nu mai ştia ce. Altfel stau lucrurile cu cei mai în vârstă.
Trecută de prima tinereţe, Marilena Truică a fost la Teatrul Colibri. La filarmonică nu a mers pentru că nu mai are timp şi posibilităţi. Spre deosebire de cei tineri, Marilena a spus că titlul ultimei cărţi citite este „Arta conversaţiei“, şi totodată a precizat că în ultimul timp a cumpărat multă cărţi despre epoca ceauşistă pentru că îşi doreşte ca nepoţii să afle de acea perioadă. În schimb, Dan Ionaşcu a mărturisit că nu citeşte. Nu avut niciodată fişă la biblioteca din oraş pentru că citeşte doar ziarele. În ultimul an nu a cumpărat nici o carte, ci numai reviste şi ziare. Dan nu a mers până acum la filarmonică, dar îşi doreşte ca în viitorul apropiat să meargă. La teatrul din oraş nu a mai mers de 15 de ani.

Numărul vizitatorilor Muzeului Olteniei a crescut

Reprezentantul unei librării din oraş a mărturisit că, până la ora 12.00, a vândut zece cărţi, iar numărul variază de la o zi la alta. Cele mai vândute sunt cărţile de beletristică, psihologie, dicţionarele şi ghidurile de conversaţie.
Pe de altă parte, statisticile arată că şi numărul vizitatorilor Muzeului Olteniei a crescut. Directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a spus că, dacă în cursul anului 2012, înainte de inaugurarea spaţiilor expoziţionale ale Secţiei de Ştiinţele Naturii, erau în medie cam 16 vizitatori pe zi, la o estimare făcută în cursul lunii februarie 2013, numărul acestora se apropia uşor de 200 de vizitatori.
Craiovenii ca şi românii, în general, se consideră un popor inteligent. Chiar mai inteligent decât altele. În realitate, craiovenii sunt loviţi, se pare, de un virus care pare nevindecabil atunci când vine vorba de cultură.

Puţini români citesc

Peste jumătate dintre români nu au citit în acest an măcar o carte, arată un sondaj efectuat de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS) la comanda postului TVH 2.0. Doar 15% dintre cei care au răspuns la sondaj au citit cinci sau peste cinci cărţi, 21% au terminat de citit una-două cărţi, iar 11% au citit trei-patru cărţi în acest an. Pe categorii de vârstă, datele arată că nu au citit nici o carte 32% dintre cei cu vârstele între 18 şi 30 de ani, 49% dintre cei din segmentul 31 – 55 de ani şi 68% dintre seniorii peste 55 de ani. Faptul că românii nu prea mai au fie chef, fie bani, de cărți se reflectă în piața de carte tipărită, care scade de la an la an. Între timp, piața e-book-urilor, mai ieftine cu aproximativ 30% decât cele tipărite, crește.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS