13.9 C
Craiova
duminică, 6 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalControale la toate hipermarketurile din țară

Controale la toate hipermarketurile din țară

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) realizează cel mai amplu control la supermarketurile și hipermarketurile din țară. Inspectorii dețin informații cum că pe rafturi ar fi ajuns produse din carne expirate, apoi reambalate. Conform unui comunicat al ANPC, controlul tematic are ca obiect verificarea calităţii şi conformităţii unor produse alimentare – salam feliat, capete de salam, precum şi felii de şuncă ambalate, produse care aveau data durabilităţii minimale depăşită şi modificată de către ambalator. Produsele se aflau la comercializare într-un lanţ de supermarketuri din toată ţara. Ieri a fost verificată o cantiate de 6.460 kg din 23 de unităţi de comercializare, precum şi 1 ambalator.
A fost oprită definitiv de la comercializare o cantitate de 1.810 kg, iar o cantitate de 4.212 kg a fost oprită temporar de la comercializare, cantitate aflată la ambalator.

Produsele ambalate în vid aveau data durabilităţii minimale modificată de ambalator, având data durabilităţii minimale depăşită de aproximativ 2 luni.
Controlul a fost extins la ambalator. La data controlului, în depozitul unităţii se aflau 9 sortimente de salamuri crud uscate sub formă de felii şi capete, care erau ambalate vrac în paleti (9 paleţi/ 4212 kg). Pe aceşti paleţi era menţionat doar lotul (2081779), fără a fi specificate informaţii referitoare la denumirea produselor, termenul de valabilitate.    
La data controlului, în secţia de ambalare erau două sortimente de salam, iar pe eticheta produsului vidat se menţiona termenul de valabilitate 06.04.2014, termen de valabilitate de 42 zile din ziua livrării stabilit în mod incorect de ambalator. Din documentele prezentate de operatorul economic reiese ca aceste produse au fost recepţionate în data de 17.02.2014, în stare refrigerată (0-4 grade Celsius), iar termenul de valabilitate stabilit de producător este 24.02.2014.

Au fost găsite ambalaje cu produs Felii de salam Clasic crud – uscate ambalat 250g , şarja 2083604 , ce prezentau ca neconformitate mozaic şi culoare total diferite pentru produse ce au etichete identice. Unul dintre ambalaje prezenta felii de salam de culoare roşu-închis cu mozaicul slăninii tocat grosier, iar celălalt ambalaj conţinea felii de salam de culoare maronie cu mozaicul slăninii tocat fin, culoare nespecifica a produsului.
Au fost aplicate 7 amenzi în valoare de 36.000 lei.
Controlul este în curs de desfăşurare în toată ţara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS