10 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljReţelele de socializare, capcane pentru copii

Reţelele de socializare, capcane pentru copii

Copiii au început să utilizeze reţelele de socializare de la vârste tot mai fragede, neînţelegând riscurile la care se expun. Dependenţa de internet şi, implicit, de reţelele de socializare îi face pe minori să accepte uşor cererile de prietenie venite de la persoane necunoscute. Psihologii spun că, odată cu dezvoltarea acestor reţele, părinţii trebuie să fie mai responsabili şi mai atenţi la activităţile copiilor lor.

Din ce în ce mai mulţi copii leagă prietenii cu oameni pe care nu îi cunosc. Tentaţia este mare şi cel mai folosit site de socializare este Facebook. Acest fenomen a luat amploare, astfel încât orice minor poate avea acces la o asemenea cale de comunicare. Dacă părinţii sunt din ce în ce mai ocupaţi cu serviciul, copiii şi-au găsit imediat o modalitate să comunice cu persoane necunoscute. Comunicarea directă este înlocuită de comunicarea on-line, unde tinerii caută, de cele mai multe ori, înţelegerea pe care nu o găsesc acasă. Problema intervine atunci când minorii uită regulile pe care le impun reţelele de socializare în privinţa vârstei utilizatorilor. Deşi vârsta minimă pe care trebuie s-o aibă un copil pentru a-şi face cont pe Facebook, Instagram şi Twitter este de 13 ani, mulţi mint în această privinţă şi îşi fac un cont fără acordul părinţilor. Odată ce copilul a împlinit vârsta de 13 ani şi îşi poate face un cont pe reţelele de socializare, părinţii ar trebui să monitorizeze atent activitatea minorilor din mediul on-line. Aflându-se la o vârstă fragedă, copiii sunt tentaţi să îşi dezvăluie datele personale precum numărul de telefon şi adresa la care locuiesc.
„Nu sunt de acord ca să aibă acces la reţelele de socializare. Cred că tehnologia îi pune foarte mult în pericol. Mie mi-a dat cerere de prietenie o persoană de vreo 40 de ani, pe care nu o cunoşteam. A intrat să discute cu mine de vreo două ori pe Facebook. După câteva zile, după acelaşi cont, mi-a spus o persoană matură că, de fapt, fetiţa ei era cea care îmi trimitea mesaje. De aici mi-am dat seama că minorii sunt tentaţi de mediul online şi ar face orice să aibă acces la aceste reţele“, a povestit îngrijorată o femeie.

„Am Facebook de la zece ani“

„Copilul meu este în clasa a V-a şi colegii lui au cont pe Facebook încă din clasa a III-a. Mie, ca părinte, mi se pare o situaţie îngrijorătoare pentru că, odată cu aceste tentaţii on-line, nu mai putem avea acelaşi control asupra vieţii copiilor noştri. Fiind mici, ei nu pot să diferenţieze binele de rău. Sunt mulţi oameni care profită de inocenţa acestor copii, ajungând chiar să-i hărţuiască verbal şi să le ceară să se întâlnească într-un anume loc“, a mărturisit Monica, o mamă care şi-a protejat copilul de aceste tentaţii.
Reţelele de socializare au intrat din ce în ce mai mult în viaţa copiilor şi acest lucru ni-l confirmă şi Andra Mihalache, o fetiţă de 14 ani care, la numai zece anişori, a luat contact pentru prima dată cu lumea virtuală de pe Facebook. „Am cont pe Facebook de la zece ani, pe care mi l-a făcut o vecină. În timp am început să-i aflu toate ascunzişurile. Am descoperit că pot să iau mai uşor legătura cu prietenii şi colegii. Alt lucru care m-a atras atunci au fost şi câteva jocuri distractive. Facebook-ul m-a ajutat să cunosc şi persoane cu care am ajuns să mă şi întâlnesc. Nu m-am întâlnit special cu persoanele respective, ci le-am cunoscut la şcoală sau la petreceri. S-a întâmplat să intre să stea de vorbă cu mine diferite persoane şi mulţi băieţi mi-au spus că sunt drăguţă şi frumoasă. Nu am ajuns niciodată la dependenţă“, a povestit micuţa.
Lui Radu, Facebook-ul nu i-a venit deloc în ajutor, ba, mai mult, părinţii se plâng că, de când are cont pe această reţea de socializare, rezultatele şcolare sunt vizibil mai slabe. „Nu a fost niciodată foarte bun la învăţătură, dar, de când are internet, pur şi simplu nu-l mai putem controla“, a declarat mama acestuia.

Aplicaţia „check-in“, periculoasă în rândul copiilor

Aplicaţiile pe care Facebook le pune la dispoziţia clienţilor îi fac curioşi pe cei mici. Aplicaţia „check-in“ îi localizează pe cei care o folosesc. Despre acest lucru, părinţii craioveni ne spun că nu îi văd rostul. „Nu văd nimic bun în faptul că oriunde ai fi, poţi să fii localizat. Mă refer aici mai mult la copii, la cei tineri, pentru că ei sunt curioşi să experimenteze asemenea lucruri. Stau cu frica în sân până îmi ajunge copilul acasă, dar acum îmi este de zece ori mai teamă când ştiu că îşi poate da check-in şi oricine poate să ajungă la locul unde se află“, a spus Alin Pană, tatăl unei fete de 15 ani.
Elena Preda crede că reţelele de socializare au evoluat foarte mult şi au pierdut din efectele pozitive pentru care au fost gândite iniţial. „Am ajuns să văd în Facebook un mijloc de a-i influenţa negativ, mai ales pe copii. Cred că Facebook-ul îi maturizează înainte de vreme. Cei de la Facebook încearcă să vină mereu cu lucruri noi, care, din păcate, cel mai des sunt încercate de cei mici“, a spus femeia.

Grădiniţa îi poate stimula să aibă cont de Facebook

Oana Duţă este de părere că reţelele de socializare sunt bune, dar până la un anumit punct: „Scopul celor mici, atunci când îşi fac un profil de Facebook, este inofensiv. Copiii, până în şase ani, ştiu ce este aceea o reţea de socializare din moment ce grădiniţele au cont de Facebook, unde postează poze cu cei mici. Într-un fel, acest lucru îi poate stimula să aibă şi ei propriul cont“, a spus Oana Duţă.
Efectele pozitive ale reţelelor de socializare nu sunt nici ele uitate. Prin intermediul acestora, oamenii au ajuns să comunice mult mai uşor în diferite colţuri ale lumii, la nişte costuri minime. Persoanele care au deja cont pe o reţea de socializare pot ajunge să cunoască oameni şi să îşi promoveze rapid şi eficient propriile interese.
Reţelele de socializare le-au venit în ajutor celor care şi-au găsit vechi cunoştinţe şi prieteni cu care pierduseră legătura. „Eu am lucrat în Filiaşi şi aveam o prietenă. Am păstrat legătura un timp prin telefon, până când i-a schimbat numărul şi nu am mai putut să vorbim. Întâmplarea a făcut ca fata mea şi băiatul ei să înceapă să vorbească pe internet. După un timp am aflat că el este băiatul prietenei mele. M-am simţit ca la 20 de ani când am reluat legătura. Şi acum nu trece o săptămână fără să ne sunăm sau să intrăm pe Facebook să vorbim“, a spus Constantina, femeia care şi-a regăsit prietena cu ajutorul unei reţele de socializare.

Creşte responsabilitatea părinţilor

Prof. Dr. Marinela Dumitrescu, director al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj, a declarat pentru GdS: „Cu ajutorul reţelelor de socializare, copiii timizi sau mai sensibili pot intra în contact cu alţi copii. Problema intervine atunci când copilul descoperă acest mediu virtual şi crede că poate aloca un timp nelimitat reţelelor de socializare. Mulţi copii ajung să nu mai aloce acelaşi timp sarcinilor şcolare. Responsabilitatea părinţilor ar trebui să fie mai mare şi să-şi supravegheze mult mai atent copiii. Părinţii trebuie să le ofere alternative de petrecere a timpului liber, astfel încât cei mici să se dezvolte atât din punct de vedere intelectual, cât şi fizic“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS