4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăldura craiovenilor, citită de la distanţă

Căldura craiovenilor, citită de la distanţă

Peste 1.500 de gigacalorimetre din blocurile din Craiova vor fi înlocuite cu contoare cu ultrasunete pentru energia termică, acestea putând fi citite de la distanţă. Reprezentanţii SC Termo SRL cred că în acest fel nu vor mai avea probleme cu asociaţiile de proprietari în privinţa citirii consumurilor şi a „influenţării“ datelor înregistrate de aparatele de măsură.

Furnizorul de energie al oraşului şi-a făcut public pe SEAP anunţul de intenţie pentru achiziţionarea a 1.800 de contoare de energie termică în valoare de 5.245.000 de lei, licitaţia urmând să se desfăşoare pe 5.05.2014. Reprezentanţii Termo spun că aceste contoare vor fi mult mai performante faţă de cele clasice, mecanice. Contoarele care urmează să fie achiziţionate au o precizie mai mare a debitmetrului, debit minim măsurabil mai mic, caracteristică hidraulică mai bună, fiabilitate mărită, posibilitate de citire de la distanţă, prin unde radio, în timp real. Contoarele vor fi achiziţionate în tranşe, iar costurile vor fi suportate de însăşi Termo.
Dincolo de faptul că vechile contoare dau rateuri, schimbarea acestora mai este impusă şi de vechime. Durata de viaţă a acestora fiind de opt-zece ani, multe dintre ele este posibil să nu mai treacă verificarea metrologică pentru că sunt în uz din 2004. Tot reprezentanţii SC Termo susţin că pentru unele dintre aceste gigacalorimetre ar fi mai scumpă verificarea metrologică (600-700 lei/gigacalorimetru) şi reparaţiile care se impun decât cumpărarea unor contoare noi.
Montarea contoarelor va dura cel mult patru luni, cât se derulează procedura achiziţionării, şi sunt vizate mai multe asociaţii din Craiova, cu preponderenţă cele din cartierul Craioviţa Nouă.

Contoarele cu citire radio sunt mai precise

Despre contoarele de energie termică cu citire radio, specialiştii spun că au o clasă de precizie mult mai mare faţă de vechile gigacalorimetre şi nu pot fi „influenţate“. „Contoarele au un modul de citire de la distanţă pentru impulsuri de cantitate de energie termică şi volum. Ulterior, datele sunt descărcate într-un computer şi prelucrate cu ajutorul unui soft. Subansamblurile unui astfel de contor de energie termică vor avea posibilitatea de sigilare, astfel încât să fie eliminată posibilitatea demontării, înlocuirii sau defectării voite a contorului fără a deteriora sigiliul“, a explicat Alexandru Văduva, reprezentant al firmei As Internaţional Craiova.

Şi asociaţiile aşteaptă

Scandalurile din această iarnă legate de factura la încălzire au făcut ca furnizorul de căldură al oraşului să aibă dispute aprige cu asociaţiile de proprietari. S-a ajuns până acolo încât, în plină iarnă, SC Termo SRL a trecut la ridicarea şi verificarea unora dintre gigacalorimetrele montate în subsolul blocurilor. La acel moment, directorul SC Termo, Mihail Neaţu, a declarat că va trece la schimbarea unora dintre aparatele de măsurat. Până în acest moment, asociaţiile nu ştiu care va fi finalitatea acestor planuri ale conducătorului societăţii care furnizează căldură oraşului. „Da, eu am avut probleme în iarnă cu gigacalorimetrele, consumul înregistrat a fost foarte mare. Cei de la Termo au venit, le-au luat, le-au verificat. Nici până acum nu ştiu dacă au fost probleme cu aceste contoare sau nu. Am auzit că le-ar înlocui cu unele cu citire la distanţă, dar până acum nu ne-au anunţat nimic“, a spus Gheorghe Berceanu, preşedintele Asociaţiei nr. 23 Craioviţa Nouă.
Şi Asociaţia nr. 10 Rovine a intrat în iarna trecută în vizorul celor de la Termo, prin urmare ar putea beneficia de  noile contoare cu citire radio. „Au zis că vin din iarna viitoare cu aparate noi, cu citire la distanţă, ca să nu mai existe discuţii. Acum citirea se face de către reprezentanţii asociaţiei împreună cu delegaţii de la Termo, ca să nu fie discuţii“, a afirmat preşedintele Asociaţiei nr. 10 Rovine, Tudor Ştefan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS