4 C
Craiova
marți, 11 februarie, 2025
Știri de ultima orăLocalRăzboiul managerilor de la Colegiul „Gheorghe Chiţu“

Războiul managerilor de la Colegiul „Gheorghe Chiţu“

Tensiuni în interiorul Colegiului Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“ din Craiova. Fostul director al unităţii de învăţământ, Corina Prica, reclamă faptul că procesul instructiv-educativ este afectat de faptul că elevii nu mai fac microproducţie, care le asigura activitatea practică, ONG-urile care promovau activităţi de voluntariat au fost desfiinţate, orarul este făcut în aşa manieră că la ultimele ore liceenii navetişti nu mai stau în şcoală, ci pleacă pentru a prinde autobuzul. În plus, Corina Prica susţine că managerul Dumitru Iftimov are un comportament agresiv faţă de ea, directorul instaurând teroarea şi la nivelul unităţii de învăţământ.

Activitatea managerială este motiv de dispută între fostul şi actualul director de la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova. Directorul Dumitru Iftimov susţine că, de când a preluat mandatul, au început neînţelegerile cu fostul director Corina Prica, pentru că a primit o înştiinţare cum că şcoala are datorii şi a început să facă demersurile ce se impun. „Curtea de Conturi şi Primăria Craiova recomandă recuperarea unor sume de bani. Nu am mai găsit nici un document şi am început procedurile pentru a face rost de documentele respective. Am primit astfel copii de la instituţiile care au făcut controalele şi avem datorii de 77.302,65 lei şi 19.687 de lei pe care trebuie să le dăm la instituţiile statului“, a declarat managerul. Pentru a se recupera banii, au început procesele în instanţă. Corina Prica susţine însă că aceste demersuri nu sunt făcute corect, pentru că o vizează doar pe ea. „În acele procese nu este chemat şi departamentul contabilitate. Eu, ca director, nu am în fişa post activităţi financiar-contabile, şi nici el nu are aşa ceva. Prin urmare, pentru rulajul banilor în şcoală, responsabilitatea aparţine departamentului contabilitate, care are contabil, contabil-şef şi control preventiv. Eu ca director doar am avizat efectuarea plăţilor. Dar pentru aceste datorii suntem în instanţă şi acolo se va face dreptate. Problema este în activitatea managerială pe care o desfăşoară şi care îi afectează direct pe elevi“, a declarat Corina Prica.

Dispută pe microproducţie

Corina Prica susţine că în unitatea de învăţământ nu se mai face microproducţie. „Microproducţie se face la orice unitate de învăţământ cu profil alimentar. Nu este normal aşa ceva“, spune fostul manager. Dumitru Iftimov are altă părere: „Prin microproducţie se făcea evaziune fiscală. Produsele de patiserie făcute de elevi erau vândute în şcoală, iar veniturile nu erau trecute prin contabilitate“. În loc de microproducţie, directorul spune că a ales ca patiserul care se ocupa de acest aspect să facă prăjituri care să fie incluse în meniul elevilor. Fostul manager declară însă că încalcă Legea educaţiei. „Legea educaţiei prevede ca în şcoli cu profil alimentar să se facă microproducţie. Activitatea nu era ilegală. Copiii au nevoie de aceste activităţi pentru a se pregăti corespunzător să fie preluaţi de piaţa muncii“, a contracarat Prica. Dispute sunt şi pe desfiinţarea a două organizaţii nonguvernamentale. Corina Prica spune că directorul Dumitru Iftimov a forţat profesorii să renunţe la ele, dar acuzaţia este respinsă. „ONG-urile şi-au desfiinţat activitatea prin solicitarea persoanelor care le-au fondat. Au solicitat desfiinţarea lor în instanţă pentru că nu aveau cu ce plăti contabilul. Şi noi acum avem colaborări cu «Vasiliada» şi «Aripi de Lumin㻓, spune directorul.

Elevii încep cursurile la ora 9.00

De altfel, fostul manager reclamă faptul că orarul nu este în favoarea elevilor. „Cursurile de dimineaţă la unele clase încep la ora 9.00, cum nu se întâmplă în nici o unitate de învăţământ din ţara asta. Acest orar decalează şi cursurile de după-amiază. Seara, elevii navetişti nu mai stau la ore. Dintr-o clasă de a XI-a, de exemplu, cel puţin 11 copii, dacă nu chiar 15, sunt navetişti. Şi la ora 19.00 nu mai sunt în şcoală şi nici colegii lor din Craiova nu mai rămân. Orarul este făcut aşa pentru soţia sa, care mai lucrează şi la primărie, la Şimnic“, a declarat Corina Prica. Directorul Dumitru Iftimov spune altceva: „Sunt cursuri care încep de la ora 9.00 la clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, dar numai o zi pe săptămână. Şi nu este o noutate. Aşa este orarul de ani buni, ca să evităm să facem ferestre multe în programul profesorilor“. Cât despre plecarea elevilor, Dumitru Iftimov spune că, „dacă nu mai stau la ultima oră, să răspundă profesorii“. Corina Prica declară însă că „niciodată cursurile nu au început de la ora 9.00, ci de la 7.30, dar în prezent nu se ţine cont de cei peste 200 de elevi navetişti“.

Magazinele şcolii, contestate

Reclamaţii sunt şi în privinţa celor două magazine din cadrul unităţii de învăţământ care comercializează pizza fără termen de garanţie, chipsuri, sucuri acidulate, produse care sunt interzise de Ministerul Educaţiei să fie vândute în şcoli. Dar la acest capitol, directorul colegiului spune că „e de competenţa Direcţiei de Sănătate Publică să verifice ce se vinde la magazine. Acestea au fost închiriate unor firme care trebuie să răspundă pentru nereguli“. Corina Prica spune însă că „şi directorul trebuie să aibă în vedere ce se comercializează în şcoală şi, dacă nu se ajunge la o înţelegere în favoarea elevilor, se pot rezilia contractele“.

Sesizare şi la minister

La aspectele semnalate se adaugă şi nemulţumiri legate de comportamentul directorului. Corina Prica susţine că Dumitru Iftimov ţipă şi a instaurat un climat tensionat în şcoală. Managerul neagă şi spune că „de doi ani nu s-a mai ţipat la CN „Gheorghe Chiţu“. Corina Prica a trimis însă şi o adresă scrisă înregistrată în ianuarie anul acesta, prin care îi solicită directorului „să explice care este cauza comportamentului agresiv, dar şi care sunt paşii pe care v-aţi propus să-i urmaţi pentru a nu mai repeta comportamentul agresiv“. Situaţia tensionată din şcoală, existentă cel puţin între fostul şi actualul manager, a trecut de mult de uşa cancelariei. Corina Prica spune că a scris şi Ministerului Educaţiei şi aşteaptă un răspuns avizat în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS