Punctualitatea, eficienţa şi profesionalismul actului medical, respectul şi disponibilitatea. Acestea sunt fundamentul unei atitudini normale în relaţia medicului cu pacientul, conform prof. dr. Dan Gabriel Mogoş, medic primar în chirurgie generală şi doctor în medicină, fondatorul primei clinici private de chirurgie din Craiova, Mogoş Med. Toate aceste coordonate sunt, din nefericire, greu de întâlnit în sistemul public de sănătate, iar pacienţii sunt cei care au de suferit din această cauză. De aceea, prof. dr. Dan Gabriel Mogoş şi-a dorit să construiască în Craiova o alternativă la sistemul medical de stat, unde oamenii să fie nu numai trataţi corect şi în condiţii moderne, dar şi educaţi.
„Cunosc foarte bine acest sistem medical din stat, de peste 40 de ani lucrez în cadrul său. Am trecut prin toate etapele şi am văzut că atât înainte, cât şi după Revoluţie, din păcate, sistemul nu a reuşit să funcţioneze convenabil. Atât pacienţii, cât şi medicii şi personalul medical sunt nemulţumiţi. Pacienţii plătesc asigurări, iar la spital li se cere să îşi plătească medicamentele şi unele servicii. Nu cred că au o asistenţă medicală aşa cum ar merita“. Cât despre medici şi personalul medical, prof. dr. Mogoş aminteşte condiţiile în care aceştia sunt nevoiţi să muncească, improprii şi adesea improvizate, folosindu-se de aparatură medicală care este foarte veche. Toate aceste lucruri pun amprenta asupra calităţii actului medical. „Se tot vorbeşte de malpraxis. Malpraxis înseamnă un gest medical incorect. Dar acesta nu se datorează întotdeauna, ba chiar de foarte multe ori nu se datorează personalului medical. Condiţiile necorespunzătoare sunt un factor determinant“.
Pionierat în educarea pacientului
Echipa Mogoş Med pune preţ pe educarea pacientului, care uneori nu îşi dă seama de diferenţa între o consultaţie şi un tratament. „Noi am făcut un fel de pionierat în privinţa educaţiei pacientului. De exemplu, vine la noi un pacient pentru o infecţie la deget şi plăteşte un consult chirurgical. Acest lucru înseamnă o examinare din cap până în picioare. Un examen chirurgical este un examen complet. Nu poţi să laşi pacientul să plece fără a-l examina corect. Peste o lună, poate află că are altă afecţiune pe care o puteai descoperi la un consult complet“. Deşi oamenii sunt iniţial surprinşi, îşi dau seama apoi că o astfel de atitudine este corectă. „Ei nu mai sunt învăţaţi aşa, pentru că sistemul i-a obişnuit altfel“. De fapt, aceasta este starea de normalitate. Şi acesta este unul dintre motivele care au determinat apariţia primei clinici private de chirurgie din Oltenia. Prof. dr. Mogoş îi apreciază pe tinerii care profită de libertatea de documentare asigurată de internet pentru a se informa mai mult înainte de a merge la un medic. „E un lucru foarte normal să te interesezi, să afli mai multe. Practic, tu, ca pacient, îţi dai viaţa pe mâinile lui, ceea ce este o mare onoare pentru un medic. Să nu te interesezi este, până la urmă, o carenţă educaţională“.
Pacienţii nu mai sunt nevoiţi să plece în alte oraşe
Clinica Mogoş Med oferă o gamă foarte largă de intervenţii chirurgicale, de la chirurgia tiroidei, a glandei mamare, colecistectomia laparoscopică, apendicectomia laparoscopică până la proctologie (hemoroizi, fisuri anale).
„Este foarte căutată acum o metodă, pe această parte de proctologie, care oferă o pretinsă rezolvare nechirurgicală a problemelor. Metoda este bună, însă cu nişte limite. De regulă, neplăcerile apar când împingi metoda dincolo de limitele ei. Mulţi dintre pacienţii care au încercat tratamentul nechirurgical ajung, în final, la noi la clinică din acest motiv. Se întâmplă de multe ori în medicină acest lucru, cu multe metode – dacă metoda e bună şi dă rezultate, din dorinţa de a lărgi indicaţiile apar insuccese“.
Gama intervenţiilor este completată de chirurgia varicelor membrelor inferioare, care, în Clinica Mogoş Med, se realizează la nivelul calitativ al Clinicii de chirurgie vasculară Fundeni, precum şi de intervenţiile în sfera ORL.
Gama de intervenţii laparoscopice, minim invazive, a fost lărgită recent, fiind adus un medic din Bucureşti care poate efectua intervenţii de acest tip în cazul herniei hiatale şi a histerectomiei.
„Am avut unele cazuri de pacienţi care au venit la noi pentru îngrijire postoperatorie şi despre care am aflat că au mers până la Târgu Mureş sau până la Cluj pentru o hernie inghinală sau pentru un neoplasm în ultimă fază. Intervenţii care se puteau efectua la noi. Faptul că uneori pacienţii sunt îndrumaţi în alte centre pentru afecţiuni care se pot rezolva corect în Craiova exprimă şi o deficienţă de colaborare în cadrul sistemului medical craiovean. E inacceptabil să pui pe drumuri un bolnav în ultimă fază pentru o intervenţie care putea fi făcută aici“.
Din dorinţa de a le oferi pacienţilor din zonă această posibilitate de a se trata acasă, Mogoş Med oferă şi servicii de chirurgie estetică. „Aveam informaţii că sunt foarte multe paciente care pleacă la Bucureşti pentru aceste servicii şi atunci mi-am pus întrebarea de ce să nu aduc eu medicul aici, deoarece astfel este mult mai uşor şi pentru pacient, mai ales că rămâne apoi în îngrijirea noastră aici“. Astfel, pacientele evită deplasările, cheltuielile scad, iar confidenţialitatea este indiscutabilă.
Eficienţa actului medical este alt avantaj major al sistemului privat, implementată cu succes la Mogoş Med. Pacientul nu pierde timp decât strict cât este nevoie. Explorările înainte de intervenţia chirurgicală se fac numai în ambulator, înainte de internare. Pacientul nu este scos din viaţa sa socială. Se internează cu o oră înainte de operaţie şi în 80 până la 90% din cazuri rămâne internat 24 de ore, apoi se întoarce în mediul familial. „Spitalul e bun, dar numai cât ai nevoie de el. Eu le spun pacienţilor că pot rămâne şi o săptămână, dar nu este indicat pentru ei. Vin la control, iar peste o săptămână deja se întorc la serviciu“.
„În sistemul privat, medicul este în linia întâi, alături de pacient“
Medicina privată are la bază o abordare diferită. „Când un om vine şi plăteşte pentru serviciile tale, tu trebuie să îl aştepţi în picioare în cabinet la ora fixată. Eşti la dispoziţia lui. Relaţia medic – pacient din privat are cu totul alte dimensiuni – eşti în linia întâi, faţă în faţă cu pacientul – nu există «sunt ocupat, trimit pe cineva». Trebuie să aştepţi bolnavul cu zâmbetul pe buze, indiferent cum te simţi“. Echipa Mogoş Med ţine la corectitudinea felului în care pacientul este tratat, ascultat, înţeles, sfătuit, a modului în care i se răspunde la întrebări. „Pacienţii sunt miraţi că stai de vorbă cu ei, pentru că sunt obişnuiţi cu un sistem unde nu li se vorbeşte. Eu văd cum li se schimbă chipul când le spun să povestească, sunt foarte fericiţi că pot să-şi spună păsul“. Mulţumirea oamenilor este cea mai bună modalitate de promovare, spune prof. dr. Mogoş: „Cea mai bună metodă de a câştiga pacienţi sunt foştii pacienţi. Eu mereu întreb cum au ajuns la noi şi foarte mulţi vin în urma recomandărilor făcute de alţi pacienţi“.
Mogoş Med este şi un punct pe harta unei misiuni de familie. „Tatăl meu a fost medic militar, socrul meu a fost medic primar internist, sora – medic chirurg vascular, cumnatul şi cei doi copii sunt chirurgi. Sper ca şi nepoţii şi nepoatele mele să ducă mai departe această tradiţie“.
Adresa clinicii:
Str. Eugeniu Carada, nr. 14
Craiova, Dolj
Telefon: 0251.530.035
Mobil: 0735.153.202
Email: [email protected]